İklim değişikliği martıları da vurdu

Genellikle denize yakın yerlerde yaşayan ve etçil hayvan türüne giren Martılar iklim değişikliği nedeniyle soluğu Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Çerkezköy'de de alıyor. Yiyecek ve içecek

Çerkezköy 17.07.2018 17:24:00 0
İklim değişikliği martıları da vurdu

Genellikle denize yakın yerlerde yaşayan ve etçil hayvan türüne giren Martılar iklim değişikliği nedeniyle soluğu Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Çerkezköy’de de alıyor. Yiyecek ve içecek bulmakta zorluk çeken Martılar sıcakların da artması ile birlikte yaşam mücadelesi vermekte zorluk çekerken çoğu martı bu mücadeleyi kaybediyor. 

 

VATANDAŞLARIN BU KONUDA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR

 

Vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getiren Artemis Veteriner Kliniği Veteriner Hekim Hazal Önçırak, Normalde veteriner hekimlikte branşlaşmalar oluyor. Kedi köpek hekimliği büyükbaş ve küçükbaş hekimliği, at hekimliği, egzotik hayvan hekimliği gibi farklı sektör ve çalışma alanları var. Ben kedi köpek hekimliği yapıyorum’’ dedi.  Kanatlı hayvanların sadece basit hastalıkları ilgilendiğini ama komplike olanları yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Önçırak; ‘’O da şöyle özellikle martılar baykuşlar ya da diğer egzotik kuş türleri bunlarla ilgili genelde kanatlı hekimliği olmadığı için ilk başvurdukları yer biz oluyoruz. Ama Orman ve Su İşleri Bakanlığı Tekirdağ İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplere bildirmek gerekiyor. Zaten il müdürlükleri bu hayvanları kendi araçlarıyla alıyorlar’’ dedi. 

 

VATANDAŞLARIN FAKÜLTEYİ ARAYARAK ALDIRMA ŞANSI OLMUYOR

 

Önçırak; ‘’İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi’nde Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Klübü ( VAŞAK) var. Orada vahşi hayvanlara bakıyorlar. Oraya ulaşım sağlanabilirse fakülte bu şekilde alıyor hayvanları. Fakülte de bakılıyor ve iyileştikten sonra doğaya bırakılıyor. Vatandaşların fakülteyi arayarak aldırma şansı olmuyor ancak Tekirdağ İl Şube Müdürlüğü’ne bildiriyor eğer araç gönderme imkanları yoksa İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne müracaat ediyorlar’’ dedi. 

 

MARTILAR DAHA ÇOK DENİZ OLAN YERLERDE YAŞAR

 

Bu aralar martıların iklim değişikliği nedeniyle öldüğünü ifade eden Önçırak; ‘’Bir de martılar daha çok deniz olan yerlerde yaşar. Çerkezköy’e baktığınız zaman en yakın deniz Tekirdağ’da var. Bir de martılar etçil hayvanlar grubuna girdikleri için genellikle balıkla besleniyorlar. İklim değişikliğinden her hayvan türü etkilenebiliyor’’ dedi. 

 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10