Çerkezköylülerden bedelli askerlik yorumu

Bedelli askerlik konusunda son günlerde yaşanan gelişmeler ülkenin gündemini meşgul ederken vatandaşın bu konuda ne düşündüğünü araştırdık. Vatandaş, bedelli askerlikte çeşitli düzenlemeler

Çerkezköy 24.07.2018 21:24:00 0
Çerkezköylülerden bedelli askerlik yorumu

Milyonlarca kişinin beklediği bedelli askerlik konusunda son karar verildi ve yaş sınırının 25 olduğu açıklandı. Peki halk hükümetin aldığı bedelli askerlik kararıyla ilgili ne düşünüyor?

 

 

“EVLİ OLDUĞUM İÇİN DÜŞÜNÜYORUM”

 

 

6 ay sonra askere gidecek olan evli kasiyer Soner Rençber bedelli askerliğin kendisi açısından doğru bir uygulama olduğunu söyledi. Gündemde yer alan bedelli uygulamasına ilişkin olarak 21 gün askerlik yapma zorunluluğunu gereksiz bulduğunu dile getiren Rençber, “Esnaf olanlar 20 gün boyunca kepenk mi indirsin? 15 bin lira ödeyen kişilerin askere gitmemesi gerekir. 4 yıl önce bedelli askerlik çıktığında insanlar 18 bin lira verdi hiç askere gitmedi. Biz 15 bin lira verince neden 21 gün gidelim?” diye serzenişte bulundu. “Aylık geliri 2 bin lira olanla 50 bin lira olan da aynı parayı vermemeli” şeklinde tavsiyede bulunan Rençber askerliğini bedelli yapmak istemesinin asıl nedeninin, evliliği olduğunun altını çizdi. 

 

 

“BEDELLİ YAPANIN ZATEN 15 BİN LİRA MASRAFI OLACAK”

 

 

Çerkezköy’de mobilyacılık ile uğraşan Murat Pelvan konuyla ilgili “Bir kere 15 bin lira kesinlikle düşük, 21 gün olması ise fuzuli bence. 15 bin lira vererek askerliğini bedelli yapan kişi zaten askeriyeye 15 bin liraya yakın bir ücrete mal olacak. Benim tavsiyem 15 binin yükseltilmesi lazım en az 30 olması lazım. Diğer açıdan 15 bin lira veren kişi ya askeriyeye hiç gitmesin ya da askerde kaldığı süre kadar, kamuflaj giysileri, yiyecek, silah, gibi temel masrafları bedellilik ücretine ek olarak ödesin.  Kişilerin gelir düzeyine bağlı olarak fiyatlandırma da yapılabilecek düzenlemeler arasında sayılabilir.” değerlendirilmelerinde bulundu. Pelvan, “Gündemdeki uygulama mantıklı değil ama bunu bekleyen insanlar için de hayırlısını diliyorum” dedi.

 

 

“SÜREKLİ TECİL HAKKIMI KULLANARAK ASKERE GİTMEMEYİ HEDEFLİYORUM”

 

 

19 yaşındaki öğrenci Doğan Akkuş ise bedelli uygulamasının gerekli olduğunu savundu. Akkuş “Bedelli askerlik olmalı ve son zamanda konuşulan bedelli askerlik süresinin 21 gün olması gereksiz. Bunun yerine tamamen kaldırılması ve ona göre ücretlendirilmesi daha mantıklı olacaktır. Psikolojik açıdan 21 gün yapan kişiler 12 ay yapmış kadar askerlik psikolojisine giriyor.  Ben iki senedir üniversite sınavına giriyorum. Bu günün şartlarında bedelli dahi yapmamayı hedefliyorum. Sürekli tecil hakkımı kullanarak, okuyarak, askerliğimi yapmamayı düşünüyorum” dedi.

 

 

“15 BİN LİRA OLMASIN ÜLKEYE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK KADAR OLSUN”

 

 

Konu ile ilgili olarak bedelli askerlik uygulamasının yapılmaması gerektiğini söyleyen inşaat sektörü işvereni Bülent Demir, “Burada klasikleşmiş bir konu var zenginin çocuğu askere gitmiyor fakat fakirin çocuğu askere gidiyor. Bu çok yanlış bir uygulama. Eğer bedelli askerlik olacaksa 15 bin lira, 20 bin lira olmaması gerekir. Ülkeye ciddi bir getiri sağlayacak şekilde ücretlendirilmeli. Senelik ortalama 150 bin, 250 bin geliri olan bir insan, 15 bin lira bedelli ücretini rahatça ödeyip askere gitmeyebilir. Bu bana da ihanet sana da ihanet askerliğini yapmış olan herkese ihanet. Bir yandan da askerlik yapmayı bekleyen çok insan var. Bu yüzden askerlik süresinin 6-7 aya düşürülmesi gerekiyor” yorumunda bulundu.

 

 

“HAYAT KAZANILACAĞI ZAMAN ASKERLİK ENGELİ ÇIKIYOR, BEDELLİ ŞART”

 

 

Bedelli askerlik uygulamasının yapılması gerektiğini dile getiren Mehmet Kırlangıç gündemdeki 21 güne 15 bin uygulamalarını doğru bulduğunu söyledi ve çoğu gencin işini bırakarak askerlik yaptığına dikkat çekti. Çerkezköy’de mobilya işi ile ilgilenen Kırlangıç “Gençlerin hayatını kazanacağı dönemde karşısına askerlik çıkıyor. Bedelliye denk gelen kişiler eğer durumu yoksa kredi çekiyor. Devletin bu konuda bir düzenleme yapması da olası tabi” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

 

“GELİR TABLOSUNA GÖRE ÜCRETLENDİRİLEBİLİR”

 

 

Konu dâhilinde söz alan Emine Kıdık da 21 gün uygulamasının kredi çekip ödeme güçlüğü yaşamamaları açısından durumu iyi olmayan kişiler için esnetilmesi gerektiğini öne sürdü. Emine Kıdık bedelli uygulaması ücretlerinin gelir tablosuna göre şekillendirilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

 

 

Haber/Hilal ÇARIKÇI

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10