Kurbanlık alacaklara Toprak'tan kritik uyarı

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak kurbanlık alacak vatandaşlara uyarıda bulundu.

1.08.2018 16:40:00 0
 Kurbanlık alacaklara Toprak

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak kurbanlık alacak vatandaşlara uyarıda bulundu. Başkan Toprak, “Kurbanlık alacak olanlar öncelikle  alacakları kurbanlık hayvanın sağlıklı olmalı  ve kesinlikle hastalıklı olmamalı tüm uzuvları sağlıklı olmalıdır. Kurbanlık alacakların hayvanın ne tür yetiştiğini, beslendiğini ve bakımlı olmasını görmeleri bilmeleri  ise çok önemli” dedi.

 

 

KURBAN EDİLECEK HAYVANLARIN SAĞLIKLI OLMASI LAZIM

 

 

Hasan Toprak kurban edilecek hayvanın kesinlikle sağlıklı ve herhangisakatlığınında bulunmaması gerektiğini de belirterek kurban alacakların dikkat etmeleri gerekenleri sıraladı. Kurban alacak vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda değinen Toprak, “Kurbanlık alacak olanlar öncelikle ister küçükbaş ister büyükbaş  kurbanlık olsun öncelikle ne tür yerde yetiştiğini,nasıl beslendiğini ve bakımlı olmasını görmeleri lazım.Çünkü kurbanlık hayvanlar normal zamanlarda kesilen hayvanlar değildir. Kurbanlık hayvanlar özel hayvanlardır. Sevgi ister şefkat ister,incitmeye gelmez. Kurban edilecek hayvanların bakıldıkları yerlerin çok temiz ve çok daha hijyenik olması gerekiyor. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, tüm uzuvları tam olmalı ve hayvan besili olmalı bu durum hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez” dedi.

 

 

KURBANLIKLAR ÖZEL HAYVANLARDIR

 

 

Toprak, kurbanların ehli olan kişilere kestirilmesi gerektiğini çünkü kurbanlıkların özel hayvan olduğunu belirterek, “Kurbanlık hayvanlar özel hayvanlardır. Çünkü kurban edileceklerini hissederler ve bu nedenle bakımları başta olmak üzere sevgi isteyen hayvanlardır. Kurban ehline kestirilmelidir. Kurban kesecekler işin ehli olması gerekmekte ve kurbana acı çektirmemelidir. Önüne gelen kurban kesmemeli ve işin ehli olmayana da kurban kestirilmemelidir’’ dedi.

 

 

EZİYET EDİLMEDEN KURBAN EDİLMELİLER

 

 

Hasan Toprak kurbanlıkları keserken eziyet etmeden kesilmesi gerektiğini ve kesim öncesi mutlaka yüzlerinin kapatılması gerektiğinide belirterek bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle dile getirdi. Toprak “Kurban edilecek hayvana kesinlikle acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemeli şefkatle davranılmalıdır. Kesim öncesi mutlaka yüzleri kapatılmalıdır. Özelliklede ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli ve aynı zamanda dinimize uygun İslami kurallara göre kesilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler de alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına da kesinlikle özen gösterilmeli ve kesimler tek tek yapılmalıdır.”diye bilgi verdi.

 

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10