Mağduriyetimiz giderilsin

Liselere Yerleştirme Sınavının açıklanmasının ardından Çerkezköy'de sınav yönetmeliğinde bulunan bulunuşluk maddesi ilgili sorun yaşayan Metin Seçkin Ortaokulu öğrenci velileri dün İl?

Bölgede Gündem 1.08.2018 16:55:00 0
Mağduriyetimiz giderilsin

Liselere Yerleştirme Sınavının açıklanmasının ardından Türkiye genelinde sınav yönetmeliğinde bulunan bulunuşluk maddesi ilgili yaşanan sorunlar Çerkezköy’de de Metin Seçkin Ortaokulu’nda ve Kızılpınar’daki Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu’nda yaşandı.

 

 

‘’NE YAPILMASI GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’’

 

 

Bu durumdan mağdur olan Metin Seçkin Ortaokulu öğrenci velileri önceki gün okul idarecilerinden bilgi almak için okula gitmesinin ardından dün de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’ten bilgi aldı. Çocuklarının mağduriyetinin giderilmesini isteyen öğrenci velileri, bu mağduriyetin giderilmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

 

 

‘’BU DURUM BİZİMLE İLGİLİ BİR MAĞDURİYET DEĞİL’’

 

 

Çocukların 75. Yıl Ortaokulu’nda eğitim görürken son sene Metin Seçkin Ortaokulu’na nakillerinin yapıldığını ifade eden öğrenci velileri; ‘’Çocuklarımızın son senesi olmasına rağmen nakil yaparak buraya getirdiler. Eğitim öğretim yılının yarısı zaten boş geçti. Diğer yarısında da ayda bir öğretmen değişti. Sınav yılında yaşatılan bu sıkıntı yetmiyormuş gibi şimdi de sistemden kaynaklandığı söylenen sorunlar nedeniyle istedikleri okullara yerleşemediler. Okulda bulunuşluk süresi maddesi nedeniyle mağduriyetimiz söz konusu. Yeni açılan okullarla alakalı olarak çocuklarımız son senelerinde yeni yapılan okula geçirilerek okulda bulunuşluk maddesi kapsamında 2 dönem o okulda kayıtlı olarak gözükmediği için sistemde gözükmüyor ve açıkta kalıyorlar. Bizim mağduriyetimiz bu. Yeni okuldan mezun gözükmüyor çocuklarımız’’ dedi.

 

 

‘’SİSTEMSEL BİR PROBLEM YÜZÜNDEN MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORUZ’’

 

 

6 Ağustos Pazartesi günü 2’nci yerleştirmelerin olduğunu dile getiren öğrenci velileri; ‘’ 2’nci yerleştirme zamanına kadar bulunuşluk maddesi ile ilgili bir düzenleme getirilmez ise bizim çocuklarımız yine yerleşemeyecek. Zaten kontenjanlar dolmuş. Ek kontenjan açılsa bile bizim çocuklarımız gitmesi gerektiği okula gidebilecek mi?  bizim çocuklarımızın altında puan alan çocuklar şu an okullara yerleştirildi. Bizim çocuklarımız gitmeleri gerektiği okullara gidemeyecek. Ortalaması 45 puan olan öğrenci ile 92 olan bir öğrenci bir değil. 92 puan alan öğrencimizin hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. Yüksek puan alan öğrencimiz neden meslek lisesinde kalsın hak ettiği yerde olması gerekmiyor mu? Yeni açılan okullardan dolayı kaynaklanan Okulda Bulunuşluksüresi gibi öğrencilerle alakasız olan sistemsel bir problem yüzünden mağdur olmak istemiyoruz. Bunun dışındaki tüm kriterleri kabul ediyoruz" dedi.

 

 

‘’BU DURUMUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

 

 

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş; ’’Konu ile ilgili öğrenci sayısını ve Anadolu lisesine yerleşemeyen meslek lisesine yerleşen, boşta kalan, öğrencileri İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdik. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki daire başkanlığına da başvurduk. Bu durumun çözülmesi için çalışıyoruz. Şu an onlardan cevap bekliyoruz. Mutlaka 6’sına kadar sonuçlanır diye umut ediyoruz.  Okulların yerleşme sistemi zaten puan ortalaması değil. Birincisi kayıt alanı, ikincisi okulda bulunuşluk, üçüncüsü tercih önceliği. Bu öğrencilerin mağdur olmasının sebebi de ikinci madde olan bulunuşluk maddesi. Metin Seçkin Ortaokulu dışında bir sorunumuz daha var. Çerkezköy’e tayin olan tüm çocuklarla ilgili sıkıntılarımız var. Bu üç tane nakilde mağduriyet doğuran okulda bulunuşluk maddesinin düzeltilmesi lazım. Sorun bu. Bu üç nakilde sorun düzeltilse sorunda düzelecek. Bunun için gece gündüz uğraşıyoruz’’ dedi.

 

 

AK PARTİ ÇERKEZKÖY İLÇE BAŞKANLIĞI’NA DA GİTTİLER

 

 

Öğrenci velileri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ardından Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’na giderek, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’den konu ile ilgili çözüm bulması için yardım istedi.

 

 

‘’BU SADECE ÇERKEZKÖY'DE DEĞİL TÜRKİYE GENELİNDE OLAN BİR DURUM’’

 

 

Öğrenci velilerinin mağduriyetlerinin dinleyen Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe yaptığı açıklamada; ‘’Konu ile ilgili dünden beri görüşme sağlıyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda bizim Tekirdağ Milletvekillerimizle görüşüyoruz. Dün İl Başkanımız Cüneyt Yüksel ile de bu konuyu konuştuk. Bakanlıkla da irtibat içerisindeyiz. Bu sadece Çerkezköy'de değil Türkiye genelinde olan bir durum. Dünden beri ulusal basında da bu konu işleniyor’’ dedi.

 

 

‘’MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN BELİRLENEN KRİTERLER VAR’’

 

 

Tercih yapma konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen kriterlerin olduğunu ifade eden Öğe; ‘’Bölge kriteri, puanlama sistemi kriteri, devamsızlık kriteri gibi hepsinin bir aralığı var. Son aldığım bilgiye göre Bakanlık İl Milli Eğitim Müdürlüklerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bir dönüş yapacaklar ve bilgi verecekler. Bu kasıtlı olarak, herhangi bir yerde, herhangi bir ilçede böyle bir şeyin yapılması kurumlar tarafından söz konusu olamaz. Şuanda çocukların tercihlerinin sisteme düşmesi Milli Eğitim Bakanlığının uyguladığı sistemden bu tercihler düşüyor. İlçede veya ilde bunun üzerinde her hangi bir kurumun tercihler üzerinde bir inisiyatifi yok olamaz. Tıpkı üniversite sınavındaki gibi bilgisayardaki sistemlere dayalı olarak kriterlere göre belirleniyor. Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu ve Metin Seçkin Ortaokulunda 375 öğrencimizin sıkıntı yaşadığını biliyorum. Okullarımız yeni olduğu için iki dönem eğitim görüldü. Ondan dolayı da öğrenciler tercihte 2. kriterde son sırada kalıyor.

 

 

“MAĞDURİYET GİDERİLECEK”

 

 

Bu bir mağduriyettir, yeni açılan okullarla alakalı olarak. Diğer okullarda ilave kontenjanlar açılmaya çalışılıyor. Bazı okulların fiziki imkanlarına göre kontenjanlar açılıyor. Okulda Bulunuşluk Süresi kriterini geçtiği zaman diğer kriterlerde bir sıkıntı çıkarsa burada yapılacak bir şey yok. 2 dönemle alakalı mağduriyetiniz giderilir diğer okullarda kontenjanlar açılırsa diğer kriterlere yine bakılır. Eğer bir mağduriyet söz konusu ise bu konu hallolacaktır. Bununla alakalı Bakanlık Milli Eğitim Müdürlüğünü arayarak bir açıklama yapıp bilgi verecek. Tekirdağ'da Mustafa Şentop da Tekirdağ bakanlıkla görüşmüş. Bilgi verilecek ve bu mağduriyet giderilmeye çalışılacak" dedi.

 

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10