UKOME devam kararı verdi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tekirdağ merkez ve ilçelerde görev yapan gazetecilere yönelik düzenlenen toplantıda basın mensupları tarafından Kapaklı- Çerkezköy arası yolcu taşımac?

Tekirdağ 3.08.2018 18:06:00 0
 UKOME devam kararı verdi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tekirdağ merkez ve ilçelerde görev yapan gazetecilere yönelik dün saat 09:00’da Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü'nde kahvaltılı toplantı düzenlendi.

 

KİMLER KATILDI?

 

Toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Zeki Gürcün, Fatih Ünsal ve Dr. Kaan Gaytancıoğlu, TESKİ Genel Müdür Yardımcıları Dr. İbrahim İçöz ve İ. Feyzi Ünal, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Dr. Öğretim Üyesi İpek Elif Atayman, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ile Tekirdağ'da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

 

GÖREV SÜRESİNİN BİTMESİNE 241 GÜN KALDI

 

Albayrak, büyükşehir belediyesinin 4.5 yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Görev sürelerinin bitmesine 241 gün kaldığını dile getiren Albayrak, 30 Mart 2014’te bu göreve geldiği zaman Tekirdağ’ın nüfusunun 874 bin 475 olduğunu ifade ederek, 4 yıl içerisinde Tekirdağ’ın nüfusunun 133 bin 500 arttığını kaydetti. Tekirdağ’ın nüfusunun her sene bir Şarköy ya da Hayrabolu kadar arttığını söyleyen Albayrak; ‘’Ortalama nüfus artışı hızımız yüzde 3.60, Türkiye’de ise 1.20. Nüfus artışı ile birlikte okul ihtiyacı gibi yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Tekirdağ’ın çok özel hizmetler alması gerekiyor. Devletin de büyükşehir belediyesinin de yapması gereken büyük yatırımlar var” ifadelerini kullandı.

 

İLK 1 YIL ÇOK VERİMLİ OLMADI

 

Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ilk 1 yılının çok verimli olmadığını dile getirerek; ‘’ Zaman içerisinde 24 daire başkanlığı, 70 şube müdürlüğü oluştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 4 bin 240 çalışanı var. Taşeron, sözleşmeli gibi diğer çalışanları da koyunca bir nevi holding gibi. Böyle bir sistemin oturması zaman alıyor” dedi.

 

YATIRIMLAR 1 MİLYAR 750 MİLYON LİRAYI BULDU

 

Albayrak, hizmetlerin yüzde 75’ini Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yapmaya başladığını kaydederek; ‘’ En çok zorlandığımız konu altyapı’’ dedi. Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının 1 milyar 750 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Albayrak “Bu bile yetmiyor. Bu kadar daha yapsak Tekirdağ’ın daha ihtiyacı var. Ağustos’un 15’inden sonra merkezde üstyapı bitiyor. Ağırlığımızı Çerkezköy, Kapaklı ve Çorlu’ya verdik’’ ifadelerini kullandı.  

 

 

 

BUGÜNE KADAR 610 İHALE YAPILDI

Albayrak, güzel yatırımlar olduğunu belirterek, son bir yıldır yatırımlarda zorlandıklarını söyledi. İhaleleri alan müteahhitlerin de zorlandığını belirten Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar 610 ihale yaptığını kaydetti.  İl genelinde 325 bin dönüm mera bulunduğunu, bunun 150 bin dönümünü ıslah ettiklerini kaydeden Albayrak “Tekirdağ’da 400 bin kovanlık kapasite var. Şuanda 50 bin kovan var. 20 bin kovan dağıttık. Bunu 50 bine çıkaracağız” bilgisini verdi.

 

11 İLÇEYE 11 OKUL PROJESİNİ TAMAMLADIK

 

Albayrak, 11 ilçeye 11 okul projesini tamamladıklarını söyleyerek “Hangi okulu ziyaret etsem mutlaka sorunları var. 700’e yakın okulda doğalgaz dönüşümü, içme suyu, montalama yaptık. Elimizde daha 100 tane dosya var. 25 tane okulun içme suyu ve su depolarını değiştirdik” Eğitime imkanlarımız ölçüsünde katkıda bulunuyoruz. 110’a yakın caminin de bakım onarımını yaptık’’ dedi.  

 

4 TANE KÜLTÜR MERKEZİNİ AÇMAK ÜZEREYİZ

 

Albayrak, Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Ergene’de toplam 85 milyon liralık 4 kültür sarayı yaptıklarını kaydederek, 16 yılda bir tane kültür merkezini tamamlayamadıklarını ama kendilerinin kısa sürede yaptığı 4 tane kültür merkezini açmak üzere olduklarını dile getirdi. 4 yıl boyunca iktidar partisinin tek malzemesinin yerel yönetimler olduğunu kaydeden Albayrak “Referandumu tartışırken 19. Maddeye Kadir Albayrak ve hizmetlerini, 20’nci maddeye de o ilçenin belediye başkanını koydular” dedi. Albayrak, Büyükşehir belediyesinin çok yüksek kira bedelleri ödediği şeklindeki eleştirilere cevap vererek 284 bin TL aylık kiraları olduğunu kaydetti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin diğer büyükşehirlere göre çok iyi durumda olduğunu kaydeden Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin gelecek dönemde Türkiye’de en çok kendinden bahsettiren iller arasına gireceğini dile getirdi.  

 

144 MİLYON LİRA BEDELLE İHALESİ YAPILDI

 

Albayrak’ın konuşmasının ardından daire başkanları ve yetkililer tarafından basın mensuplarının soruları yanıtlandı. Büyükşehir belediyesi hizmet binası ile ilgili bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün, 144 milyon lira bedelle ihalesinin yapıldığını ifade ederek; “Ondan sonra olağanüstü bir durum oldu, kriz ortamı oluştu. İller Bankası bize 175 milyon liralık kredi açmıştı. Biz de ona göre ihale yaptık. Sonra İller Bankası’ndan bize ‘krediniz en az 8 ay durdurulmuştur’ diye yazı geldi. Bunu duyan müteahhit Kamu İhale Kurumu’na başvurdu. Kamu İhale Kurumu da bunu ihalenin iptal sebebi olduğunu söyledi ve ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. İkinci ihaleye de tek firma katıldı. Gerekli rekabet koşulları oluşmadığı ve teklifi çok iyi bulunmadığı için iptal ettik. İhaleye katılan firma KİK’e başvurdu ve KİK bizim haklı olduğumuz yönünde karar verdi. İller Bankası 40 milyon lira vermişti. Sonra da 50 milyon lira kredi açtı. Bundan sonrası gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Yeniden ihale dosyası hazırlanıyor. Bu noktaya gelince bırakmak olmaz. Esas kamu zararı bu olur” açıklamasında bulundu.

 

ARTIK KENDİSİ MUHATABIM DEĞİLDİR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, basın mensuplarının  AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ile polemiklerinin hatırlatılması üzerine; “Artık kendisi muhatabım değildir. Bundan sonra CHP İl Başkanımız kendisi ile muhatap olacak” dedi.

 

HER AY 4 MİLYON LİRA ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUZ

 

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa da son zamanlarda yaşanan su kesintilerinin elektrik kesintisi ile bağlantılarının sorulması üzerine; “Her ay 4 milyon lira elektrik faturası ödüyoruz. Elektrik kesintilerinden olumsuz etkileniyoruz. Haberimiz olmadığı zaman su kesintisi oluyor. Su arızalarının bir sebebi de elektrik kesintileri. Biz geldiğimizde doğru düzgün jeneratör yoktur. Etap etap en problemli yerlerin jeneratör ihtiyacını gidereceğiz. 3 etapta ihale yaptık. Jeneratör sayımızı 105’i geçti. 5 milyar liranın üzerinde jeneratör yatırımı yaptık. 4’üncü etap jeneratör ihalemizi de hazırlıyoruz. Elimizden geldiğince elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek tedbirleri almaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

EKSİLME OLMAYACAK

 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya Maliye Bakanlığı’nın belediyeden yapacağı kesintinin belediyeyi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine verdiği cevapta; “Maliye Bakanlığı’nın açıklamasını basından okuduk. Fakat bize resmi olarak bu yönde bir yazı gelmedi. Büyükşehir belediyeleri gelirlerini genel bütçe vergi gelirlerinden alınan paylar üzerinden alırlar. Maliye Bakanlığı’nın büyükşehir kaynaklarından bir kesinti yapması söz konusu olmasa bile ekonomideki daralma nedeniyle genel bütçe vergi gelirleri azaldığı müddetçe bizim aldığımız kaynak da otomatik olarak azalıyor. Yüzde 30 civarı bir kesinti beklentisi var. Fakat büyükşehir belediyesi yatırımlarından bundan dolayı bir eksilme olmayacak” dedi.

 

TALEP OLMADIĞI İÇİN VE ZARAR OLUŞTUĞU İÇİN OTOBÜSÜ KALIRDIK

 

Basın mensupları tarafından Kapaklı- Çerkezköy arası yolcu taşımacılığında güzergahla ilgili sıkıntıların yaşandığını dile getirildi. Konuya ilişkin cevap veren Albayrak;  “Yakın zamanda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray belediye başkanları ve sıkıntı çeken ulaşım firmalarının katılımıyla toplantı düzenledik ve UKOME’nin Kapaklı’dan gelen araçların Atatürk Caddesi’ne girmemesi yönünde alınan kararın devam etmesine karar verdi” sözlerine yer verdi. Bahçeağıl, Yanıkağıl, Karlı, Uzunhacı hattına bir süre önce otobüs koyduklarını da anımsatan Albayrak “Uzun zamandır isteniyordu. Ancak günde 3-4 kişiden fazla binen yok. Talep olmadığı için ve zarar oluştuğu için otobüsü kalırdık” dedi.

 

ÇALIŞMALARIMIZ VAR

 

Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Gürcün toplantıda dere ıslahları ile ilgili de bilgi vererek; ‘’Çorlu'da Dutluk Deresi meclisten aldığımız destekle TESKİ tarafından yapılıyor, bedeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Şarköy'de iki tane derenin ıslahını tamamladık. Kapaklı'da Karagöz Deresinin ıslahı bitti sayılır, çevre düzenlemesine geçiyoruz. Süleymanpaşa'da Ruşen Güneş Sokak'ta da üstü kapatılmış bir derenin ıslahı yapıyoruz. Sırf dere temizliği için Ekskavatör aldık. Bu da en son Göçerler'deki dereyi temizledi. DSİ ile de mümkün olduğu kadar koordinasyon sağlamaya çalışıyoruz. Dere Islahlarında Büyükşehir de yapsa, DSİ de yapsa kamulaştırmanın maliyetini Büyükşehir Belediyesi ödüyor.  Çerkezköy'ün içerisindeki Çorlu Deresi Muratlı'ya kadar devam ediyor. 35 milyon lira kamulaştırma bedeli çıktı. Bizim çalışmalarımız sonucunda Çerkezköy'ün içinde olan kısmını 2,5 milyon civarında bir kamulaştırma olduğunu tespit ettik. Meclisimizde kararımızı alarak kamulaştırmaya başladık. Büyükşehir Belediyesi olarak yağış anında tıkanmaya neden olan menfezlerin de yenilenmesine yönelik çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

 

KALAN GÜNLERDE 05:00-24:00 ARASI ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

CHP’nin Tekirdağ’daki 12 kurultay delegesinden biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kurultay ile ilgili görüşünün sorulması üzerine “Kurultayın yapılmasını bu durumdan tasvip etmiyordum. Seçimden sonra olsun diye 11 arkadaş görüş bildirdik” dedi. Yerel seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı da sorulan Albayrak, net bir cevap vermezken “Kalan günlerde 05:00-24:00 arası çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10