Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği açıldı

Türkiye'nin en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği Hayri Batur Caddesi Erkaynak İş Merkezi'nde hizmete açıldı. Türk Ocakları Çerkezk?

Çerkezköy 8.08.2018 19:23:00 0
 Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği açıldı

Türkiye’nin en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği Hayri Batur Caddesi Erkaynak İş Merkezi’nde hizmete açıldı.

 

BU OCAKTA SİYASET YAPILMAZ

 

Burak Candaş, Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği olarak çalışma programı yapmaya başladıklarını ve önümüzdeki aylarda yaptıkları çalışma programı kapsamında çalışmaları hızlandıracaklarını da belirtti. Candaş, “Türk Ocaklarımızın genel merkezi Ankara’dadır. Türkiye genelinde 130 Şubesi ve Çerkezköy Temsilciliği ile de 50 temsilciliği bulunmaktadır. Biz şu an Temsilcilik olarak hizmet vereceğiz ancak temsilciliğimizi şube konumuna getirmek için oluşturduk. Türk Ocakları’nın kesinlikle herhangi bir siyasi parti ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.  Bu ocakta siyaset yapılmaz yani siyaset üstü bir ocaktır. Üyeler arasında farklı siyasi görüşü olanlar olabilir. Siyaset yapan burada yer alamaz. Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği olarak önümüzdeki aylarda bir dizi etkinlik yapmak için çalışma programı hazırlıklarına başladık. Programımızda sosyal, kültürel, bilimsel etkinlikler ağırlıklı olacak.”dedi.

 

 TÜRKLÜK MANEVİYATININ GÜÇLENMESİ VE AYDINLIK BİR ÜLKENİN DEVAMLILIĞI ESASIMIZ

 

Burak Candaş “Türk Ocakları olarak İstanbul’un işgali sırasında Türklüğün unutturulmaması için kurulmuş ve kurulduğu günden bu yana amacından taviz vermeden faaliyetine devam eden Türkiye’nin en eski ve en köklü Sivil toplum kuruluşudur. Çağdaş ülkelerin hemen hepsinde, aynı amaca ulaşmak için bir araya gelmiş kişilerin kurup yönettiği ve varlığını sürdürdüğü kurumlar vardır. Türk Ocakları’nda görev alanlar, yönetici ve üyelerinin çalışmalarını gönüllü olarak yürütmektedir. Bu tür kuruluşlar toplum hayatının vazgeçilmez unsurlarıdır. Türk Ocakları’nda Türklük maneviyatının var olması güçlenmesi ve aydınlık bir ülkenin devamlılığı esas alınmıştır. Türk Ocakları'nın kuruluşu da öteki derneklerden farklı olmuştur. Dolayısıyla Türk Ocakları üç-beş kişinin bir araya gelerek oluşturduğu sıradan bir kuruluş değildir. Bir gençlik girişimin somutlaştırdığı köklü bir oluşumdur. Türk Ocakları resmen 1912'de kurulmuştur. Fakat onun kuruluşuna ilişkin çalışmalar 1911 yılında başlayıp gelişmiştir. Bu bakımdan onu 108 yıllık bir "gönüllüler kurumu" olarak faaliyet göstermektedir’’ dedi. 

 

TÜRK OCAKLARI’NI AYDINLARIMIZ KURMUŞTUR

 

 Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş Türk Ocakları’nı Tanzimat Fermanı ilanından sonra kurulduğunu belirterek, “Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra Osmanlı ülkesinde baş gösteren ayrılıkçı düşünceler, 1908'de İkinci Meşrutiyetin ilanı ile birlikte rahatsız edici kıpırdanışlar ve davranışlar halini almıştı. Devlet içindeki etnik ayrılıkçılar bir ayaklanmaya, devleti parçalamaya yönelmişlerdi. Bunların önüne geçmek için Osmanlıcılık ve İslamcılık gibi akımlar geliştirilip uygulamaya konulmuş, fakat bunların milli birliği ve ülke bütünlüğünü korumaya yetmeyeceği kısa zamanda anlaşılmıştı. İktidardaki İttihat ve Terakki Cemiyeti milliyetçi bir görüşü temsil etmekle birlikte ne siyasi istikrarı sağlayabiliyor, ne de ayrılıkçı faaliyetlerin önüne geçebiliyordu. Bu durum, ülkenin dertleri ile ilgilenen genç aydınları derinden üzüyor, onları ülke ve millet sorunlarına çareler aramaya yöneltiyordu. Fakat Osmanlı devletinin temelini oluşturan Türk toplumu milli kimliğinden habersiz yaşıyor, bundan dolayı ayrılıkçı davranış ve eylemlere gereken tepkiyi gösteremiyordu. Aydınlar bir araya gelerek Türk kimliğini ve benliğini tanıtacak, milli duygularını canlandırıp harekete geçirecek çalışmalar yaparak Türk Ocakları’nı kurdu. İşte Türk Ocakları Tazminat devrinde Türk Aydınlarının Türk benliğinin yok olmaması ve bilinçlenmesi için ve de  ilelebet güçlenerek devam etmesi yönünde oluşturduğu çok önemli ve köklü sivil toplum kuruluşumuzdur.”

 

KIRMIZI ÇİZGİMİZ ANAYASAMIZDAKİ İLK 4 MADDEDİR

 

Burak Candaş; “Türkiye Cumhuriyet’imizin Kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa kemal Atatürk Türk Ocakları için ‘Milliyetçilik kavramının güçlenmesine büyük katkı sağlayan Türk Ocakları Türklük meşalesidir’ demiştir. Türk Ocakları olarak bizim kırmızı çizgimiz anayasamızdaki ilk dört maddedir. Türk ocakları olarak amacımız Türk milliyetçiliğini bugünkünden daha üst seviyelere çıkarmak olacaktır ve bu yönde de çalışmalarımız sürüyor. İlçemizde de resmi kurum ve kuruluşlarımıza ziyaretlerde bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde de ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarına ve basın ziyaretleri yapacağız. Türk Milliyetçiliği meşalemizi ilçemiz Çerkezköy’de de üst seviyelere çıkaracağız “diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10