Koçabaş: Kurban bıçakları ehline biletilmeli

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesecek olan vatandaşlar kurban bıçaklarını biletmeye başladıkları belirtildi. Çerkezköy'de uzun yıllar bıçak bileyiciliği yapan Mustafa Kocabaş bıça

9.08.2018 17:24:00 0
Koçabaş: Kurban bıçakları ehline biletilmeli

 

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesecek olan vatandaşlar kurban bıçaklarını biletmeye başladıkları belirtildi. Çerkezköy’de uzun yıllar bıçak bileyiciliği yapan Mustafa Kocabaş bıçak bilemenin önemli olduğunu ve bir bileme işleminin ortalama 5 ile 10 dakika sürdüğünü belirtti.

EHLİNE BIÇAK BİLETİLMELİ

 Mustafa Kocabaş, “Her yıl kurban bayramı öncesi kurban kesecek olan vatandaşlarımız evlerinde bulundurdukları kurban bıçaklarının kurbana eziyet etmeden kesilmesini sağlamak için bıçaklarını biletiyor. Bazı vatandaşlar birkaç kuruş ucuza bıçak biletmek için yalnız kurban bayramı öncesinde sokaklarda dolaşan bıçak bileyicilerine bıçak biletiyor. Oysa onlar tam olarak bileme işlemi yapamadığı gibi bıçağa da zarar veriyor. Dolayısıyla önüne gelene bıçak ve satır biletilmemeli bu işi yapan ehli bileyicilere biletilmelidir” dedi.

BIÇAK VE SATIR BİLEMEK ÖNEMLİ

Kocabaş “Bıçak ve satır bilemek çok önemli ve hassas bir konu. Bir bıçak ve satır bilemek ortalama beş dakika sürüyor ve bileme işleminin ardından da bilenen bıçak ve satıra sutaşında kesicilik sağlanıyor. Daha sonra da keçe ile üzerindeki kaba çizgiler gideriliyor. Ardından da bilenen bıçak ya da satırın üzerinde kalan çapaklar temizleniyor” bilgisini verdi.

BAYRAMA İKİ GÜN KALA BİLEME İŞLERİ HIZLANIR

Mustafa Kocabaş, kurban kesecek olanların genellikle bayrama iki üç gün kala bıçaklarını bilettiklerini de belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda kurban bayramı öncesi bıçak ve satır biletenler çoğunlukta idi ancak bu yıl nasıl olur bilemiyorum. Tahminime göre geçen yılki gibi yoğunluk olmasa da yine iş yaparız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 

 
 


0282 726 91 91
0282 747 65 10