Tekirdağ nüfus arıtışında Türkiye'de 2'nci sırada

Tekirdağ Esnaf Odaları bilgilendirme toplantısına katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ'ın ana unsulardan birisinin nüfus arıtışında Türkiye'de ikinci sırada geldi

Tekirdağ 14.08.2018 15:52:00 0
Tekirdağ nüfus arıtışında Türkiye

 

Tekirdağ Esnaf Odaları bilgilendirme toplantısına katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ'ın ana unsulardan birisinin nüfus arıtışında Türkiye'de ikinci sırada gelmesi olduğunu kaydederek; ‘’ Tekirdağ her sene 30-35 bin arasında nüfus artışı yaşıyor.  Bu artışın özellikle Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı'ya yansıdığını görüyoruz’’ dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Esnaf Odaları bilgilendirme toplantısına katıldı.

 YAPTIKLARIMIZI MASAYA YATIRIYORUZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, diğer büyükşehir belediyeleri gibi uzun süredir var olan bir büyükşehir olmadığını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ, en yeni kurulan büyükşehirlerden birisi, ben de Tekirdağ'ın kurucu ve ilk belediye başkanıyım.  Hazır bir sistemi devralmak çok kolay, fakat yeni bir sistemi kurmak, oluşmasını sağlamak zaman alıyor ve zorluklar meydana gelebiliyor. Bu süreç tamamlanmaya başladıkça biz de yaptıklarımızı masaya yatırıyoruz’’ dedi.  

13 tane OSB ve bin 541 tane de sanayi kuruluşuna sahip

Tekirdağ'ın ana unsulardan birisinin nüfus arıtışında Türkiye'de ikinci sırada geldiğini  kaydeden Albayrak; ‘’ Tekirdağ her sene 30-35 bin arasında nüfus artışı yaşıyor.  Bu artışın özellikle Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı'ya yansıdığını görüyoruz'' dedi. Milletvekilinin siyasi düşüncelerini kenara bırakarak Tekirdağ'ın yatırımları için bir araya gelmesi gerektiğini kaydeden Albayrak; ‘’ Tekirdağ; sanayisi, üniversitesi, tarım ve hayvancılığı, turizm ve lojistik olmak üzere 5 ayrı vizyona sahip. Bunun yanında 13 tane OSB ve bin 541 tane de sanayi kuruluşuna sahip. Bu bölge tarımda Türkiye'nin başkenti' Hayvancılıkta da iyi durumdayız; Tekirdağ hayvan hastalığından ari bölge. Tekirdağ, geliri giderinden fazla olan Türkiye'deki 11 ilden bir tanesidir’’ dedi.

GELECEK DÖNEMLERDE TEKİRDAĞ KENDİNİ DAHA DA DUYURACAK

Gelecek dönemlerde Tekirdağ kendini daha da duyuracağını ifade eden Albayarak; ‘’  Geldiğimiz noktada birçok hizmeti yerine getirdik. Ben eğer hazır bir büyükşehri devir alsaydım bu hizmetler yetersizdi fakat yeni kurulan bir büyükşehir için gayet iyi durumdayız. Daha önceki hizmetlerin tamamını ilçe belediyeleri yaparken 30 Mart 2014 tarihinden sonra hizmetlerin yüzde 75'i Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaya başlandı.  Tüm bunlardan sonra yatırımlara başladık. 2014 yılı yavaş işleyen bürokrasiden dolayı çok başarılı geçmedi. İlk yatırımlarımız altyapı konusunda oldu. Örneğin; Süleymanpaşa'nın Aydoğdu ve Zafer Mahallelerinde 66 km altyapı gerçekleştirdik" dedi.

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN YÖNETİM POLİTİKASI NEDİR?

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Zeki Gürcün de; "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim politikası nedir diye sorarsanız tek cümle ile vatandaşlarımızın memnuniyetini arttırmaktır diye cevap verebilirim. Bunu yapmak için şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal belediyecilik, doğal afet ve deprem kaynaklı risklerin azaltılması, doğaya, çevreye ve kültürel mirasa sahip çıkmak, yaşam mekanlarını iyileştirmek, değerlere ve inançlara saygılı, eşitliği öne çıkartan bir yerel yönetim anlayışı bizim temel ilkelerimizi oluşturuyor. Şeffaflık ilkemize bakarsak ihalelerimizin tamamını açık ihale yapıyoruz. Web sayfamızda tüm meclis kararlarımızı, faaliyetlerimizi yayınlayarak şeffaf bir belediye olmanın özelliğini yerine getirmeye çalışıyoruz. İkinci olarak bugün burada yaptığımız toplantı hesap verilebilirlik ilkesinin bir şekli.  Daha önce yapmış olduğumuz Muhtarlar Çalıştayları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile yaptığımız toplantılar, yerel basınla zaman zaman yapılan toplantılar hesap verilebilirlik kapsamında değerlendirilebilir’’ dedi. Bunun dışında düzenli olarak gerçekleştirilen merkezi hükümetin denetimleri, Sayıştay'ın mali denetimleri, faaliyet raporlarımızın yayınlanması gibi yollarla yine hesap vermeye çalışıyoruz. Bu vesile ile merkezi hükümetimizin yaptığı denetimlerde bugüne kadar ciddi bir hata bulunmadığını da eklemek isterim’’ dedi.

5 BİN ÜZERİNDE AİLEYE SOSYAL YARDIM YAPILDI

Sosyal Belediyecilik kapsamında  5 bin üzerinde aileye sosyal yardım yapıldığını kaydeden Gürcün; ‘’ Çok büyük yeşil alanlar yapıldı. Ayrıca çocuk oyun grupları kuruldu. Mavi Bayraklı plajlarımız mevcut. Büyükşehir Belediyemiz tarafından evde bakım ve temizlik hizmeti yapılmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın ulaşım hizmetlerini de Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz. Yılda iki defa mezarlıklar biçiliyor.  Doğal afet ve deprem kaynaklı risklerin azaltılması konusunda da İstanbul Teknik Üniversitesi ile Süleymanpaşa ilçemizdeki Kentsel Dönüşüm Master projesini tamamladık. Kandilli Rasathanesi ile deprem çalışmaları konusunda işbirliği yapıyoruz. Deprem öncü istasyonları kurduk. Tüm ilçelerimize toplam 15 adet deprem konteynırları yerleştirildi. Kurumumuza ait tüm binalar deprem dayanıklılığı konusunda gözden geçirildi’’ dedi.

UKAME'NİN FAALİYETLERİ DE YÜRÜTÜLMEKTEDİR

Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak 100 bin dönüm merayı ıslah ettiklerini ifade eden Gürcün; Hayvan içme su göletleri yapıldı. 159 adet suvat yapıldı. Arıcılık Destek Hizmeti kapsamında 18 bin adet kovan dağıtıldı. 70 dönüm adaçayı fidanları bizim tarafımızdan verilmek sureti ile diktirildi. Çiftçilerimize eğitim verildi, verilmeye de devam ediliyor. Mandacılığı geliştirmek için manda dağıtımı yapıldı. Damızlık koç dağıtımı gerçekleştirildi. Yem fiyatlarını dengelemek amacı ile yem fabrikası devralındı ve belediyemiz tarafından işletiliyor. Yine yem bitkisi tohumları dağıtıldı. İtfaiye Dairemiz 11 ilçedeki imkânlarını iyileştirdi, daha da devam ediyor. 11 ilçede makine ve tesisatlarımızı yeniledik.  Yangına ulaşma süremiz Avrupa stantlarına çekildi. Gönüllü itfaiye sistemi kuruldu. Ulaşım Dairemiz tarafından toplu taşıma sistemi yenilendi. Ayrıca ticari araçlarımızın envanteri çıkarıldı, bunların güncellenmesi tamamlandı.  UKAME'nin faaliyetleri de yürütülmektedir." ifadelerini kullandı.

 TESKİ'NİN 2018 BÜTÇESİ 505 MİLYON

Toplantıda TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da "Şuana kadar 60 büyük yatırımı tamamladık, 19 adet devam eden işimiz var. Toplamda 736 milyonluk bir yatırım hacmine ulaştık. 1213 km yeni kanalizasyon hattı inşa edildi. 121 km de yağmur suyu hattını gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz sağlıklı içme suyu çalışması sonrasında Tekirdağ içme suyu kalitesinde Türkiye'de ilk üç sıraya yükseldi. TESKİ kurulduğunda su kaçağı sorunu vardı. Yaptığımız çalışmalar ile bunun da önüne geçtik.  14 milyon metre küp su kurtarılmış oldu.  Nüfusumuzun büyük bir kısmına sağlıklı kanalizasyon altyapısı götürmenin sevincini yaşıyoruz.  Abone yapımızı da sağlıklı bir yapıya kavuşturduk. TESKİ'nin 2018 bütçesi 505 milyon. Gelirimizde de 301 milyona çıkardık. Bu yüzden yaptığımız yatırımların büyük bir kısmını kendi öz kaynaklarımız ile yaptık. Su ücretlerini de makul seviyede tutmayı başardık’’ dedi.

 

Şuanda Tekirdağ’ın, Türkiye'deki su ücretleri arasında en uygun ücret bakımından 16. sırada  olduğunu kaydeden Başa; ‘’Trakya'da ilk defa su sayaçları testi kalibrasyon istasyonlarını kurduk.  400 farklı noktaya sudaki kaliteyi ölçmek için içme suyu numune alma noktaları kurduk. Aşağısevindikli terfi merkezimizde güneş enerji sistemini kurduk. TREDAŞ'ın yapmış olduğu düzenli veya düzensiz elektrik kesintilerinden TESKİ olarak olumsuz etkileniyoruz. Bu durumda bizim birçok yerde pompalarımız duruyor ve su kesintiler meydana geliyor. Örneğin Çorlu'da 5 saat elektrik kesintisi yaşandığında bu bize 10 saat elektrik kesintisi olarak yaşanabiliyor. Biz de TESKİ olarak etap etap en problemli yerlere jeneratör ihtiyaçlarını gideriyoruz. Şu ana kadar 3 yerde ihale yaptık ve jeneratör sayımız 105'i geçti. Bu yatırım 5 milyonun üzerindedir. Elektrik kesintisi ile ilgili en fazla problem yaşadığımız Çorlu ilçemizde bu sene bir pilot proje uyguladık. 23 noktaya jeneratör koyarak bireysel sorunlar dışında su kesintisi sorununu büyük oranda çözdük. Önemli tesislerimizin çoğuna jeneratörlerimiz koyuldu. Şimdi 4. Etap projemizi gerçekleştiriyoruz. Böylece daha kırsal bölgelere gireceğiz.  2 adet vezne aracını hizmete soktuk, haftanın belli günlerinde vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz.  TESKİ olarak coğrafi bilgi sistemimizi kurduk. Bir yerde sorun olduğunda sistemden kontrol ediyoruz.  SCADA ile de ilimizin su depolarının yüzde 80'ini merkezden kontrol edebilir noktaya geldik. Atık su arıtma tesislerimizde bugün itibari ile 192 bin metre küpe çıktı." dedi. Bilgilendirme Toplantısı yapılan konuşmaların ardından oda başkanlarının sorularının yanıtlanması ile son buldu.

Haber: Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10