DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK HAYAT KURTARIR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası işbirliğinde 17 Ağustos Marmara Depreminin 19. Yıl dönümünde "Marmara'da Deprem Çalışmaları ve Depreme Diren

Tekirdağ 19.08.2018 14:45:00 0
DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK HAYAT KURTARIR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası işbirliğinde  17 Ağustos Marmara Depreminin 19. Yıl dönümünde "Marmara'da Deprem Çalışmaları ve Depreme Dirençli Yapılar' konulu panel Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlendi.

BİZLER BU KONUNUN ASIL MUHATABIYIZ

Panelde açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Adem Bakır; "Malumunuz bölgemiz deprem hattında önemli bir bölge. 17 Ağustos depreminin 19'uncu yılında bu depremin unutulmaması gereken bir deprem olduğu belli iken bizler de depreme muhatap bir bölgedeyiz. Bizler bu konunun asıl muhatabıyız çünkü inşaat mühendisiyiz. Yapının zemin incelemesinden iskân alanına kadar bütün aşamalarında inşaat mühendisleri muhatap meslek grubudur’’ dedi.

ÜLKEMİZDE YAPI DENETİM SİSTEMİ DİYE BİR UYGULAMA YAPILMAYA BAŞLANDI

Yapının projelendirmesinde olduğu kadar yapının inşaat aşamasındaki denetimin de çok önemli olduğunu kaydeden Bakır; ‘’Ülkemizde yapı denetim sistemi diye bir uygulama yapılmaya başlandı. Fakat yeterli olabildiği konusunda soru işaretlerimiz oluyor. Özellikle inşaat mühendisi arkadaşlarımızın da hassas olduğu bir konu var; yaptığımız projelerin denetlenmesinde şantiyelerdeki şantiye şefi uygulamasında biraz süreç farklılığı oluyor. Farklı meslek gruplarından şantiye şefi belirlenebiliyor. Malumunuz yapının sağlamlığının netleşmesi inşaat mühendisinin yükümlüğünde olan bir konu. Bu konuda idarelerle, meslek odalarıyla görüş alışverişindeyiz, bu konuda tutarlılık olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizler inşaat mühendisleri olarak yapı ve proje sahiplerinin, bina, konut yapacak insanların şantiye şefi olarak işe alınmasının tercih edilmesini istiyoruz." dedi.

TEKİRDAĞ OLARAK 263 BİN BİNAMIZ VAR

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da "2014 yılından itibaren belediye siteminin değiştiğini ifade ederek; ‘’115 yıl önce yapılan binaya bakıyorsunuz ayakta duruyor ama 1984 yılında yapılan belediye binasını yıkmak zorunda kalıyorsunuz. O binayı yıkarken gördüğümüz manzara bizi dehşete düşürdü. Tekirdağ'da deprem gerçeği var. Yıktığımız belediye binasına her gün 2000 kişi girip çıkıyordu. Ben büyükşehir belediye başkanı olduktan sonra bana kullandığımız binalarımızın depreme dayanıklılık raporları gelince ben dehşete düştüm. Biz Tekirdağ olarak 263 bin binamız var. Bu binaların yüzde 70'inin 1999 yılından önce yapıldığını ve Tekirdağ'ın deprem bölgesinde olduğunu düşününce şehrimize yapılacak en büyük hizmetin o binaları yıkmak olduğunu daha iyi görüyorsunuz. Depreme hazırlıklı olmak hayat kurtarır." dedi.

KONUŞMA YAPTILAR

Marmara'da Deprem Çalışmaları ve Depreme Dirençli Yapılar panelinde konuşmaların ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Bölümü'nden  Doç. Dr. Gülüm Tanırcan "MarDİM Projesi ve Sonuçları", Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Bal ise "Yapı Mühendisliğinde Yeni Yaklaşımlar ve Deprem Sönümleyici Sistemleri" konulu konuşmalarını yaptı.

DEPREM, SEL, HEYELAN GİBİ DOĞAL AFETLER HAYATIMIZIN BİR PARÇASI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin deprem hakkındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener; "Deprem, sel, heyelan gibi doğal afetler hayatımızın bir parçası eskiden de vardı, şimdi de var, gelecekte de var olacaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak afetleri yaşamadan önce her türlü önlemleri alarak kayıplarımızı en az düzeye düşürebilmek için çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz’’ dedi.

 

TÜM ÇALIŞMALAR BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANMAKTADIR’’

Afetlere hazırlık konusunda yaptıkları çalışmalardan bahseden Yener; ‘’Tekirdağ Şarköy, Saray, Marmaraereğlisi, Süleymanpaşa, Muratlı, Çorlu, Ergene, Hayrabolu ilçelerimizde zemin ve çoklu doğal risk haritaları hazırlandı. Şarköy İlçesinde hattı üzerindeki altı mahallede, Süleymanpaşa İlçesinde Barbaros - Kumbağ ve Gaziköy ' Uçmakdere mahallelerinde, Saray İlçesi Beyazköy Mahallesinde Çorlu İlçesi Önerler Mahallesinde, Hayrabolu İlçesinde Şalgamlı ve Çerkezmüsellim Mahallelerinde, halihazır çalışmaları bitirilen alanların plana esas jeolojik - jeoteknik etütleri ile Muratlı İlçesi merkezinde ve Marmaraereğlisi İlçesi merkezinde Mikro bölgeleme çalışmaları bitirilmiştir. Yaklaşık 24 bin hektarlık alanın zemin veri tabanı hazırlandı. Tüm çalışmalar Bakanlık tarafından onaylanmaktadır’’ dedi.

 

TEKİRDAĞ AFET GÖNÜLLÜLERİ (TAG) PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

 

Kandilli Rasathanesi ile deprem erken uyarı ve yapısal alarm sistemlerinin kurulması projesinin de  başlatıldığını kaydeden Yener; ‘’Bu kapsamda Kandilli Rasathanesi ile protokol imzalanarak toplam 3 adet ivme ölçer ilimize yerleştirilmiştir. Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi ilçelerinde yer alan 4 adet Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonlarından yakın çevremizde olan tüm deprem verileri anlık olarak alınıp, web sayfamızda yayınlanıyor. Kandillli Rasthanesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve JICA Japon İşbirliği ile yürütülen Marmara Bölgesi Deprem Tsunami ve Risk Azaltma Projesinde Büyükşehir Belediyesi projede yer almıştır. İstanbul Üniversitesi, Anglia Ruskin Üniversitesi, Pavia Üniversitesi, Porto Üniversitesi, Arnavutluk ve Slovenya'nın katıldığı Liquefact Projesine destek vermektedir. Kandilli Rasathanesi ve belediye eğitmenlerimiz ile vatandaşlara ve kamu personellerine temel afet bilinci ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması eğitimleri verildi. deprem simülasyoan tırı ile tüm ilçeler ziyaret edildi. 50 bin vatandaşımıza temel afet bilinci ve yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması eğitimleri verildi.  İlimizde Afet ve Acil durumlara karşı vatandaşlarımızda farkındalık sağlayarak gönüllülük bilincini oluşturmak amacıyla Tekirdağ Afet Gönüllüleri (TAG) projesi hayata geçirilmiştir’’ dedi. Marmara'da Deprem Çalışmaları ve Depreme Dirençli Yapılar paneli yapılan konuşmaların ardından son buldu.

Haber / Melek ELMA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10