Akca: Yağlı yiyeceklerden uzak durun

İrmet Hospital Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dyt.Burcu Akca ,kurban bayramında vatandaşların beslenme konusuna dikkat çeken açıklamalarda bulunarak bilgiler verdi.

Çerkezköy 19.08.2018 16:16:00 0
 Akca: Yağlı yiyeceklerden uzak durun

 

 

İrmet Hospital Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dyt.Burcu Akca ,kurban bayramında vatandaşların beslenme konusuna dikkat çeken açıklamalarda bulunarak bilgiler verdi. 

YAĞLI YİYECEKLER FAZLA TUKETİLMEMELİ  

Diyetisyen Burcu Akca, kurban bayramında et tüketiminin fazla olduğunu ve tüketilen etin yağdan ayrıştırılmış olsa da etin yüzde yirmisinin yağlı olduğunu ve fazla tüketildiğinde sağlık sorunu yaşandığını belirterek, “genelde kurban bayramında et tüketiminde sağlık için dikkat etmemiz gerekiyor. Et yağdan ayrışmış olsa bile etin yüzde yirmisi yağ akışmakta yani yağlıdır. Her hangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bir bireyin bile fazla et tüketmesi halinde vücudunda bazı sorunlar oluşabiliyor.Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde kan yağında artış,damar tıkanıklığı,yüksek tansiyon,kalp-damar hastalıkları ve hatta diyabet riski bile vardır.”diye bilgi verdi.

ET NASIL PİŞİRİLMESLİ

Akca et pişirme konusunda da şu bilgiyi verdi, “Mangalda et pişirilecek ise bunun bir pişirme tekniği var.  Özelliklede Yağsız et tercih edilmeli. Çünkü yağın ete damlayıp buharının tekrar ete temas etmesi halinde kanserojen bileşenlerinin oluşum riskini arttırır. Pişirilen et ile mangal ateşi atasında en az 15 cm. bir mesafe olmalıdır.Eti pişirirken ayrıca yağ eklemesi yapılmamalı. Kızartmak yerine daha çok haşlama,buğlama yada ızgara yöntemleri  kullanılmalıdır. Eti mümkün olduğunca taze sebze ve meyve ile birlikte tüketelim ve  vitamini için bu şekilde C vitamini daha fazla olur. Yeni kesilen hayvanın etini hemen tüketmemek lazım. En az bir gün buzdolabında bekletelim.   Çünkü ette meydana gelen ‘rigormortis’ yani ölüm katılığı etin lezzetsiz ve sert olmasına neden olmaktadır. Bu durum mide de hazımsızlık gibi mide- barsak problemlerine yol açar. Mümkünse etler buzdolabında en az 1 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Ayrıca tüketilecek etin 1- 2 gün limon suyu veya sirkenin birkaç yemek kaşığı zeytinyağı ve az miktarda tuz ile karıştırılmasından elde edilecek marinad içinde bekletilmesi ise etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Özelliklede kesilen etler diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde uygun saklama poşetleri veya yağlı kağıtlara yerleştirilerek en kısa sürede buzdolabına  yada derin dondurucuya koyulmalıdır” diye bilgi verdi.

TATLI TÜKETİMİNE DE DİKKAT EDİLMELİ

Dyt.Burcu Akca bayramda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini ve hafif tatlıların tercih edilmesini önerdi. Akca, “Tatlıya karşı hiç kimse karşı koyamıyor. Ancak tatlının da fazla tüketilmesi zararlıdır. Özellikle bayramda fazla tatlıda tüketmeyelim ve mümkün olduğunca da hafif tatlıları tercih edelim. Çay, kahve tüketimini de dikkat edelim. Yemekten hemen sora  tükettiğimiz çay ve kahve feoksikliğe yol açar. Yemekten bir saat sonrasında içilmesi sağlığımıza da zarar vermez. Günlük 4-5 çay yada kahve tüketmenin üzerine çıkmamak gerekiyor.””dedi.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10