''Adalet mülkün temelidir''

Tekirdağ Barosu tarafından adli yıl açılışı dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi.

Tekirdağ 3.09.2018 17:41:00 0

 

 

 

Tekirdağ Barosu tarafından adli yıl açılışı dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi.

Tekirdağ Barosu tarafından adli yıl açılışı dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi. Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sezer Gül, Tekirdağ Barosu Başkanı Erhan Sezer ile avukatlar ve davetliler katıldı.

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE İLİŞKİN KONUŞMALAR YAPILDI

Törende Atatürk Anıtına çelenk sunulması saygı duruşunda bulunulması ve  İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Tekirdağ Barosu Başkanı Av.Erhan Sezer; ‘’Yaşadığımız ekonomik, sosyal, toplumsal ve siyasal tüm sorunların çözümünün öncelikli ve olmazsa olmaz koşulu, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının sağlanmasıdır. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sağlanmaksızın hangi teknik, ekonomik veya bilimsel yöntemler uygulanırsa uygulansın toplumsal sorunların çözümünü sağlamak, toplumsal huzuru ve barışı sağlamak mümkün değildir. 

 

Hepimizin bildiği gibi yaşadığımız çağda insan hak ve özgürlükleri artık ülkelerin iç sorunu olmaktan çıkmış ve uluslararası bir boyut kazanmıştır.  İnsan hak ve özgürlüklerine saygı göstermeyen, hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını sağlamayan ve bu bağlamda en temel insan hak ve özgürlüklerinden olan adil yargılanma ilkesine uygun davranmayan devletlerin hukuka ve hukukun üstünlüğüne dayalı olarak oluşturulmuş çağdaş dünyada ve uluslarası toplumlar arasında yer bulmasına imkan yoktur.

 

               

 

                Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin hayata geçirilmesi; suçlayan, savunan ve hüküm veren kişilerin yargılama sürecindeki görevlerini en kaliteli şekilde ve hukuka uygun olarak yerine getirmelerine bağlıdır. Bunun için süreçte görev alan kişilerin keyfilikten uzak hareket etmelerini sağlayacak güvenceli bir sisteme ihtiyaç vardır. Kişilerin şahsi özellikleri ve taahhütleri, sistemsel güvencenin yerine geçemez. Adil yargılanma hakkını, dolayısıyla hukukun üstünlüğünü sağlayacak, üstünün keyfî düzeninin egemen olmasını önleyecek bir sistem için, hâkim ve savcıların bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hesap verebilirliği sağlanmalıdır. Yargılayan kişiyi gerçek anlamda hâkim, devlet adına suç isnadında bulunan kişiyi de gerçek anlamda savcı yapan unsur, avukattır. Avukatın, yargının etkin bir parçası olmasıdır. Avukatlar ile avukatların örgütlü gücü Baroların da bağımsızlığı ve etkinliği güvence altına alınmalıdır.

 

                Cumhuriyet; Türk Milleti’ni, çağdaş milletler ailesinin eşit bir üyesi yapmayı amaçlayan bir büyük devrimin omurgasıdır. Bu devrimin belkemiği de, hukukta devrimdir. Adil yargılanma hakkı ve hukukun üstünlüğü, Cumhuriyet devrimi sayesinde kazanılmıştır. Cumhuriyet devriminin temel taşı ise laiklik ilkesidir.  Esasen, laik Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti’nin İslamiyet’e en büyük hediyesidir. Sadece laik bir hukuk düzeni sayesinde, kutsal dini duyguların günlük siyasi emellere, siyasi ya da maddi güç elde etme hırslarına alet edilmesi önlenebilir. Sadece laik hukuk düzeni, insanların en temiz hislerinin sömürülmesine engel olabilir. Ayrımcılığa yer vermeyen; kanun önünde eşitliği bir lütuf olarak değil, bir temel hak olarak benimseyen; insanı ve insanın düşünce hürriyetini toplum hayatının merkezine koyan bir devlet düzeni, sadece laik hukuk düzeni sayesinde sağlanabilir. Halkın halk için halk tarafından yönetilmesi anlamına gelen demokrasi, sadece laik bir hukuk düzenine sahip olunması halinde kurulabilir.  Hukuki güvenlik de; ancak ve ancak laik bir hukuk düzeninde var olabilecek adil yargılanma hakkı sayesinde gerçekleşebilir.

               

                 Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti’ni demokratik bir hukuk devleti olması idealiyle kuran ve Türk Milleti için çağdaş uygarlık düzeyine erişme hatta üzerine çıkma hedefi koyan, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun tüm dava ve silah arkadaşlarını, Cumhuriyeti'mizi kuran tüm devlet büyüklerimizi ve şehitlerimizi, keza yargı görevini ifa ettiği sırada ya da görevinden ötürü şehit edilmiş tüm avukat, hakim, savcı ve kamu görevlisi tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve saygı ile anıyorum.

 

                Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın hepimize, Yüce Türk Milletine hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum. 03.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haber: Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10