''Tekirdağ'da üretim amaçlı projeler devam edecek''

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde  "Savunma Sanayi, Milgem, Uçak Gemisi ve Diğer Ticari Gemi İnşası ile İlgili İl Potansiyelinin Değerlendirilmesi" amaçlı bilgilendirme toplantısı ya

Çorlu 14.09.2018 19:39:00 0

“Savunma Sanayi, Milgem, Uçak Gemisi ve Diğer Ticari Gemi İnşası ile İlgili İl Potansiyelinin Değerlendirilmesi” amaçlı bilgilendirme toplantısı Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.  Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu (KÜSİ), Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) işbirliğinde yapılan toplantıya katılım yoğun olurken, toplantıda Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Çorlu TSO Meclis Üyeleri, kamu kurum ve kuruşlarının temsilcileri ile üyeler hazır bulundu.

BU PROJELER, MİLLETİMİZİN GURUR VE MOTİVASYON KAYNAĞIDIR

Toplantıda açılış konuşmasını Çorlu TSO Meclis Başkanı Erdim Noyan yaptı. 2002 yılında 1 milyar dolar olan savunma sanayi cirosunun 2017’de 7 milyar dolara kadar çıktığını ifade eden Noyan; ‘’Yerli ve milli helikopter, güdümlü füze, harp gemileri derken birçok projemiz hayata geçmiştir. Bu projeler, milletimizin gurur ve motivasyon kaynağıdır. Yüz yıldan fazladır piyade tüfeğini bile ithal eden bir ülke için bu gelinen nokta şüphesiz gurur vericidir. 1985 yılında TSK’nın ihtiyaçlarının yerli imkânlarla karşılanma oranı yüzde 18 iken günümüzde ise bu oran yüzde 70 civarına yaklaşmıştır. Üstelik bu yüzde 70’in içerisinde artık sadece postal, kamuflaj, tüfek mermisi değil; helikopter, savaş gemisi, tank, kısa menzilli balistik füze, İHA-SİHA gibi yüksek teknoloji ile çalışan silahlar da mevcuttur. Bu muhteşem bir gurur kaynağıdır” dedi.

EN YÜKSEK RAKAMLI İHRACAT GERÇEKLEŞMİŞTİR

Türkiye'nin jeopolitik konumu ve çevresindeki konjektürel durum nedeniyle çok güçlü olması ve özellikle dışa bağımlılığı minimize etmeleri gerekmediğini ifade eden Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan; “KOBİ'lerimiz savunma sanayisinde yenileşme hedefine ulaşmada önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle son yıllarda ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projelerin hayata geçmesi bizi gururlandırmaktadır. En önemli nokta ise savunma sanayimizde yerlilik oranının yüzde 65'lerin üzerine çıkmış olması bizleri oldukça mutlu etmektedir. Türkiye’nin 1996 yılından bu yana yürüttüğü yerli savaş gemisi üretimi projesi olan Milgem projesi de savunma sanayi ticareti anlamında olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracat gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

DENİZ YOLU KARA VE DEMİRYOLUNA GÖRE DAHA UCUZ
 

Gemi ticaretinin önemine değinen Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da; ‘’ Deniz yolu taşımacılığı karayolu taşımacılığına göre 6-7 kat demir yoluna göre ise 3,5 kat daha ucuzdur. Dünya ticaretin %75'i deniz yoluyla yapıldığı için gemi inşası, gemi üretimi ve ticareti önem kazanmaktadır. Gemiyle ihracat tutarı dünya da 170 milyar dolar civarındadır.  Gemi taşımacılığı dünyada 400 miyar dolardır.  Bakım ve onarımı da işin içine alırsak 650 milyon dolarlık bir pazardan söz ediyoruz.  Gemi inşaat sektörü istihdam açısından çok farklı bir sektördür. Demir çelik, boya, kimya, elektrik elektronik bütün sektörlerle ilgilidir. Teknolojik açıdan düşük , orta ve yüksek teknolojili ürünler kullanılmaktadır.  Tekirdağ'ımızdaki tüm firmalara hitap etmektedir. Bu fırsatı çok iyi kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Tekirdağ'da üretim amaçlı projelerin devam edeceğini kaydeden Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan; ‘’

Yapılan bu olumlu projelere kendilerinin de devlet eli olarak gerek bürokratik gerekse diğer aşamalarda yardımcı olduklarını ifade ederek, üretimin ve teknolojinin gelişmesi ile bölgeye katma değer sağlanacak bütün aşamalarda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Ceylan, ''Bizler, Tekirdağ'daki sanayi potansiyelini artırmak, üretim ile gelişimini sağlamak ve aynı zamanda da teknoloji ile Ar-Ge üzerine yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülke ekonomimize ve geleceğimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Temmuz ayı içerisinde yapmış olduğumuz toplantıda, 'bizim Tekirdağ'ın önemli bir potansiyeli olan gemi inşaatı sektörünün tedarikçisi olarak neler yapabiliriz, savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz'in arayışıyla Çorlu TSO'nun da katkılarıyla bazı tersanelere ziyarette bulunduk. Onlar da bizleri en iyi şekilde karşılayarak en iyi şekilde karşılıklı diyaloglarımızı oluşturduk. Bugün de bununla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz.'' dedi.

TOPLANTI SORU – CEVAP ŞEKLİNDE SONA ERDİ

Konuşmaların ardından toplantı, SANMAR Denizcilik Makine ve Ticaret A.Ş. Kalite Yönetim Teknikeri Cihan Gündoğdu, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Karahallı Özdemir,  Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, ASFAT Sözleşmeler Tedarik Direktörü Mustafa Kozan, Türk Loydu Caner Coşkun ve Emrah Söğütçü’nün moderatörlüğünde soru – cevap şeklinde sona erdi.

Haber: Şaban KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10