Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan Türkiye'ye ziyaret

Edirne'ye gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova, Türkiye'de 3.5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı olduğunu ifade ederek, "Biliyoruz ki 3.5 milyonun üzerinde sığınmacı var ve siz

15.09.2018 19:59:00 0
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Etkinliklere katılmak üzere karayoluyla Edirne'ye gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova'yı ve beraberindeki Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vezhdi Rashidov, Kültür Bakanı Yardımcısı Rumen Dimitrov, Haskovo, Yambol valileri ve Bulgaristan dernek temsilcilerini Kapıkule Sınır Kapısı'nda Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal karşıladı. Yotova, Edirne Valisi Günay Özdemir'i makamında ziyaret ederek Türkiye ve Edirne'de olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

DÜNYADA BARIŞ VE HUZUR SAĞLANMIŞ

Edirne Valisi Günay Özdemir İstanbul'da Demir Kilise'nin restore edildiğini hatırlatarak "İki ülkenin ilişkileri için bu ziyaretin katkısı olacağını düşünüyorum. Tarih boyunca balkanlarda farklı inanç ve düşüncedeki insanlar birlikte yaşamayı başarmışlar. Bu nedenle de dünyada barış ve huzur sağlanmış. Yine birlikte yaşamayı başarabilirsek, dünyanın ihtiyacı olan huzur ve barışı birlikte gerçekleştirebiliriz" ifadelerini kullandı.  

3,5 MİLYONUN ÜZERİNDE SIĞINMACI VAR

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova sığınmacılar konusunda Türkiye'ye teşekkür ederek, "Hep beraber yapacak çok projelerimiz var. Biz bu görüşmelerle Karadeniz'deki ticareti canlandırabiliriz. Özellikle doğalgazla ilgili birçok adımlar var daha da ileri gideceğiz. Gümrükte görüşmelerde geçişlerle ilgili nasıl çözümler bulabileceğimizi konuştuk. Biz Bulgaristan olarak bir Avrupa Birliği üyesi olarak diğer Avrupa Birliği ülkelerine sınır kapılarına daha çok peron açmaları için, daha fazla aracın işlem görmesi için konuyu dile getireceğiz. Böyle bir projeyi başlatmak istiyoruz. Kapıkule'nin çok işlem yaptığını söylediler, üzülerek söylüyorum ki biz çok fazla insan kaçakçılığına maruz kalan bir ülkeyiz. İki ülke olarak çaba gösterdik ve Avrupa Birliği'nin güvenliğini de aslında biz burada başlatıyoruz. Halkımızın da ülkelerinde sorun olmadan yaşaması için çabayı göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ben size de çok teşekkür ederim, özellikle Macaristan ve Makedonya'daki gibi olayların burada olmadığı için. Biliyoruz ki 3,5 milyonun üzerinde sığınmacı var ve biz Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye'ye finansal olarak destek veriyoruz. Biliyoruz ki siz bu yükü taşımak zorunda kalıyorsunuz ve bu konuda teşekkür ederiz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN'I ZİYARET ETTİ

Edirne Valisi Günay Özdemir, Bulgaristan  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova'ya üzerinde İstanbul'daki Demir Kilise'nin olduğu bir tablo hediye etti. Ziyaretten sonra Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova ve beraberindeki heyet, Kıyık semtindeki Sveti Georgi Kilisesi'ne geçti. Yotova, burada 10 yıl önce kurulan Kültür Merkezi'nin yıldönümü kutlamasına katıldı. Kültür Merkezi'nin resmi açılış kurdelesini Yotova'nın yanı sıra Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan birlikte kesti. Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vezhdi Rashidov, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Nadezhda Nikolova Neynsky, Sofya Üniversitesi Rektörü Stoyan Dançev'in de birer konuşma yaptığı programda kilise bahçesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova ve Recep Gürkan tarafından manolya ağacı dikildi. Yotova, kilisede mum yakıp dua etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı da makamında ziyaret eden Bulgaristan  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Yotova, Edirne'den ayrıldı.

Haber / Hilal ÇARIKÇI  


0282 726 91 91
0282 747 65 10