Böbrek sağlığı için beslenme anlatıldı 

Kapaklı Belediyesi ile Türk Böbrek Vakfı işbirliği ile belediye personeline "Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" hakkında bilgilendirme programı düzenlendi. Seminerde konuşan Türk Böb

27.09.2018 11:48:00 0
Böbrek sağlığı için beslenme anlatıldı 

26 Eylül Çarşamba günü saat 14.00 'da Belediye meclis toplantı salonunda Belediye personeline “Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” konulu seminer verdi.

 

“KENDİMİZİ İYİ HİSSETMEMİZ ÇOK ÖNEMLİ”

 

Böbrek sağlığını korunmanın temel kuralının, sağlıklı ve dengeli beslenerek, hareketli bir yaşam olduğunu ifade eden Arda, böbrek hastalığının tıbbi, ekonomik ve sosyal olmak üzere 3 boyutu olduğunu kaydetti.  Arda “Yapılan araştırmalar beslenmenin doğrudan günlük hayatımızla ve hastalıklarla ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Beslenme sağlıklı yaşam için, hastalıklardan korunmak için, ideal kiloda olmak için ve kendimizi iyi hissetmemiz için çok önemli.” dedi.

 

“SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİDİR”

 

Beslenme hataları yapıldığını ve bu hataların böbrek ve kalp hastalıkları, şeker, felç, kemik erimesi ve hatta kansere sebep olabildiğine dikkat çeken Arda “Böbrek sağlığını korunmanın temel kuralı, sağlıklı ve dengeli beslenerek, hareketli bir yaşamdan geçmektedir. Türkiye’deki nüfusun yüzde 30’u yüksek tansiyon altında. Yüzde 12.6'sı da şeker hastası riski taşıyor. Nüfusumuzun yüzde 17’sinden fazlası, çeşitli evrelerde böbrek hastası olup, bunların 60 bini son dönem kronik böbrek yetmezliği safhasında hayatlarını diyaliz tedavisi ile sürdürmekte, 25 bini de Sağlık Bakanlığı ulusal organ bekleme listesinde kayıtlı olarak, kadavradan böbrek nakli için beklemektedir” diye konuştu.

 

ÜÇ BOYUTU VARDIR

 

Böbrek hastalığının 3 boyutu olduğunu ifade eden Arda “Tıbbı, ekonomik ve sosyal boyutu var. Tıbbi boyut deyince vücuttaki bütün sistemleri etkiliyor. Ekonomik olarak bir diyaliz hastasının yıllık ülkeye maliyeti 35-40 bin dolar. Türkiye’de şuan 60 bin diyaliz hastası olduğunu düşünürsek ülkeye 2 milyar 400 milyon lira devletimiz para ödüyor. Bu 2016 değerleridir. Farkındalık yaratıp bu hastalıklara yakalanma oranını düşürürsek ülkemiz bu parayı harcamayacak, bu para çocuklarımızın geleceği için harcanabilecek. 2025’de Türkiye’de 100 bin hasta sayısı bekleniyor. Sosyal açıdan ise yaşam kalitesine kadar etkili oluyor. Yemeden içmeye kadar etkiliyor. “ dedi.

 

“ORGAN BAĞIŞI ÖNEMLİDİR”

Organ bağışının öneminden bahseden Arda “ Bir organ bağışçısı sekiz kişiye hayat verebilir. Ülke olarak organ bağışı konusunda biraz cimriyiz. Vatandaşlarımız organ bağışına daha fazla fayda sağlamaları gerekiyor. Sağlığımız için besin öğelerini belli miktarlarda tüketme alışkanlığı edinmemiz gerekiyor. Hiçbir şeyin yasak olmadığını, ancak içeriğine ve miktarına dikkat etmemiz gerektiğini, unutmamak kaydıyla tercihlerimiz önemlidir” açıklamasında bulundu.

 

UYGULAMA 2019’DA HAYATA GEÇECEK

Türk Böbrek Vakfının, özellikle böbrek sağlığının korunması amacıyla ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için çalışma başlattığını kaydeden Arda “ Etiket içeriklerinin trafik ışıkları şeklinde renklendirilmesi için yaptığımız başvuru Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edildi. 2019 yılı sonuna kadar bu uygulamanın tamamlanması için gıda şirketlerine zaman verildi. Projeye göre, her 100 gram yiyecek ve içecekte 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz bulunan ürün "kırmızı", 22,5-5 gram şeker, 1,5-0,3 gram tuz olan ürün "sarı", 5 gram ve daha az şeker, 0,3 gram ve daha az tuz bulunan ürün "yeşil" renkle damgalanacak” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10