Toprak: Çiftçiler durumlarının iyileştirilmesini istiyor

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, il genelindeki sekiz Ziraat Odası Başkanının İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı başkanlığında bir araya gelerek önemli kararlar aldığın

Çerkezköy 2.10.2018 17:24:00 0
Toprak: Çiftçiler durumlarının iyileştirilmesini istiyor

Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, maliyetlerinin devamlı artması nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu ve bu durumun acilen düzeltilmesi için Tekirdağ İl genelindeki sekiz Ziraat Odası Başkanının İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı başkanlığında bir araya geldiğini kaydederek “ Toplantıda il Koordinasyon Kurulu Başkanı İmdat Saygı başkanlığındaTekirdağ  İl Koordinasyon Kurulu üyeleri olarak Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz,Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz,Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak,Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Bülent Can,Saray Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çınar,Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu ve Şarköy Ziraat Odası Başkanı Ömer Düzenyer aldı. Toplantıda Tekirdağ Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı olarakçiftçimizin durumunun iyileştirilmesi kararı alındı”diye konuştu.

“GÜBRE DESTEĞİ 4 TL’YE SABİTLENMİŞTİR”

Toprak “ Kanola ve kışlık hububat ekmeye hazırlanan üretici gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kullanacağı gübreyi almakta zorluk çekmektedir.Bunun sonucu olarak tarımsal üretimde verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalacağı beklenmektedir.Tarımsal üretimde en çok kullanılan 20-20-0 gübresinin tonu 2017 yılı aynı dönemine göre ton fiyatı bin 25 TL’den 2 bin 150 TL’ye üre gübresi bin TL’den 2 bin 200 TL’ye yükselmiştir. 2017 ve 2018 üretim yılında dekar başına gübre desteği 4 TL’ye sabitlenmiştir. Örneğin; Buğday’da yeterli gübreleme yapılabilmesi için bir üretim sezonunda dekara ortalama 70 kilogram gübre kullanılması gerekmektedir.Bu destek ödemesiyle çiftçi 2 kilo gübre bile alamamaktadır.Çiftçinin bitkisel üretimde yeterli gübreyi kullanabilmesi için devletimizin mutlaka bu konuya el atması ve gübre desteğinin fiyatlardaki artışa paralel olarak arttırmasını talep etmekteyiz” dedi.

“ŞİMDİ 800 GRAM YEM ALINIYOR”

19 Eylül 2017 tarihinde litre fiyatı 4,74 TL olan mazot fiyatının bu gün ise 6.30 TL’ye dayandığını kaydeden Toprak “ Mazot fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 32 artmıştır. Bu artışa bağlı olarak üreticiyi mağdur etmemek adına mazot desteklemesinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.Bitkisel üretimde verimliliği ve kaliteyi arttırmakta ki bir diğer girdi ise tarım ilacıdır.Tarım ilacı fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 30-50 civarında artış göstermiştir. Buğday üretiminde kalite ürün ve yüksek verim elde etmek için bir sezonda çiftçimiz yedi kalem tarım ilacı kullanmaktadır. İşte bu maliyetlerin içerisinde boğulup giden üreticimiz çıkmaz sokağa her geçen gün daha da adım atmaktadır. Mazot,gübre ve ilaca gelen zamlar doğrultusunda artış yapılması,desteklerin en az buğday fark prim desteğinin kilogram başına 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılması gerekmektedir.Tarım kredi Kooperatifinin yüzde 27’ye çıkan faiz oranlarının önümüzdeki yıl üreticimizin borçlarını ödeyemeyeceği öngörüldüğünden desteklemelere acilen müdahale edilmesi gerekir.Hayvancılıkta da tarımda olan sıkıntılar aynen devam etmektedir. Bir kilogram süte 1.5 kilogram yem alınması gerekirken yeni zamlarla birlikte bir kilogram süre 800 gram yem alınmaktadır. En azından bir kilogram süte 1.5 kilogram yem alınabilecek duruma getirilmesi ve bu tarifenin korunmaması durumunda hayvanları kesime gitmesi de kaçınılmaz olacaktır. Üreticilerimizin daha da mağdur olmaması için Milli Tarım Politikasının tez elden gözden geçirilip üreticilerimizi daha da çıkmaza sokmadan mağduriyetlerinin giderilmesini,Tekirdağ Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı olarak hükümetimizden talep etmekteyiz”denildi.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10