ÇOSB'de 'Bireysel Emeklilik Sistemi' anlatıldı

Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemleri konusunda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda panel düzenlendi. Panel Habertürk TV'den canlı olarak yayınlanırken konferans salonunda bulu

Çerkezköy 10.10.2018 18:56:00 0
ÇOSB

Gazeteci Noyan Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Danyeli, EGM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Göçer katıldı. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminin kamuoyuna yansımalarının değerlendirildiği programda devlet desteği ve işçi-işverenin BES’e katılım düzeyi aktarıldı.

 

“72 BİN KİŞİYE İSTİHDAM EDİYORUZ”

 

Programda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin üretim hacminden bahseden ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler“ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin 300 OSB içinde ilk üçte yer alan üretim üssüdür. ÇOSB’de 245 firmamız var. Bunların 41’i ise uluslararasıdır. ÇOSB olarak 72 bin kişiye istihdam ediyoruz. Bölgemiz Çerkezköy ve Kapaklı arasına kurulmuş ve 250 bin nüfusu bulunuyor. Yıllık olarak 20 milyar dolar ciro elde edilen bölgemizde bunun 3.5 milyar doları ihracata katısı vardır. Ayrıca bölgemizde 16 bin beyaz yaka kalifiye elemanımız var” dedi.

 

“600 SANAYİCİMİZ VAR”

 

4 adet OSB’de faaliyet gösteren yaklaşık 600 sanayicinin üye olduğu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası adına konuşan Danyeli ise elde edilen 3 buçuk milyar dolar cironun yaklaşık 3 milyar dolarının Çerkezköy OSB tarafından karşılandığını kaydetti. Danyeli“ Bin 700 ticaret erbabımız vardır. Elde edilen 3.5 milyar doların 3 milyonunu Çerkezköy OSB’den karşılıyoruz. Kobilerimiz için KOBİ merkezimiz de var. KOBİ’lerin ihracata atılmaları için merkezimizde personelimiz yardımcı olmaktadır” dedi.

 

72’DEN 36’YA DÜŞTÜ

 

Gazeteci Noyan Doğan’ın ‘ Üretim Tekstilden çıkmaya başladı mı ? “ sorusunu yöneltmesi üzerine konuşan Özdinler “ Çerkezköy OSB tekstil üstü olarak kuruldu. İlk kurulduğunda 72 firma vardı ve şimdi ise tekstil firması sayısı 36’ya düştü. Ağırlıklı olarak beyaz eşya, elektrik, elektronik, plastik, kauçuk ve ilaç sanayine yoğun ilgi oldu “ dedi.

 

1 OCAK’TAN İTİBAREN ZORUNLU OLACAK

 

1 Ocak itibari ile zorunlu hale gelmesi planlanan bireysel emeklilik sisteminin ilk etapta 12 milyon çalışanı kapsadığını ifade eden EGM Yönetimi Kurulu Üyesi Göçer, 2019 yılı itibariyle yaklaşık olarak 3 milyon çalışanın daha bu sisteme katılacağını ifade etti. Daha önce 9 ve 50 arası çalışanı olan işletmeleri kapsayan uygulamanın 1 Ocak’tan itibaren 5-9 çalışanı olan işletmeleri kapsayacak hale geleceğini ifade eden Göçer, 400 bin firmanın böylelikle sisteme kaydolacağını dile getirdi. BES’i en önemli tasarruf sistemi olarak gören Göçer, 200 bin firmanın bu sisteme girmeyi reddettiği bilgisini paylaşırken, kanunen sisteme kaydolmayan işletmeler için cezai yaptırım uygulanabileceğinin altını çizdi.

 

“ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİDİR”

 

Gazeteci Noyan’ın ‘girmeyenlere nasıl bir cezai yaptırımı olacak’ sorusu üzerine Göçer “ Her bir ihlal için 100 lira cezası var. Ceza ile yönetilmek yerine Türkiye’de tartışacağımız tek şey tasarruf sistemidir. Herkesin bu sistem için elini taşın altına koyması gerekiyor. Çalışanları teşvik edip tasarruf yapmak ülkemiz için önemlidir” dedi.

 

“TASARRUF İÇİN GEREKLİ”

 

Çerkezköy OSB’ye bağlı sanayi kuruluşlarının hepsinin sisteme girmesine karşın yüzde 60’ının sistemden ayrıldığını söyleyen Sözdinler“ Türkiye’nin ortalaması neyse Çerkezköy’ün de ortalaması odur. Bireysel emeklilik sistemi gerçekten Türkiye’nin tasarrufu açısından en önemli faktörlerin başında gelendir. Türkiye’nin ekonomik dar boğazdan çıkabilmesi için sıka para politikası ve tasarrufa ihtiyacı vardır. Bugün gençlerimizi de buraya davet ettik. Yarın hepsi sanayiye katılacak teknisyen adayıdır. Tasarrufun onların geleceği için önemli olduğunu bilmeleri için buraya davet ettik” diye konuştu.

 

“ZAMAN SÜRESİ AZ”

 

BES’ten ayrılmak isteyen firma çalışanlarının sisteme girdikten 2 ay sonra cayma haklarının bulunduğu göz önüne alındığında aylık maaşlarından belli oranda kesinti yaşayan asgari ücretli çalışanların bu sisteme sıcak bakmadığı ifade edildi. Cayma süresinin 2 ay olması hasebiyle çalışanlara sistemin inceliklerini ve avantajlarını anlatmak için yeteri kadar süre bulamadıklarını kaydeden Danyeli, demokratik ülkelerde zorunluluk gibi bir kavramın kabul edilemez olmasına rağmen ortak çıkarlar çerçevesinde bu sürenin 2 ya da 3 yıla çıkartılması görüşünü savundu. Danyeli“ Oda olarak bireysel emeklilik sistemini sosyal güvenlik reformu olarak görüyoruz. Toplanacak fonun Türkiye ekonomisine can suyu olacağına inanıyoruz. Zorunluluk ve cayma arasındaki zamanın kısa olduğunu düşünüyorum. Bu süreyi eksiklik olarak görüyorum. Birşeyleri anlatmamız gerekiyor. Kesinlikle kamu spotu olarak bu algı yaratılmalıdır” diye konuştu.

 

“BİR ÇOK BANKANIN GERİSİNDE”

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde şu ana kadar 80 milyar liralık bir birikimin oluştuğunu ifade eden Göçer, yüzde 25 oranında sunulan işveren katkısının diğer ülkelerde bulunmaz derecede yüksek olduğunu kaydederek sistemin avantajlarını dile getirdi. Sözdinler ise sistemin getiri yönünden birçok bankanın gerisinde olduğunu ifade etti. Bazı bankaların BES’li çalışanlara kar marjı yüksek seçenekler sunduğunu ifade eden Sözdinler, BES’li bir çalışanın fonunda biriken parayı sistemden çekip herhangi bir bankanın mevduat hesabına yatırması halinde daha fazla kazanç elde edeceğine dikkat çekerek sistemin diğer bankaların politikaların gerisinde kaldığını ve bununla yarışamadığını kaydetti.  Göçer ise bu sistemin ilk olarak mevduat hesabı şeklinde azar azar birikerek işlediğini sonunda oluşan yüksek meblağlı fon ile getiri hesabına dönüştüğüne vurgu yaptı. Program soru cevap kısmının ardından sona erdi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10