''Kanserin bütün boyutlarıyla incelenmesi elzemdir''

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Trakya'da görülen kanser artışının kapsamlı olarak incelenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırma önergesi sundu. Traky

Tekirdağ 10.10.2018 19:07:00 0

Aygun, Trakya’da kanserden ölüm vakalarının 2011 yılından itibaren istatistiklere yansıyacak oranda arttığına dikkat çekerek; ‘’ TÜİK Mayıs 2017 tarihli ölüm nedenleri istatistik verilerine göre, Türkiye’de her 5 ölümden 1’i (yüzde 19,6) kanser nedeniyle gerçekleşirken, bu oran Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de her 4 ölümden biri (yüzde 23-24) oranında. TÜİK istatistiklerine göre kanserin en çok görüldüğü ilk beş il sırasıyla “Kırklareli, Rize ve Kocaeli (yüzde 23.3); Tekirdağ (yüzde 23.2);  ve İstanbul (yüzde 23)”olarak sıralanıyor. Edirne’de hastalık nedeniyle ölümlerin ikinci sırasında da yüzde 21.9 ile tümör gelmektedir” dedi.

 

BİN 350 FABRİKA ATIKLARINI ARITMA TESİSİ OLMAKSIZIN ERGENE NEHRİ’NE BIRAKIYOR

 

Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2015 yılları arasında yaptığı araştırmada; Trakya’dan alınan su örneklerinde kurşun, kadmiyum, arsenik, krom, bakır, alüminyum, nikel, manganez gibi bin 61 çeşit ağır metaller tespit edildiğini ifade eden Aygun; ‘’Çerkezköy, Çorlu, Muratlı ve Lüleburgaz’daki bin 350 fabrika atıklarını arıtma tesisi olmaksızın Ergene Nehri’ne bırakıyor. Nitekim Çorlu Deresi’nin; 3 Ekim 2018 tarihinde bir plastik fabrikasının arıtmadan saldığı atık nedeniyle kırmızıya boyanması, sanayi tesislerinin yarattığı çevresel yıkımı ve bölgedeki denetimsizliği bütün çıplaklığı ile ortaya koymuştur. En tehlikeli kanserojen madde olduğu bilinen kadmiyum, Ergene Nehri’nde en çok bulunan ağır metaldir. Ergene Havzası’ndaki sulardan alınan örnekte en çok arsenik Tekirdağ’da saptanmıştır. Arsenik, akciğer kanserinden sorumludur. Bugün, Ergene’de hiçbir canlı yaşamaktadır. Tarımsal sulama dahi yapılamayacak boyutta kirlidir.”dedi.

 

BÖLGEDE, EN ÇOK MEME VE AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLMEKTEDİR

 

Ergene Nehri’ndeki aşırı kirliliğin büyük sağlık sorunları yarattığını belirten Aygun; ‘’Toprak ve gıda ürünleri için de tehdit saçan Ergene’de 8 yıldır hiçbir temizleme çalışmasının yapılamamasının bölgesel sorunları hızla arttırdığını ifade ederek; ‘’Özellikle sonbahar döneminde etkili olan yağışlar ile Ergene Nehri taşmakta, Trakya Bölgesi’ndeki birçok tarım arazisi zehirlenmektedir. Bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddeler insanlara geçmektedir. Bölgede, en çok meme ve akciğer kanseri görülmektedir’’ dedi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10