''Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır''

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerine konuşmacı olarak katılan Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzm. Dr. İklim Gürcan Yıld?

Çerkezköy 10.10.2018 19:19:00 0

DETAYLI BİLGİLER VERDİ

Dün saat 14:30-15:30 saatleri arasında düzenlenen konferansa 12 kadın katıldı. Konferansta Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzm. Dr. İklim Gürcan Yıldırım katılımcıları meme kanserinin nasıl meydana geldiğini, erken teşhisin hayat kurtardığını ve bu hastalıktan korunmak için ne gibi önlemlerin alınması konularında detaylı bilgiler verdi.

 

KANSER NEDİR?

 

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, Uzman Dr. İklim Gürcan Yıldırım konuşmasının başında kanserin ne olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Kanser, vücudun bir organ veya dokusunda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlarda en sık görülen kanser türleri meme, kolon, rahim ağzı ve mide kanseridir. Erkeklerde ise en sık görülen kanserler, akciğer, prostat ve tütüne bağlı kanser türleridir.”dedi.

 

AŞIRI KİLO VE KANSER

 

Uzman Dr. İklim Gürcan Yıldırım aşırı kilolu kişilerdeki yağ dokularının sağlıklı bir kiloya sahip kişilere göre daha fazla hormon ve  büyüme faktörü ürettiğini ve bu hormonların bazılarının yüksek düzeyde olmasının belirli kanserlere yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

 

MEME KANSERİ KADERİNİZ OLMASIN

 

Uzman Dr. Yıldırım kadınlara meme kanserinin kaderiniz olmasın diyerek, “Meme kanseri mamografi çekilerek erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 98’dir. Erken teşhis için kadınların düzenli olarak kendi kendine muayene yapmaları, sağlık personeline muayene yaptırmaları, mamografi çektirmeleri gereklidir. 20 yaşından sonra her kadın, her ay kendi kendine muayene yapmalıdır. Kendi kendine muayene, ideal olarak adetin başlangıcından 7-10 gün sonra ayda bir kez yapılmalıdır. Eğer kadın adet görmüyor, yani menopozda ise yine her ay aynı günlerde muayene yapmalıdır. 20 yaşından sonra her kadın 2 yılda bir sağlık personeline muayene olmalı. 40 yaş ve üzerindekiler ise bu her yıl sağlık personeline muayene olmalıdır. Özellikle 20 yaşından itibaren ayda bir olmak üzere ömür boyu muayene yaptırılmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi için en uygun zaman ise, adet kanaması gören kadınlar için adetin başladığı birinci gün sayıp sonraki 7-10 gün arasıdır. Adet görmeyen kadınlar için akılda kalması için her ayın belli bir günü. Emziren kadınlarda ise emzirmeyi takiben, memedeki süt boşaldıktan sonra,doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, her ayın ilaç kutusuna başlamadan önceki gün yapmalıdır.” bilgisini verdi.

 

ELLE MUAYENE EDİLECEK BÖLGELER

 

Uzman Dr. İklim Gürcan Yıldırım, muayene edilecek bölgeler hakkında da şu bilgiyi verdi, “ Memenin kendisi ve meme başları, koltuk altı ve meme alt bölgesi, alt sınır, sütyenin alt çizgisi, üst sınır, köprücük kemiği dış sınır, koltuk altı ve ortasından aşağıya inen sınır, iç sınır,göğüs orta hattı. Meme başını nazikçe sıkarak akıntı gelip gelmediğini kontrol edin. Memenin elle muayenesinde memenin çaprazında kalan elin, orta üç parmağının(işaret,orta ve yüksük parmağı) iç yüzeylerini kullanın. Parmaklarınızı birbirine yapışık ve göğüs duvarına paralel tutun. Memedeki kriterler farklı derinliklerde olabilir. Bu nedenle parmaklarınızla aynı noktada daire çizerken üç farklı basınçla hafif,orta şiddetli olarak parmaklarınızı bastırarak hareket ettirin Ayni şekilde koltuk altını da kontrol edebilirsiniz ancak koltuk altı rahat olmalı.”

 

KANSERİ ÖLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

 

Dr. Yıldırım, kanseri önlemek için neler yapılabilir konusunda da , “kesinlikle sigara kullanmayın, sağlıklı ve dengeli beslenin, sağlıklı vücut ağırlığına sahip olun, pasif sigara içilen yerlerden uzak durun, kanser taramalarını yaptırın, ultraviyole radyasyondan uzak durun, fiziksel olarak aktif olun. Ülkemiz genelinde meme kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütülmektedir. Vatandaşlarımızın hizmet alması niçin 208 adet kanser erken teşhis Tarama ve Eğiti Merkezi(KETEM) kurulmuştur. Rahim ağzı kanser taraması 30 yaşından itibaren her 5 yılda bir, meme kanseri taraması 40 yaşından itibaren her  2 yılda bir, kolon kanseri taraması 50 yaşından itibaren her 2 yılda bir mutlaka yapılmalıdır” diye bilgilendirmelerde bulundu. Yıldırım, kanser ile ilgili daha bir çok konularda bilgiler vererek kadınların meme kanseri konusunda hassasiyet göstererek önemsemelerini  ve erken teşhisin hayat kurtardığını dile getirdi.

Haber: Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10