"Temiz eller yaşam kurtarır"     

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "15 Ekim Dünya El Yıkama Günü" dolayısıyla önerilerde bulunuldu. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en etkili, en ucuz, v

Tekirdağ 13.10.2018 15:35:00 0

 EL YIKAMA ALIŞKANLIĞINI KÜÇÜKKEN KAZANDIRIN

 

El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırabileceğinden, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunması gerektiğini ifade eden yetkililer, ‘’Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. “El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalar karşı koruyabiliriz’’ dedi.

 

ELLER NE ZAMAN YIKANMALI?

 

Ellerin ne zaman yıkanması gerektiği ile ilgili de bilgi veren yetkililer; ‘’Yiyecek/yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce yemek yedikten sonra, küçük bebekleri sevmeden önce, çocukların altını değiştirdikten sonra, saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra, dışarıdan eve gelince, tuvaleti kullandıktan sonra, pişmemiş gıdaları (özellikle et, tavuk, balık, yumurta) elledikten sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, öksürüp, hapşırdıktan sonra, hastaya temastan önce ve sonra, steril eldiven kullanmadan önce ve kullandıktan sonra, hayvanları elledikten sonra, toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra eller yıkanmalıdır’’ dedi.  

 

DOĞRU EL YIKAMANIN PÜF NOKTALARI

 

Doğru el yıkamanın püf noktaları hakkında da bilgi veren yetkililer, "Bol su ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalı. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken ağır ağır en az 10'a kadar sayılmalı ki eller acele olarak yıkanmış olmasın. Eller yıkanmadan ya da yıkandıktan sonra mecbur olmadıkça ağza sokulmamalı" dedi.

 

EL YIKAMAK DEĞİL, DOĞRU EL YIKAMANIN ÖNEMLİ

 

El yıkamanın değil, doğru el yıkamanın önemli olduğunu ifade eden yetkililer; ‘’El ve bilekler ıslatılır, sabun köpürtülerek uygulanır, el sırtları diğer elin avucu ile ovulur, avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir, eller kenetlenip parmak uçları ovulur, baş parmaklar diğer elin avucunda ovulur, parmak uçları diğer elin avucunda ovulur, eller kağıt havlu ile kurulanır, musluk kullanılan havlu ile kapatılır, kullanılan havlu çöpe atılır’’ dedi.

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10