''Hesap verebilirlik modern dünyanın olmazsa olmazıdır''

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan TBMM Başkanlığı'na Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak'ın yazılı olarak cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

Çerkezköy 13.10.2018 19:16:00 0

MODERNİZE EDİLMİŞ BİR ŞİRKET HALİNDE DEVRETMESİ GEREK

 

2003 yılında özelleştirme çalışmaları başlanan ve 14 Kasım 2005 tarihinde imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasıyla birlikte Türk Telekom’un yüzde 55 oranındaki hissesinin Suudi Öger Telekominikasyon A.Ş.’ye devredildiğini ve Türk Telekom’un bir kamu şirketi olmaktan çıktığını ifade eden Kaplan, OTAŞ sözleşme gereği  2026 yılında Türk Telekom’u işlerliğini devam ettiren ve modernize edilmiş bir şirket halinde devretmesi gerektiğini belirterek; ‘’OTAŞ 2013 yılında Türk Telekom’a sahip olduğu yüzde 55 hisseyi teminat göstererek 4.75 milyar tutarında kredi almış fakat kredinin taksitlerini geri ödeyememişti. Akbank Garanti Bankası ve İş Bankası OTAŞ’a ait Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini devralmak için Rekabet Kurumu’na başvurmuştu. Türk Telekom’da yapılan açıklamaya göre Hazine ve Mali Bakanlığı, OTAŞ’ın Türk Telekom’da bulunan yüzde 55 oranındaki hisselerinin OTAŞ’a kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi aracılığıyla devralmasına onay vermişti’’ dedi.

 

BU PARA 23 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİNİN 6 AYLIK MAAŞINA BEDEL

 

Bu paranın 23 milyon asgari ücretlinin 6 aylık maaşına bedel olduğunu ifade eden Kaplan; ‘’Köylümüz yılda 7 milyon ton fenni gübreye 1.5 milyar dolar bedel ödemektedir. Eğer bu para çiftçimize  harcansa idi 10 yol süreyle devlet bedava fenni gübre dağıtırdı. Bu parayla 3. Köprü, 3. Havaalanı ve Osmangazi köprüsü yapılabilir ve Milletimiz halen dolara endeksli olarak geçiş ücreti verdiği bu köprüler havaalanının sahibi olurdu. Partimizin verdiği 81 milyon insanımızın hakkı olan 20 milyar dolara vardığı belirtilen bu zararın araştırılması ve benimde verdiğim yazılı soru önergesi, toplumda oluşan şüphelerin ortadan kaldırılması, devlete olan güvenin yeniden tesisi, bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesi ve sorumluların ortaya çıkması için şarttır. Hesap verebilirlik modern dünyanın olmazsa olmazıdır’’ dedi.

 

SORU ÖNERGESİ ŞÖYLE

 

Kaplan, meclise sunduğu soru önergesinde şu soruları sordu: Özelleştirmeden önce Türk Telekom’un personel sayısı ve yıllık karı nedir? Türk Telekom’un OTAŞ’ın yüzde 55 hissesinin Akbank, Garanti Bankası, ve İş Bankası’na devredilmeden önceki son yıl personel sayısı ve karı nedir? OTAŞ özelleştirmeden sonra bankalara hisselerini devrettiği tarihe kadar ne kadar kar yapmıştır. Bu karı nasıl değerlendirmiştir?  Özelleştirme sonrası satılan taşınmazların geliri ne kadardır? Bu gelirler OTAŞ tarafından kalan kredi borcunu ödemek için mi kullanıldı Türkiye’de yatırım olarak mı kullanıldı, yoksa yurt dışına mı çıkarıldı? OTAŞ’ın yüzde 55 hissesinin devredildiği Akbank Garanti Bankası ve İş Bankası’na ilerleyen zamanlarda kendilerine düşen hissesini başka bir kişi veya kuruma tekrar satma yetkisi verilmiş midir?

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10