Çevre konularında gözlemci gazetecilik

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF-Türkiye) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen ve Batı Karadeniz, Marmara ve Ege'den 15 gazetecinin katıldığı "Türkiye'de Çevre Konuları

Çerkezköy 13.10.2018 19:22:00 0
Çevre konularında gözlemci gazetecilik

İstanbul’da gün boyu düzenlenen atölye çalışmasına konuşmacı olarak BlueLink Antonov’un kurucu ortağı ve genel yayın yönetmeni gazeteci Pavel P Antonov, CO-SEED Çevre Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma İçin Sivil Toplum Hareketi WWF Türkiye Temsilcisi Aslı Gemci ve WWF’nin Türkiye İletişim Koordinatörü Gül Türün katıldı.

 

DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

 

Türkiye’deki çalışmalar ve gazetelerin, gazetecilerin ve tirajların son 15 yıllık serüveninin kaynakları ile ortaya konduğu çalışma 4 oturumda yapıldı. Tekirdağ’ın yanı sıra sanayi ile olduğu kadar kirletilen doğal hayatla Türkiye’nin hızlı nüfus artışı ve kontrolsüz sanayileşme şehirleri arasında yer alan İzmir, Denizli, Aydın, Bartın, Safranbolu, Manisa ve Zonguldak’tan gazetecilerin bölgelerindeki çevre kirliliği ile ilgili yaptıkları haberler ve deneyimlerini aktardığı seminerde araştırmacı gazeteci Pavel P Antonov, Türkiye’de çevre konularında haber yapmanın zorluklarını, muhataplarının gazetecilere bakış açısını ve gazetecilerin kamu erki ile olan ilişkilerini karşılıklı tecrübelerle aktardı. Antonov, Avrupa’daki gazetecilikle ilgili deneyimlerini de aktardı.

 

KARŞILIKLI FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR

 

Uluslararası Uzmanı Aslı Gemci, İstanbul’da gerçekleştirecekleri bir günlük atölye çalışmalarında katılımcı gazetecilerin haberi, bilgiyi, verileri ve çevre ve doğa korumaya yönelik hikayeleri ile ip uçlarını paylaşılması, profesyonel yaklaşımların tartışılması, editöryal ve etik normların oluşturması ve yüksek kalitede gözlemci gazetecilik için deneyim ve stratejilerin paylaşılmasının amaçlandığını belirtti. Gazeteci, Çevri ve Yapımcı Gül Türün de, Türkiye’de güncel medya gruplaşmaları, tekelleşme ve daralan alan konularında gerçekleştirdiği sunumla bilgiler aktardı. Atölye çalışmasında gazeteciler WWF hakkında bilgilendirilirken bölgelerindeki çevre sorunları ve karşılaştıkları olaylarla ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulundular. Atölye çalışmasında Türkiye’de gazeteciliğin durumu, kamu yararına gazetecilik nasıl yapılabilir, uygulamada gazetecilik:personel bilgi alışverişi-özel haber için hazırlık, uygulamada habercilik:Türkiye’de ÇED ve çevre politikaları konuları da tartışıldı.

 

“BU BİLİNÇ ÇOCUKLARA KÜÇÜK YAŞTA VERİLMELİ”

 

Tekirdağ’ı temsilen toplantıya davet edilen Çerkezköy Haber Gazetesi’nden Gazeteci Şaban Kardeş de gün boyu süren bu toplantının gelecek adına umut vaat ettiğini, çevreyi korumakla vatanı korumak arasında ciddi bir bağ olduğunu, bu bilincin de çocuklara önce aileden, sonra da ilkokuldayken eğitim seviyesinde verilmesi gerektiğini belirterek “Sanayisiyle dünyaya örnek olan Çerkezköy son yıllarda ve özellikle son günlerde ülke gündemine sanayi atıklarıyla gelmektedir. Bunları haberleştiren bizler haberimizle dikkat çeksek de ilçemizin adının çevre kirliliği ile anılmasından üzüntü duyuyoruz” dedi. Haberin kaynağına ulaşma noktasında çoğu zaman sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kardeş, “Çoğu zaman yetkililer tarafından bilgilendirilmiyoruz. Bilgilendirilmediğimiz gibi çoğu zaman da yarım bilgi ile haberi kamu ve kamuoyuyla paylaşmak zorunda kalıyoruz” dedi. Bölgeye yapılması planlanan termik santralin yapım süreci ve ÇED sürecinde halkın bilgilendirilmesi toplantılarında kamunun halktan ve çevreden yana değil, yatırımcı firmalardan yana olduğunu belirten Şaban Kardeş “Hatta maden işletmeciliğine soyunan firmalar hem ulusalda hem yerelde medyayı bir güç olarak gördükleri için ya medya kuruluşlarını satın almaya, ya da reklam pastası ile yanlarına almaya kalkışırlar. Bunların karşısında duruş sergileyen gazeteler ve gazeteciler bugün için kazanmamış gözükseler bile gelecekte kazanacakları çevre ile doğadaki canlıları korumanın huzuruyla ve iç rahatlığıyla görevlerini yapmış olacaklar” dedi.

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10