''Uçan sarayın hibe mektubunu açıklayın''

MYK toplantısında, 2019 bütçe ve ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak; '' Vakit geçirmeden milli iradenin tecelligahı Gazi Meclis

Çerkezköy 23.10.2018 14:44:00 0

Geçtiğimiz hafta tek adam parti devleti rejiminin ilk bütçesinin TBMM’ye sunulduğunu belirten Öztrak; ‘’Ucube rejimin bütçeyi de nasıl ucubeleştirdiğini gördük. Şimdi dikkati çeken acayipliklerden ilki hazinenin özel tertip devlet iç borçlanma senedi ikraz sınırının arttırılması, yükseltilmesiyle ilgili. Önceki yılın bütçesinde bu sınır genel bütçe kapsamındaki idarelerin harcamalarının yüzde 1’i olarak belirlenmişti. Bu yıl bu yüzde 3’e çıkarılmış. Yani Hazine’nin özel tertip ihale dışında koşullarını kendisinin belirlemesi kaydıyla ihraç edeceği kağıtlardan bahsediyoruz. Bu yıl 7,5 milyar TL olan tavanı 28,5 milyar TL’ye çıkarmış. Bir de bununla ilgili bir madde eklenmiş bütçeye diyor ki, kamu bankalarıyla kamu kurum ve kuruluşları arasında bu meblağın nasıl dağıtılacağını belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkiliymiş’’ dedi.

 

KAMU BANKALARINDA İŞLER CİDDİ

 

Geçtiğimiz günlerde İşsizlik Fonu’ndan üç kamu bankasına 11 milyar TL sermaye benzeri kaynak verdiklerini anımsatan Öztrak; ‘’Şimdi de yine kamu bankaları için 28,5 milyar TL’lik özel tertip devlet Hazine kağıdı çıkarıyoruz. Bu şunu gösteriyor, demek ki kamu bankalarında işler ciddi. O zaman bize sormak düşüyor bu kamu bankalarının sermayesi nasıl eridi, bunun sorumlusu kim? Kime sordunuz da bunun yükünü özel tertip devlet kağıtları ve işsizlik fonu aracılığıyla milletimizin sırtına yüklüyorsunuz. Bu manzara aslında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’nın İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerine ve İş Bankasının iştiraklerine neden göz koyduğunu gayet açık anlatıyor. Kamu bankalarında yandaşlara ve iktidarın etrafında kümelenmiş bir takım yamyamlara kredi dağıtma imkanı kalmayınca bunlara kredi dağıtacak yeni bir kamu bankası ihtiyacı belirmiş anlaşılan. Bunu da İş Bankası üzerinden gidermek istiyorlar. Biz de şunu söylüyoruz, Atatürk’ün vasiyetine göre dilimize, tarihimize sahip çıkalım diye bırakılan paraların yandaşlara, yamyamlara peşkeş çekilmesine, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Devletten de Anayasamızın gereği olarak başta Atatürk’ün miras sözleşmesi olmak üzere ülkede yapılan ve yapılacak tüm özel sözleşmelere sahip çıkmasını bekliyoruz.

 

BÖYLE GİDERSE MİLLET ÇOCUĞUNA MİRAS BIRAKAMAZ

 

Bugün Atamızın mirasına göz dikenlerin yarın daha da sıkışınca vatandaşların çocuklarına bırakacağı mirasa da el atmakta hiç tereddüt etmeyeceklerini ifade eden Öztrak; ‘’Buna karşı çıkmak gerekir. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi üzerinden yürütülen bu söylemin aslında millete karşı, milletin malvarlığına karşı, milletin miras hakkına karşı yürütülmüş bir söylem olduğunu, bir girişim olduğunu da artık herkes, aziz milletimiz görmelidir. Yarın, söylüyorum buradan açıkça böyle giderse milletimizde çocuklarına miras bırakamayacaktır. Böyle bir ülkeye de daha da önemlisini söyleyeyim kimse de yatırım yapmaz’’ dedi.

 

UÇAN SARAYIN HİBE MEKTUBUNU AÇIKLAYIN

 

Bir diğer çok büyük artış kaydeden bütçenin Cumhurbaşkanlığı bütçesi olduğunu ifade eden Öztrak; ‘’Cumhurbaşkanlığı bütçesi de bir önceki yıla göre yüzde 233 artarak 2,8 milyar Türk lirasına çıkıyor. Malum arkadaşlar sarayda hayat kolay değil, efuliler, ejder suları, makam araçları, uçan saraylar, dalkavuklar, bunların hepsi için çok büyük kaynaklara ihtiyaç var. Bu arada uçan saraydan bahsettik, hatırlayacaksınız bundan iki önceki toplantıda bir soru sormuştum Sayın Erdoğan’a. Hibe dediğiniz uçan sarayın hibe mektubunu ve hibeyi envantere kaydeden bakan onayını açıklayın demiştim. Hala tık yok. Belgeler nerede? Yoksa bu uçan saray hibe falan değil milletin parasıyla mı alındı? Milletin parasıyla alındıysa bu harcama bütçenin hangi kaleminde gösterildi? Bununla ilgili açıklamaları biran önce bekliyoruz.Daha ilk günden bu ucube yönetim sisteminin kazananı belli olmuştur. Bu ucube sistemde kazanan millet değildir, faiz lobileridir, havuz müteahhitleridir, kamu bankalarından borç alıp batıran yandaşlardır ve saraydır. 2019’da bütçe gelirlerinin yüzde 17 artarak 880,4 milyar TL olacağı tahmin ediliyor. Yani kabaca Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 19 artarken bütçenin tüm gelirleri yüzde 17 artıyor. Ama vergi gelirlerine dönüp baktığınız zaman artış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışını da geçiyor. Yani milletin gelirindeki artışın üstünde bir artışla vergiyi toplayacaklar yüzde 20. Yaşanan kriz tabi sarayın değil milletin krizi olunca fedakarlığı da elbette saray değil millet yapacak’’ dedi.

 

BU BÜTÇEDE EMEKLİLER YOK

 

Ucube saray rejiminin bu ülkeye sadece saraylarıyla, uçan saraylarıyla, lüks arabalarıyla, efulileriyle, ejder sularıyla değil vergi artışlarıyla, zamlarla, delikli pula dönen Türk Lirasıyla ve sıçrayan faizlerle beraber geldiğini belirten Öztrak ‘’Bu vergiler gösteriyor ki turpun büyüğü daha hala heybede saklanıyor. Vatandaşımızın daha başına gelecekler var. Bu ucube rejimin boyası 6 ay geçmeden dökülmüştür. Halka sıkıntıdan başka bir şey veremeyeceği artık anlaşılmıştır. Vakit geçirmeden milli iradenin tecelligahı Gazi Meclisimizin yönettiği gerçek bir parlamenter demokrasiye geçmek ve milletimizin sırtına abanan bu rejimden kurtulmak artık şarttır. Bunun da kapısı mahalli idare seçimlerinden geçmektedir. Bu bütçede emekliler yok, bu bütçede emeklilikte yaşa takılanlar yok, bu bütçede memurlar yok, bu bütçede asgari ücretli yok, bu bütçede çiftçi yok, bu bütçede esnaf yok. Varsa yoksa yandaşlarım ve faiz lobileri diyen bir bütçeyle karşı karşıyayız’’ dedi.

Haber: Hilal ÇARIKÇI

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10