2 bin çeşit tohum toprakla buluştu

Trakya Tarım firması Süleymanpaşa'ya bağlı Karacakılavuz Mahallesi'nde oluşturulan 120 dönümlük ıslah bahçesinde çalışmalarını sürdürerek, ıslah çalışmalarını tama

Süleymanpaşa 5.11.2018 13:45:00 0
2 bin çeşit tohum toprakla buluştu

Firma bünyesinde ıslah edilen tohumların yine bu alanda melezleme yapıldıktan sonra diğer standart tohumların verimleri ile karşılaştırılacağını ifade eden Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Aygun, ‘’Eğer bu tohumlar verim ve tane bakımından diğer tohumlardan fazla verim alınırsa, bakanlığa başvuru yapılarak sertifikalandırılacak. Bu şekilde de yerli tohum markaları oluşturulacak. Burada melezleme bahçemizde çalışmalar yürütüyoruz. Melezleme yaptığımız yerli tohumları en iyilerini kendi çeşitlerimizi oluşturmakta kullanıyoruz. Burada bu işi en iyi bilen köylü kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımız bu işi daha ince ve detaylı yapıyor. Kadının elinin değdiği her şey daha güzel oluyor. Amacımız ülkemiz için yerli ve milli üretim yapmak. Kadınlarımızla birlikte burada onu yapıyoruz. Hem kadınlara maddi destek veriyoruz hem de yerli ve milli üretim yapıyoruz” dedi.

 

TÜRK KADINI TÜRK TOHUMUNA CAN VERİYOR

 

Yerli ve milli tohum üretimi hakkında bilgi veren Yüksek Ziraat Mühendisi Arge Müdürü Samet Doğan, “Trakya Tarım firmasının deneme ve arge çalışmalarının yapıldığı arge arazisindeyiz. 120 dekar arazide yüzde yüz yerlik ve milli ıslahını yaptığımız tohumların standart çeşitlerle yarıştırarak verim ve kalitesini ölçüyoruz. Eğer standart çeşitlerinden bu tohumların verimi yüksek çıkarsa bakanlığa başvuru yapıp tescil işlemlerini sağlıyoruz. Aynı zamanda ıslah ettiğimiz yerli çeşitlerin burada elit üretimlerini yapmaktayız. Şuanda ıslah çalışmaları karışıklık olmaması için tek tek elle kadınlarımız tarafından yapılıyor. Türk kadını Türk tohumuna can veriyor” dedi.

Haber: Esengül ÖZDEMİR

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10