Mobil Kanser tarama tırı Çerkezköy'e geliyor

Sağlık Bakanlığının  "Pembe Prensesi" Mobil Kanser Tarama tır'ı, 19 gün boyunca Çerkezköy'de kanser taraması yapacak. 12-30 Kasım tarihleri arasında Çerkezköy'de bayanlara hizmet

Çerkezköy 5.11.2018 15:38:00 0
Mobil Kanser tarama tırı Çerkezköy

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Mobil Kanser Tarama Tırının, 12-30 Kasım tarihleri arasında Çerkezköy’e geleceğini duyurdu.

 

19 GÜN HİZMET VERECEK

 

Ülke genelinde ayrıca kanser tarama sayılarını arttırmak için Gezici Kanser Tarama Araçları (Pembe Tır) ile kanser tarama projesi yürütüldüğünü kaydeden Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri “Sağlık Bakanlığının 'Geç kalma, Bugün Gel' projesi kapsamında Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda kanser tarama faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla bu tırlardan bir tanesinin ilçemiz Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin bahçesine kurularak, 12.11.2018 tarihinden 30.11.2018 tarihine kadar 19 gün boyunca (cumartesi, pazar günleri de dahil olmak üzere)   09:00 - 18:00 saatleri arasında  ücretsiz kanser tarama hizmeti vermesi planlanmaktadır. Mobil Tarama Aracının içerisinde 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri erken teşhisi için kullanılacak ileri teknoloji mamografi cihazı, 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri erken teşhisi için HPV-DNA testi yapılmak üzere jinekoloji odası ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri erken teşhisine yönelik GGK testleri bulunmaktadır. Tarama programına tüm halkımızın katılımını bekliyoruz” dedi.

 

“ÖLÜMLERİN AZALACAĞI ÖNGÜRÜLMEKTEDİR”

 

Yetkililer “ Kanser çağımızın en büyük ve yaygın sorunları arasında yer almakta ve sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle de kanser ,ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara neden olmaktadır.Ülkemizin son istatistiklerine göre ise kanser olgularının çok büyük bir kısmını akciğer, meme, kolorektal ve serviks kanserleri oluşturmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü kanserin önlenmesi amacıyla erken tanı ve tarama programlarının uygulanmasını önermektedir. Tarama programları ile yeni kanser vakaları, ileri evrede tanı alan kanser olguları ve kanserlere bağlı ölümlerin azalacağı öngörülmektedir. Kanser taraması, kanser belirtisi ve şikayetleri olmadan önce kanseri saptamaya yönelik olarak yapılan muayene, görüntü veya laboratuvar işlemlerini içermektedir. Kanser taramalarında erken tanı temel ilkelerdendir.Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği şekilde meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinin taraması yapılmaktadır. Tarama hizmeti Tekirdağ ilinde 9 İlçe Sağlık Müdürlüğü, 2 Toplum Sağlığı Merkezi, 290 Aile Sağlığı Merkezi, 2 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve 2 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) birimi aracılığı ile verilmektedir” dedi.

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10