SCADA Sistemi hizmete sunuldu

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde bulundurduğu firmalar için bir ilke daha imza atarak,  SCADA Sistemini  (Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi)' hizmete sundu. SCADA sistemi ile ÇOSB'deki

Çerkezköy 7.11.2018 15:26:00 0
SCADA Sistemi hizmete sunuldu

SCADA sistemiyle, bünyelerindeki katılımcılara önemli bir hizmet sunduklarını kaydeden ÇOSB Bölge Müdürlüğü yetkilileri, SCADA sistemiyle katılımcılara ait elektrik, doğalgaz, kullanma suyu ve atık su sayaçları bölge yetkilileri, katılımcılar ve resmi kurumlar tarafından uzaktan okunarak takip edildiğini belirtti. 

 

ÇOSB’DE 7 GÜN 24 SAAT, 356 ADET KAMERAYLA DENETİM YAPIYORUZ

 

Kayıp-kaçak takibi ve analizi, elektrik dağıtım sisteminin uzaktan kontrolü, enerji kalitesi ve arz güvenliği analizi, su terfi ve kuyuları otomasyon sistemi ile enerji verimliliğinin takibinin sistem üzerinden yapılabildiğini ifade eden yetkililer; ‘’Ayrıca proje kapsamında çekilen fiberoptik hatlar üzerinden tüm katılımcılarımızın fiber hizmetlerini alması sağlanıyor. SCADA sistemiyle bağlantılı şekilde kurulan IP tabanlı güvenlik kamerası yatırımımızla 1.250 hektarlık ÇOSB’de 7 gün 24 saat, 356 adet kamerayla denetim yapıyoruz’’ dedi.

 

Sistemin Güvenlik Açısından Da Caydırıcı Bir Özelliği Var

 

ÇOSB'nin 13 girişinin olduğunu ifade ederek sistemin güvenlik açısından da caydırıcı bir özelliği olduğunu kaydeden yetkililer; ‘’SCADA sistemi dahilindeki kamera güvenlik sistemiyle Bölgede meydana gelen kaza, yangın gibi olayların anında görülebildiğini belirtti. Kurdukları SCADA Odası’nda bölgeyi izlediklerini belirten yetkililer, burada hissedilen herhangi bir olumsuzluğun telsizle, devriye gezen ekiplere ve güvenlik güçlerine bildirildiğini dile getirdi.

 

İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI SÜREKLİ OLARAK DEVAM EDECEK

 

SCADA sistemiyle katılımcılara gidilerek sayaç okunmadığını kaydeden yetkililer; ‘’Bu sistemle birlikte tek merkezden tüm verilere ulaşabiliyoruz. Bir tuşa basarak, hangi işletmenin ne kadar tüketimde bulunduğunu, tüketimine göre ne kadar fatura değeri oluştuğunu görebiliyoruz. 2011 yılının son aylarında başlanılan SCADA sistemimiz tamamlandı. İyileştirme çalışmaları sürekli olarak devam edecek’’ dedi.

 

SCADA PROJESİ’NİN ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE

 

SCADA Projesi’nin özelliklerini de anlatan yetkililer; ‘’  ÇOSB genelinde 122’si hareketli olmak üzere toplam 356 adet IP tabanlı kamera montajı yapıldı.  151 km’lik fiber optik, 57 km bakır haberleşme kablosunun saha imalatları yapılmış ve kullanıma sunuldu.  ÇOSB’de faaliyet gösteren firmalar tarafından da kullanılmak üzere, Uzaktan Sayaç Okuma sistemi için 705 adet elektrik sayacı, 280 adet doğalgaz sayacı, 415 adet su sayacı, 43 adet atıksu sayacı montajı yapıldı.  Montajı yapılan sayaçlardan her 15 dakikada bir endeks değerleri alınarak kaydedilmesi ve bu endekslerin katılımcılarımız tarafından www.cosb.org.tradresli web sayfası üzerinden takip edilebilmesi sağlandı.

Uzaktan sayaç okuma sistemi ile alınan faturalandırmaya esas veriler ile otomatik fatura kesme sistemi kuruldu. Elektrik Dağıtım Merkezlerinde her bir katılımcı için ayrı ayrı tahsis edilen bağlantı noktalarının enerjisinin SCADA merkezinden otomatik açılıp, kapanması sağlandı. Katılımcılara reaktif güç aşım durumunda e-posta ile günlük bildirimde bulunulması sağlandı. Enerji kalitesi ve arz güvenliği analizi için Ulusal Enerji İzleme Sistemiyle paralel çalışan Enerji kalite ve Güç Analiz Sistemi kuruldu.  ÇOSB bünyesinde bulunan hizmet amaçlı tesislerin kapalı ring şebeke üzerinden yangın algılama ve güvenlik sistemi kuruldu. Doğalgaz Hatlarındaki kayıp-kaçağın takibi ve analizi için doğalgaz hat kontrol sistemi kuruldu. Su terfi ve kuyularının otomasyon sistemi ile terfi ve kuyuların eş yaşlanma ve verimliğe esas çalışan SCADA sistemi kuruldu’’ dedi.

Haber: Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10