Devlet Kapaklı'ya küçük köy gözüyle bakıyor

Kapaklı Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu dün Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı Başkanlığında gerçekleştirdi. Devletin Kapaklı'ya büyük köy gÃ?

Kapaklı 8.11.2018 17:32:00 0
Devlet Kapaklı

Saat 14.00’de başlayan toplantıya meclis üyelerinden Bahtiyar Büyükbüce, Mustafa Çetin ve Sevgi Aksoy katılmadı.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Komisyonlara gönderilen gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce AK Parti Belediye Meclis Üyeliği görevinden istifa eden Nezahat Erdoğan’ın istifa dilekçesi okundu. Bir önceki oturumda İmar Komisyonuna havale edilen Erdal İnönü’nün isminin bir parka verilmesi oy birliği ile kabul edilirken, bazı alanların konut alanından konut-ticaret alanına dönüştürülmesine ilişkin komisyonun raporu da meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi. Yanıkağıl Mahallesi 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin İmar Komisyonu raporu oy birliği ile kabul edilirken, Muhsin Yaıcıoğlu’nun isminin de Kapaklı’da bir parka verilmesine ilişkin komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi.

 

“İLLER BANKASI RED EDİYOR”

 

Plan ve Bütçe Komisyonu raporlarının da oybirliği ile kabul edildiği meclis toplantısında Yenice Köyü Muhtarlığının piknik masası talebine ilişkin komisyon raporu oy birliği ile kabul edilirken, Rüzgar Tribünü için özel bankalardan 9.5 milyon liralık kredi kullanılmasına ilişkin komisyon raporu da okundu. Gündem maddesiyle alakalı konuşan Başkan İrfan Mandalı “ 2014 yılından bu yana iki kez İller Bankasından 15’er milyon liralık kredi alınması talebinde bulunduk. Ancak ikisi de rededildi. Karnemiz iyi olmasına rağmen İller Bankası bize kredi açmadı. Bizim belediye olarak kamu kurumlarına borcumuz yok, 1 lira faiz ödemiyoruz. Kendi bütçemizle ayakta durmaya devam ediyoruz. Ama bu artık zaruri bir ihtiyaç doğurdu. İller Bankası’ndan kredi alabilseydik özel bankalardan borçlanmaya gitmeyecektik” dedi.

 

“DSP DÖNEMİNDE BİLE ALAMIYORDUK”

 

Rüzgar gülüne karşı olmadıklarını kaydeden AK Partili Metin Kanat “ Biz bunun Avrupa Birliği fonlarından karşılanmasından yanayız. O yüzden red verdik. İller Bankası’nın da bu konuda kasıtlı bir şey yaptığını zannetmiyorum. Sebep başka bir şey olabilir. Muhalefet belediyesi diye kredi verilmediğini düşünmüyorum. Tekirdağ’ın diğer ilçeleri kredi alabiliyor” diye konuştu. Kanat’ın bu sözleri üzerine konuşan Mandalı “ Ben DSP döneminde başkanlık yaptığım dönemde bile mecliste vekili olmayan bir partiden belediye başkanıyken bile İller Bankası’ndan kredi alabiliyorduk. Türkiye’de bu rüzgar gülünü yapan ilk belediyeyiz. Bu rüzgar gülü 6-7 yıl içinde kendini ödeyecek. 20 yıl tamamıyla bize, 6-7 yıl da kendisine çalışacak. Yenilenebilir enerjiyi ilk defa Kapaklı’da uyguladık. İnşallah bundan sonraki dönemde güneş enerjisinden faydalanmak için de gayret göstereceğiz” dedi. Kredi talepleri ile ilgili projeleri İller Bankası’na göndermelerine rağmen dönüş olmadığını dile getiren Mandalı “Kapaklı 4.5 yaşında yeni bir ilçe. Diğer ilçelerde aramızdaki hizmet farkını kapatalım istedik. Hastane 3 ay içinde çözülecek dendi. 1 yıl geçmesine rağmen halen bir şey yapılmadı. Bürokrasi zor. Hastanenin yeri değişti. Ama henüz çalışma başlatılmadı” açıklamasında bulundu.

 

DEVLET HİZMET YAPMADI

 

Kapaklı’nın çok güzel bir yer olmasına rağmen devletten istediği yatırımı alamadığını kaydeden Mandalı “ Dönemin bakanı geldiğinde dal-çık projesine 40 milyon lira ayrıldığını söyledi. Ama sonra hiçbir çalışma yapılmadı. Bizler bu makamlarda gelip geçiciyiz.  Evlatlarımız iyi şeyler bırakalım, güzel yatırımlar yapalım istedik. Ama bu konu bizi üzdü. Yıldızkent’te dal-çık projesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

 

“DEVLET NE SÖZ VERDİYSE YAPAR”

 

Mandalı’nın eleştirilerine cevap veren AK Partili Meclis üyesi Metin Kanat “ AK Parti bu ülkede ne söz verdiyse yaptı. Söz verdiği dal-çık projesini de yapacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hastane konusuyla ilgili de yer değişikliği yapıldı ve kısa sürede yapılacak. Bunu da Organize Sanayi Bölgesi yapacak” dedi.

 

“YATIRIM İSTEMEK HAKKIMIZ”

 

Mandalı “ Hükümet konağı Eylül ayında teslim edilecekti ancak hükümetten ödenek gelmediği için teslim edilemedi.  1.5 milyon liralık kapalı spor salonu yapılıyor. Bir bölümü de OSB tarafından destekleniyor. Büyükşehir yasası ile birlikte Kapaklı ilçe oldu. Diğer ilçelerle aramızdaki yatırım farkını kapatalım istiyoruz ama daha çok açılıyor. Devlet Kapaklı’ya hala büyük bir köy gözüyle bakıyor. Tekirdağ vergi vermede 8’inci sırada yer alırken, devlet yatırımı almada ise 38’inci sırada yer alıyor. Biz devlete vergimizi veriyorsak, devletimizden de yatırım istemek hakkımız” dedi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

AK Partili Mahir Aras “Biz belediyeye de vergi veriyoruz. Bu zamana kadar belediye ne yaptı?” diyerek Mandalı’ya yüklendi. Sınıfta kaldıkları konulardan birisinin yol olduğunu kaydeden Başkan Mandalı “AK Partili bir arkadaş bürokrasiye dilekçe verdiği zaman bürokrat korkuyor. ‘Mührü ortadan kaldırırsam nereye gideceğim belli olmaz’ diye düşünüyor” diyerek asfalt plenti ile ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verenlerin, oraya giderek mührü kaldırtması gerektiğini ifade etti. Karşılıkla tartışmaların ardından özel bankalardan 9.5 milyon lira kredi kullanılması AK Parti grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi.

Haber/Hilal ÇARIKÇI

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10