Pembe Prenses Çerkezköy'de

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığına ait "Pembe Prenses" adlı kanser tarama tırı, Çerkezköy'e geldi. Tır Çerkezköy'de 18 gün boyunca

Çerkezköy 12.11.2018 16:38:00 0
Pembe Prenses Çerkezköy

Sağlık Bakanlığı tarafından tarama amacıyla tam donanımlı olarak hazırlanan ‘Pembe Prenses’ ismi verilen mobil kanser tarama tırı, Çerkezköy’e gelerek vatandaşlara kanser taraması yaptı. Çerkezköy’de 18 gün boyunca saat 09.00 ile 18.00 arasında vatandaşlara hizmet verecek olan ve  Çerkezköy Devlet Hastanesi bahçesinde konuşlandırılan Pembe Prenses isimli Tır düzenlenen törenle açıldı. 

 

PEMBE PRENSES TIR DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE GİRDİ

 

Dün saat 14.00'te Çerkezköy Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlenen tören ile hizmete giren Pembe Prenses TIR’ın açılış törenine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 26. Dönem Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, 3.Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Çerkezköy Devlet Hastanesi  Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Mehmet Ali Filiz, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı  Volkan Torun, Çerkezköy  İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Ayça Çevikelli, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar, STK temsilcileri  ile vatandaşlar katıldı.

 

‘’KANSER EN ÇOK ÖLÜME NEDEN OLAN İKİNCİ HASTALIK’’

 

Programda ilk konuşmayı yapan Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, kanserin dünyada ölüme neden olan kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci hastalık olduğunu belirteek; “Kanser, dünya genelinde giderek artan ve toplumlarda sosyo-ekonomik yüke, bireylerde maddi manevi kayıplara en çok sebep olan bir hastalık. Yapılan çalışmalarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıklarından sonra en fazla ölüm nedeni kanserdir. Bu TIR yoğun göç alan ilçemizde vatandaşlarımızın daha kolay ulaşması, daha çabuk teşhis konulması amacıyla 12-30 Kasım tarihleri arasında, cumartesi ve pazar günleri de dahil olmak üzere sabah saat 09:00'an akşam saat 18:00'e kadar hizmet verecektir. Buradaki amacımız kanserde erken tanıya dikkat çekmektir. Bu TIR’la 40-69 yaş arasındaki kadınlarda mamografi, 30-65 yaş arası kadınlarda sinir testi, 50-75 yaş arası kadın ve erkeklerde bağırsak kanseri teşhisi konulabilecektir. TIR’ımızın ilçemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

 

“KANSERDE ERKEN TEŞHİS OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

 

Palak'ın ardından konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir de kanserde erken teşhisin oldukça önemli olduğunu belirterek, “Buradaki Pembe Prenses TIR’ı Sağlık Bakanlığımız tarafından Çerkezköy’ümüze, kanserde erken tanı konusunda farkındalığı arttırmak için gönderilmiştir. İçinde bulunan mamografi gibi pek çok tanı yöntemi aslında hastanemizde olan şeylerdir. Fakat bunların hepsini bir arada bulundurup, kanserde erken teşhiste neler yapılabileceğini göstermek açısından bütün cihazların hepsinin bir arada olduğunu görmekteyiz. Ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer alan kanseri ne kadar erken teşhis edersek, tedavisini o kadar sağlıklı bir şekilde erken yapabileceğiz. Kanserde erken teşhis çok önemlidir” dedi.

 

‘’ERKEN TEŞHİSİN TEDAVİSİ DE ÇABUK OLUR’’

 

Kanserde erken teşhisin tedavisinin çabuk olduğunu kaydeden Çerkezköy Kaymakam Atilla Selemi Abban da, "Bugün burada  yine mutlu bir törenle sizlerle birlikteyiz. Bugün Sağlık Bakanlığımızın ilçemize gönderdiği Pembe Prenses TIR’ı yaklaşık 20 gün boyunca ilçemizde görev yapacak. Kanserde erken teşhis ne kadar çabuk gerçekleşirse, tedavisi de o kadar çabuk yapılacaktır. Ben Sağlık Bakanlığımıza bu TIR’ı Çerkezköy’ümüze gönderdiği için teşekkür ediyorum. Bu TIR’ın burada olduğunu duyurmamız gerekiyor. Bu kapsamda da önemli bir görev düşüyor” dedi.

 

KAYMAKAM ABBAN TIRLA İLGİLİ BİLGİ ALDI

 

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Kaymakam Abban ve beraberindekiler protokol üyeleri ile birlikte Pembe Prenses TIR’ı gezerek incelemelerde bulundu. Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir’den bilgi alan Kaymakam Abban, TIR’ın Çerkezköy’e hayırlı olmasını diledi.

 

PEMBE PRENSES TIRI ÜCRETSİZ TARAMA YAPILACAK

 

"Pembe Prenses" adlı kanser tarama tırı, Çerkezköy Devlet Hastanesi bahçesinde 12-30 Kasım tarihleri arasında cumartesi-pazar günleri de  dahil olmak üzere 09:00-18:00 saatleri arasında hizmet verecek. Dört hekimin görev yaptığı  TIR’da  vatandaşlara ücretsiz olarak kanser tarama faaliyetleri gerçekleştirilecek. Tarama yaptırmak isteyen vatandaşlar nüfus cüzdanı ile birlikte başvuru yapmaları gerektiği belirtildi. Tüm kanser taramalarını yaptırmak isteyen vatandaşlar 20-25 dakikada taramadan geçecek, ve sonuçları en kısa sürede kendisine bildirilecek.

Haber/Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10