Karşılıksız çek sayısı azalıyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KKB Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile Karekodlu Çek Sistemi semineri gerçekleştirildi. Karekodlu Çek uygulamasının zorunlu hale gelmesinden bu zamana kadar bankalar t

Çerkezköy 14.11.2018 17:28:00 0
Karşılıksız çek sayısı azalıyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KKB Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile “Karekodlu Çek Sistemi” konulu seminerde Tufan Şener ve Alper Yalçın, karekod sistemi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdiler.

 

“TİCARİ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR”

 

Kredi Kayıt Bürosu’nun 9 bankanın ortaklığında faaliyet gösterdiğini kaydeden eğitmen Tufan Şener, “Kredi Kayıt Bürosu kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Finans sektöründen aldığı verileri biriktirir, finans sektörü ve reel sektör ile paylaşır. Çek ülke ekonomisi için çok önemlidir. Çek ülkemizde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılmaktadır. Zamanında ödenmeyen bir çek 4-5 kişinin ticari hayatını olumsuz etkilemektedir. Kısacası çekin zamanında ödenmesi ticaret hayatı açısından önemlidir” diye konuştu.

 

“YÜZDE 44 AZALMIŞTIR”

 

Şener “ 2017 yılında 20 milyona yakın çek yaprağı ibraz edilmiştir. 2018 yılında eylül ayı itibari ile işlem yapılan çeklerin adetsel olarak yüzde 3.3’ü karşılıksız çıkmıştır. 2016 yılında karşılıksız çek oranı yüzde 4’ler civarındaydı. 2016 ile 2017 kıyaslandığında karşılıksız çeklerin yüzde 44 oranında azalmıştır” dedi.

 

 “ELEKTRONİK ORTAMDAN ULAŞILABİLİR”

 

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Stratejik Müşteriler Yöneticisi Alper Yalçın, riskleri doğru yönlendirebilmek için tüm sektördeki müşteri kayıtlarının tek bir merkezde toplayan KKB ile ilgili bilgi verdi. Yalçın, “KKB’ye bağlı Findeks çatısı altında artık birçok şirketin ve şahsın; bankalar ve diğer finansal kurumlardaki kredi borç ve limitleri, kredi notları, finansal kontrolü ve tüm bu istihbarata saniyeler içinde elektronik ortamdan ulaşılabiliyor” diye konuştu. Yalçın ayrıca karekodlu çek kullanımına yönelik yaptığı açıklamalarda “Karekodlu çek çözüm demek. Çekin şekline karekod eklendi. 2015’te sistem tanıtıldığında isteğe bağlıydı 2017 yılında zorunlu hale getirildi.  Hamil olan kişi çekin üzerinde ki karekodu okuttuğunda bazı bilgileri alır. Burada kişilerin ödeme performansları görülmektedir.  Bu sistemle arkası yazılan çeklerde yüzde 44 azalış oldu.” diye konuştu.

 

KANUNDEĞİŞİKLİĞİ OLDU

 

2015 yılında Findeks markası ile karekodlu çeki ticari hayata kazandırdıklarını ifade eden Yalçın “2017 yılı temmuz ayında bir kanun değişikliği oldu. Kanun ‘çekin üstünde artık karekod olacak’ ve ‘bankalar 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren sadece karekodlu çek verebilecek’ dedi. Eylül 2018 itibari ile dolaşımdaki çeklerin yüzde 84’ünün karekodlu olduğunu söyleyen Yalçın, karekod sisteminin nasıl kullanılacağını ve çeklerin nasıl sorgulanabileceğini de anlattı.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10