"Saros'uma Dokunma" konulu toplantı yapıldı

Trakya Kent Konseyleri Birliği tarafından Malkara Kent Konseyi Başkanı Ali İhsan Uslu'nun da aralarında bulunduğu "Saros'uma Dokunma" konulu toplantı Keşan Belediyesi ve Keşan Kent Konseyi ev sahipliğind

20.11.2018 11:13:00 0

'FSRU Gemi İskelesi, Sahillerin Kirliliği sorunu ve çözümü, Sahillerin Kiralanması' ana konusunun yanında 'Kent Kirliliği ve yapılması gerekenler' ile 'Madde Bağımlılığı, Kullanımı ve Mücadelesi' konularının tartışıldığı, toplantıda konuşan Trakya Kent Konseyleri Birliği ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği'ne üyesi ve Malkara Kent Konseyi Başkanı Ali İhsan Uslu; “Tüm üye kent konseyleri ile özellikle yerelde ve tüm yurtta daha yaşanır bir çevre için çalışmalarımızı yapmak amaçlarımızın başında geliyor. Trakya’mızda da kent konseyleri olarak takipte olduğumuz ve müdahil olmaya çalıştığımız çevre tahribatlarını ve çevre koruma kurallarına aykırılık yapanları onaylamıyoruz’’ dedi.

 

YAŞAM SAVUNMASINI TRAKYA'DA ÖZVERİYLE BAŞARACAĞIZ

 

“Saros'uma Dokunma“ konulu toplantı sonuç bildirgesinde; ‘’Doğal varlıklarımızı korumak ve gelecek kuşaklara koruyarak taşımak hepimizin öncelikli sorumluluğudur. Bölgemizdeki denizlerin, sulak alanların, su varlıklarımızın korunması, flora, fauna ve yaşam için büyük bir önem taşımaktadır.  Bir problem onu oluşturan düşünce sistemi ile çözülemez. Habitatı korumadan Saros körfezini ve Trakya'yı koruyamayız. Saros Sazlıdere FSRU Limanı ve Boru Hattı Projesine Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak karşıyız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Doğa korumasını ve yaşam savunmasını Trakya'da bilinç, kararlılık ve özveriyle başaracağız.  Milli Park statüsünde ve 1.Doğal SİT Alanı olarak koruma altında olan Gala Gölü ile Tabiatı Koruma Alanı olan Pamuklu gölünden çeltik sulaması için su kullanılması, kontrolsüz yasak avcılık, tarımda kimyasal gübre ve ilaçların kontrolsüz olarak kullanılması doğal varlıklarımızın zarar görmesine ve Trakya ekolojisinin tahribatına yol açmaktadır’’ ifadelerine yer verildi.

 

TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURACAK

 

 Su kirliliğinin bölgede sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını, doğal varlıkları ciddi olarak tehdit ettiği belirtilen bildirgede; ‘’Ergene Nehri’nin Istranca’lardaki kaynakları üzerinde onlarca patlatmalı taş ocakları yeraltı ve yüzey sularını kirletmekte ve yok etmektedir. Ergene havzasının kirletilmesi ve bu kirletmeye göz yumulması devam etmekte olup kirliliğin kaynağı olan sanayi tesislerinde ileri arıtma halen yapılmamaktadır. Kirletenlere karşı etkin idari tedbirler uygulanarak kirliliğin kaynağında engellenmesi, kirletenlerin yargılanması bölge halkının talebidir. Anayasanın 43. maddesine göre sahil şeritlerinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilir. Erikli kumsalları başta olmak üzere tüm Trakya kumsallarının kiralanması kararlarından vazgeçilmelidir. Korumacılıktan, halkın kıyılardan serbestçe yararlanma hakkından uzak kararlar kamu yararına ve Kıyı Kanununa açıkça aykırıdır.  Çevre Kanununda yapılması planlanan değişiklikler sonucu en hassas eko sistemlerin bulunduğu alanlarda YEKA ön lisansı verilmesi kumul ve kıyı ekosistemini yok edecektir. Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan türlerin ve habitatların yok olması telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır’’ denildi.

 

KENT KONSEYLERİ OLARAK DAHA ETKİLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ

 

Uyuşturucu madde bağımlılığına karşı, toplum olarak, kurumlar olarak somut destek çalışmaları ile mücadele edilmesi gerektiği ifade edilen bildirgede; ‘’Uyuşturucuya karşı mücadelede rehabilite merkezlerinin kurulması ve geliştirilmesi için Kent Konseyleri olarak daha etkili çalışmalar yürüteceğiz’’ denildi.

 

Haber: Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10