Yüceer: Türkiye sınıfta kaldı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Yüceer; ''Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olması

Çerkezköy 20.11.2018 14:16:00 0
Yüceer: Türkiye sınıfta kaldı

Türkiye’de çocuk haklarının uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen bu hakların tehdit altında olduğunu belirten Yüceer, açıklamasında çocuklarla ilgili OECD istatistiklerine de değindi. Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda açık ara önde olduğunu ileri süren Yüceer; ‘’Her 3 çocuktan 1’i yoksulluk içinde yaşamaktadır. Her 4 çocuktan 1’i örgün eğitime devam edememektedir. Her 2 çocuktan 1’i ailesinden, öğretmeninden, akrabalarından şiddet görmektedir. Yani, bu ülke, geleceğini şiddetle, eğitimsizlikle ve yoksullukla biçimlemektedir” şeklinde konuştu.

 

MAHKUM EDİYORUZ ÇOCUKLARIMIZI

 

Yüceer, çocukların sağlıklı gelişim hakkından yoksun bırakıldığını ifade ederek; “Yüzde seksene yakını kayıt dışı olan 2 milyona yakın çocuk işçi sayısıyla, okula devam edemeyen-ettirilmeyen kız çocuklarıyla, dört çocuğumuzdan birinin yoksulluk içinde yaşamasıyla, binlerce çocuğun istismar kurbanı olmasıyla ‘Geleceğin teminatı’ denilen çocuklarımız büyük bir cenderede yaşamak zorunda bırakılmaktadır’’ dedi. Yüceer; ‘’Çocuklar sağlıklı gelişimden mahrum bırakılıp gelecekleri risk altında bırakılıyor. Yarınlara umutla bakması gereken çocuklarımıza nasıl bir Dünya bıraktığımız, çocuk haklarını nasıl koruduğumuzun en temel göstergesidir. Bu açıdan da ne yazık ki Türkiye sınıfta kalmıştır. Yeşili katledilmiş, doğası kirletilmiş, sağlıksız bir geleceğe mahkum ediyoruz çocuklarımızı’’ ifadelerine yer verdi.

 

TÜRKİYE’DE ÇOCUK İŞÇİLİĞİN EN KÖTÜ BİÇİMLERİ HALA GÖZLEMLENEBİLİYOR

 

Türkiye’de çocuk haklarının kağıt üzerinde kaldığına dikkat çeken Yüceer, “Bu olumsuz tabloya rağmen çocuklar eşit, özgür, mutlu ve onurlu birer birey olarak yaşayabilmeleri için tüm platformlarda mücadele etmek bir zorunluluktur. Türkiye’de çocuk işçiliğin en kötü biçimleri hala gözlemlenebiliyor. Yetkili tüm kişileri ve kurumları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen çocukların gözlerinin içinin güleceği bir dünya dileklerimle 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutluyorum” dedi.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10