Kış lastiği takmayanlara uyarıda bulundu

Direksiyon ve Trafik Bilgi Eğitmeni Metin Demirtaş kış lastiği uygulamasının 1 Aralık itibariyle başlayacağını kaydetti. Sürücülere uyarıda bulunan Demirtaş " Ulaştırma, Denizcilik ve Haberle?

Çerkezköy 21.11.2018 16:46:00 0
Kış lastiği takmayanlara uyarıda bulundu

1 Aralık 2018  -1 Nisan 2019 tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımacılığı yapan, kamyon, otobüs, çekici,tanker, kamyonet, minibüs, dolmuş gibi ticari araçların kış lastiği takmalarının mecburi olduğunu kaydeden Direksiyon ve Trafik Bilgi Eğitmeni Metin Demirtaş “ Ticari araç, ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm çekici, tanker, kamyon, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı (taksi) otomobillere ticari araç denilmektedir.Hususi araçların kış lastiği takma zorunluluğu olmamasına rağmen ilgili bakanlığın valiliklere verdiği yetkiye dayanarak, valilikler hususi otomobillerin de kış lastiği takmasını zorunlu tutabilir, ayrıcada valilikler hava şartlarına göre kış lastiği takma süresini bir ay öne çekebilir veya bir ay uzatabilir.İlgili maddede düzenlenen yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 2018 yılı içinde 625 Türk Lirası tutarında bu maddede belirtilen görevlilerce idari para cezası verilir ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilir.

Zorlu kış koşullarında hem kendimizin hem de diğer trafik paydaşlarının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamakiçin mutlaka hususi araç sahiplerininde, ticari araç sahipleri gibi kış lastiği kullanmasını tavsiye ediyoruz, beraberinde zincir, takoz, çekme halatı ve diğer ekipmanları da mutlaka aracımızda bulundurmalıyız” dedi.

 

“DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR”

 

Demirtaş “ Kış, kar lastikleri7 dereceye kadar olan hava şartlarında mevsimsel yaz lastiklerine göredaha güvenli olup, kar ve buzda yol tutuşunu arttırıp, fren mesafesini kısaltmaktadır. Yaz lastikleri üretildiği malzeme bakımından 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşmektedir.Aracımıza takacağımız lastiklerin tümünün balans ayarları, diş derinliği (en az 3 milimetre) ve kalitesi aynı olmalıdır, böylece yolda sağa, sola çekme olmadan, frenleme esnasında güvenli yol tutuşu sağlayabilelim. Kış lastiklerimiz standart araç lastiğimizden daha geniş tabanlı olmamalıdır.

Önlemlere bağlı olarak azalabilecek kazalar meydana geldiğinde hem bize hem de ülkemize maddi ve manevi zararlar getirebilir.Olası bir olumsuz durumda geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların acil durumlarda kullanabilmesi için mutlaka emniyet şeritlerini ve banketleri açık bırakmalıyız.Ayrıca araçlarımızda gündüz yolculuk sırasında da kısa farlarımız açık şekilde seyahat etmeliyiz.

Güvenle seyahat edebilmek için mutlaka hususi araçlarımızada son güne kalmadan kış lastiği takalım. Birçok şeyi riske edebiliriz ama hayatımızı riske atamayız, tedbiri elden bırakmayalım, trafik görevlilerinin işaretlerine dikkate alarak, trafik ışıklarına ve belirlenen hız kurallarına uyalım,  emniyet kemerimizi takalım, takip mesafesine dikkat edelim, önümüzü görmeden kesinlikle araç sollamayalım” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10