"Bugün kadının sesini duyurma günü"

Çorlu'da  CHP'li kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde kadına yönelik şiddeti kınamak için Atatürk Meydanı'nda toplandı. CHP Tekirdağ Milletv

Çorlu 26.11.2018 16:09:00 0

Bugünün; dünyanın her köşesinde eşinden, babasından, öğretmeninden, nişanlısından şiddet gören, tecavüze uğrayarak haksız yere taşlanarak öldürülen, namus cinayetleri sonucunda yaşamını yitiren yüzlerce kadına yönelik uygulanan şiddetle mücadele günü olduğunu kaydeden Havva Çolak, Kadına şiddetin Türkiye'de değil, dünya da yaygın rastlanır durum halini aldığını ifade etti.

 

DÜNYANIN HERHANGİ BİR YERİNDE BOMBALAR ALTINDA BİR ANNE VE ÇOCUK ÖLÜYOR

 

Havva Çolak, “Öyle ki şu anda dünyanın herhangi bir yerinde bir kadının yüzüne kezzap atılıyor, bir kız çocuğuna tecavüz ediliyor, onlarca hapishanede kadınlara işkence yapılıyor, dünyanın herhangi bir yerinde bombalar altında bir anne ve çocuk ölüyor. Ve uygulanan şiddet yalnızca bedenlere zarar vermekle kalmıyor, kadınların özgüvenini, direnme gücünü ve hak arama arzusunu zayıflatıyor, yok ediyor’’ dedi.

 

TÜRKİYE’DE FİZİKSEL ŞİDDET GÖRMÜŞ KADINLARIN ORANI YÜZDE 35

 

Türkiye’de her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğünü, hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranının Türkiye genelinde en az yüzde 35 olduğunun bilinmekte olduğunu kaydeden Havva Çolak; “Kocalarından ayrılmış kadınların yüzde 78'i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Sadece geçtiğimiz ekim ayında onlarca kadın boşanmak istedikleri için kocaları tarafından öldürüldü. Kadına yönelik şiddetle mücadele, Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla da devletin öncelikli sorumluluklarından birisi olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizin  2011 yılında imzacısı olduğu BM İstanbul Sözleşmesi'ne uygun olarak ve 6284 sayılı yasa çerçevesinde, şiddet gören kadınlara etkin koruma sağlanmalıdır. Yasal koruma altındaki kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri veya kimliğini ortaya çıkarabilecek bilgileri, adresleri ile korumanın, korunan kadınlar ve çocukların herhangi bir gelir testine tabi tutulmaksızın, genel sağlık sigortalısı sayıldığı unutulmamalıdır. Şiddet nedeniyle bir kadının yaşamını yitirmesi devletin sorumluluğudur. Kadına şiddet son bulana kadar eşit hak ve özgürlükler kazanılana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Devletin bütün kurumlarını görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10