Ergene Nehri sanayileşme sonrası kirlenmeye maruz kalıyor

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 'Tekirdağ ili 2017 Yılı Çevre Durum Raporu' hazırlandı. Bakanlığın internet sitesi üzerinde yayımlanan raporda Çorlu ve ÇerkezkÃ

Ergene 28.11.2018 17:26:00 0
Ergene Nehri sanayileşme sonrası kirlenmeye maruz kalıyor

Tekirdağ'da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan çevre durum raporunda, Türkiye'nin en büyük 100 kuruluşundan 3'ü ve en büyük 500 kuruluştan 15'nin Tekirdağ sınırları içinde olduğu anlatılarak metal eşya ve makine imalatının geliştiği, İstanbul'a yakınlık, ulaşım, pazarlama imkanları sanayinin gelişmesinde önemli rol oynadığı belirtildi.

 

SANAYİNİN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR


Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 'Tekirdağ ili 2017 Yılı Çevre Durum Raporu' hazırlanarak bakanlığın internet sitesi üzerinden yayımlandı. 118 sayfalık raporda hava kalitesi, su ve su kaynakları, atık, doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik, arazi kullanımı, ÇED çevre izin ve lisans işlemleri, çevre denetimleri gibi konularda geniş bilgilere ve yapılan çalışmalara yer verildi.  Türkiye'nin en büyük 100 kuruluşundan 3'ü ve en büyük 500 kuruluştan 15'nin Tekirdağ sınırları içinde olduğu anlatılan raporda metal eşya ve makine imalatının geliştiği, İstanbul'a yakınlık, ulaşım, pazarlama imkanları sanayinin gelişmesinde önemli rol oynadığı belirtildi.


SU KALİTESİ 4. SINIF


Tekirdağ genelinde 13 adet organize sanayi bölgesi ve 1 adet serbest bölgenin yer aldığı ve organize sanayi bölgelerinde bin 81 firmanın faaliyet gösterdiği kaydedildi. 264 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri'nin 86.6 kilometresinin Tekirdağ'dan geçtiği bahsedilen raporda, Ergene'yi besleyen Çorlu ve Çerkezköy derelerinin sanayileşme sonrasında kirlenmeye maruz kaldığı tespiti yapılarak "Ergene Nehri'nin bölgede gelişen sanayileşme sonrası kirliliğinin gündeme gelmesinden bu yana geçen süreçte farklı kurum ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (D.S.İ.) gibi kuruluşlarca kirlilik ölçümleri yapılmaktadır. Bunlardan edinilen bilgilere göre ise Ergene Nehri'ni besleyen en büyük kol olan Çorlu Deresi ve yan kolları Çerkezköy ve Çorlu'daki yoğun sanayileşme sonrası kirlenmeye maruz kalmaktadır. Ergene Nehri'nin ve Kollarının suyu 'Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde verilen kalite sınıfları ile kıyaslandığında (fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler ve organik parametreler grubu) parametreler açısından su kalitesinin 4. sınıf olduğu saptanmış bulunmaktadır ve su kalitesindeki bozulma artarak devam etmektedir" denildi. Ayrıca kirlilik tablosunda 4. sınıf su kalitesinde olan Ergene Nehri'nin evsel atıkların yanı sıra sanayi kaynaklı atık sularla kirlendiği ifade edildi.


15 MADDELİK EYLEM PLANI UYGULANIYOR 


Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda Su kirliliğinin Tekirdağ ve Ergene havzasında iyileştirilmesi yönünde 15 maddelik eylem planı çalışmalarının sürdüğü belirtilerek "Ergene Havzası'ndaki kirliliği önlemek üzere Ergene Havzası Eylem Planı hazırlanmış olup, 15 maddeden oluşmaktadır. Maddeler arasında; kirliliği minimize etmek üzere Çevre Düzeni Planının uygulanması, Tekstil sektöründen başlayarak temiz üretime geçilmesi kirlilik oluşmadan kirliliği önlemek, havzaya özgü kirlilik parametrelerin oluşturulması, Renk parametresinin hayata geçirilmesi, sanayi atık sularının ortak arıtılması, denetimlerin sıkılaştırılması ve Belediye Arıtma tesislerinin kurulması gibi maddeler yer almaktadır. Sanayiden kaynaklanan endüstriyel nitelikli atık suların ortak arıtma tesisleri yolu ile derin deniz deşarj sistemi bağlantısı çalışmaları İl çapında ve havza bazında hız kesmeden devam etmektedir. Bu çalışmaların neticelendirilmesi sonucunda su kirliliğinin ilde ve havza bazında iyileştirilmesi yönünde olumlu sonuçlar alınacaktır" ifadelerine yer verildi.

Haber / Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10