İnşaatlarda vergi ve muhasebe uygulamaları anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında Yap- Sat Ya da Kat karşılığı inşaat işlerinde vergi ve muhasebe uygulaması semineri verildi.  ÇTSO Konferans  Salonuâ€?

Çerkezköy 29.11.2018 16:42:00 0
İnşaatlarda vergi ve muhasebe uygulamaları anlatıldı

Seminere konuşmacı olarak katılan Bağımsız Denetim Ltd. Şti. Yeminli Mali Müşaviri Fevzi Bulut, özel inşaat firmalarının birçoğunun inşaatlarda vergi ve muhasebe uygulamalarını tam olarak bilmediğini ve bunun kendileri içinde sıkıntı yarattığını söyledi.

 

VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER VERDİ

 

Konutların, toprağa bağlı olarak ve devamlı kalmak amacıyla meydana getirilen ekonomik değer taşıyan yapılar olduğunu kaydeden Bulut; “ Bunlar da konut inşaatları, köprü, yol, meydandır. Vergi hukukunda özel inşaatlar yapım şekline göre ikiye ayrılır.  Daire, kat ve dükkan halinde satmak amacıyla yapılan inşaat, kendi gereksinimi için satmak amacı olmadan yapılan inşaatlar. Taahhüt şeklindeki inşaatlar ise  taahhüt kendi nam ve hesabına gerçek ve tüzel kişilere karşı sözleşmeli veya sözleşmesiz bir işin yapılması veya bir malın teslimini üstlenmektir. Özel İnşaatlarda Vergi Muhasebe uygulamaları ise, ev, apartman gibi.  Ticari, sınai, sosyal ve kültürel yapılar; işyeri, fabrika binası ve ek tesisleri, otel, hastane, okul, spor tesisleri gibi.  Özel uzmanlık isteyen inşaatlar da yol, köprü, baraj, liman, havaalanı gibi olan inşaatlardır. Bir işin taahhüt edilmesi ise taahhüt edenin (müteahhit) ‘ işi yaptırana (iş sahibi) vermeyi taahhüt eylediği ve bir bedel karşılığında bir malın imalini kapsar . Ayrıca kendi nam ve hesabına apartman inşa edip daire kat ve dükkan halinde satmak ve satmak amacı gütmeksizin kendi ihtiyacı için kendi arsası üzerine yapılan inşaatları da içerir. Daire, kat ve dükkan halinde satmak amacıyla yapılan inşaatlar yönüyle, gelir vergisi kanununda; inşaat ve onarma işlerinden elde edilen kazançlar, ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilir" dedi.

 

YAPI ŞİRKETLERİ YASADA ÖN GÖREN TÜM DEFTERLERİ TUTMAK ZORUNDA

 

Bulut, özel yapı şirketlerinin yasada ön görülen defterleri tutmak zorunda olduğunu da belirterek; "3568 Sayılı yasa ve ilgili tebliğler uyarınca şirketlerin yıllık kurumlar vergisi beyannamelerini tasdiki için tam tasdik raporu hazırlaması zorunludur. KDV ve ÖTV iadesi ve mahsup işlemlerinin tasdiki gerekmektedir. Şirket muhasebesinin analiz edilerek mali ve diğer yasalara uygunluğunun sağlanması gerekmektedir. Şirketin ticari  nitelikteki faaliyetleri vergi ve diğer yasalara uygun olmalı. Yasa defteri tutulmalı ve muhasebe işleri hazırlanmalı ve takip edilmeli. Yıllık aylık raporlama formatları hazırlanmalı. 6102 Sayılı TTK 660 Sayılı KHK  6362 Sayılı SPK'nın ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılacak denetim kapsamında da, müşterinin finans durum tablosu aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ve diğer açıklayıcı notların denetimini ve finansal tablolar hakkında görüş verilmelidir” dedi.

 

İSTİHDAMI ARTTIRICI POLİTİKA İZLENMELİ

 

Bulut, SGK ile ilgili de, "İşverenlerin en büyük gider kalemlerinden birisi de sigorta primleridir. Sosyal Güvenlik uygulamalarında işverenler istihdamı arttırıcı politika izlemeli ve istihdama ilişkin sigorta primlerini düzenli ödemelidir. Bu konuda teşvik uygulamaları da getirilmiştir. Getirilen bu teşviklerin en etkin şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Fevzi bulut ardından vergi ve muhasebe konularında da neler yapılması gerektiğini tek tek anlattı. Fevzi Bulut yaptığı bilgilendirmenin ardından soruları da yanıtladı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10