"Mesleki Yeterlilik Belgesi" için çalışma düzenlenecek

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol,  13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaret Hakk

Hayrabolu 4.12.2018 15:22:00 0
"Mesleki Yeterlilik Belgesi" için çalışma düzenlenecek

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaret Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde, ikinci el araçların alım ve satışında "Mesleki Yeterlilik Belgesi" bulundurma zorunluluğunun getirildiğini kaydetti.

 

BAŞVURUDA BULUNULMALI

 

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak İlçede bulunan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini yapan şahıs ve işletmelere yönelik olarak yetki belgesi alımı için çalışma düzenleneceğini kaydeden Başol, “Belirtilen sektörde faaliyet gösteren ve göstermek isteyen şahıs ve işletmeler ile işletmelerde çalışan personellerin Genel Sekreterliğimize başvuruda bulunmaları ve başvuru sayısının en az 15 kişi olması durumunda gerekli belgelendirme işlemi için yapılacak sınavlar hizmet binamızda gerçekleştirilecek. Durumun tüm esnaf - tacir ve hemşehrilerimiz tarafından değerlendirilerek, organize etmeye uğraş verdiğimiz bu çalışmadan yararlanmak isteyenlerin en kısa süre içinde Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliğine başvuruda bulunmasını önemle rica ederim” dedi.

 

 NOTERLERDE BU BELGELERLE SATIŞ YAPILACAK

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye göre ikinci el araçta yeni bir dönemin başlayacağını kaydeden Başol, Düzenlemeyle herkes ikinci el araç alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki belgesi vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından ‘ikinci el araç alım satımı yapabilir’ diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak” dedi.

 

YILDA 3'TEN FAZLA İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI YAPAMAYACAK

 

Düzenlemeye göre vatandaşların yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacağını kaydeden Başol, “İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3’ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor. Bu tip pazarlarda artık ancak belgesi olanlar alım-satım yapabilecek. Satışa sunulan taşıtın üzerinde, taşıtı tanıtıcı bilgilerin yer aldığı "tanıtım kartı" bulundurulması öngörülüyor” dedi.

 

ÜCRETSİZ İKAME BİR TAŞIT VERİLECEK

 

İşletmelerin satılacak taşıta ilişkin ekspertiz raporu alacağını ve bir kopyasını alıcıya teslim edeceğini kaydeden Başol, “Böylece taşıtın durumuna ilişkin tüm bilgilere sahip olacak tüketiciler, bu bilgilerin gerçek olup olmaması konusunda endişe taşımayacak. 10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek” dedi. 

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10