"Bu hak çoğu kez kağıt üzerinde kaldı"

5 Aralık Kadın Hakları Günü– Seçme Ve Seçilme Hakkı Yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan İYİ Parti Tekirdağ Sosyal Politikalar ve Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardı

Tekirdağ 5.12.2018 14:05:00 0

5 Aralık Kadın Hakları Günü– Seçme Ve Seçilme Hakkı Yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.  Savaş yaptığı açıklamada Atatürk’ün 84 yıl önce kadına seçme seçilme hakkı verdiğini anımsatarak, “ Türkiye’de kadınlar, 1930 yılında belediyelerde, 1933 yılında köy heyeti ve muhtarlıklarda ve nihayetinde 84 yıl önce, 5 Aralık 1934’te milletvekilliği için seçme ve seçilme hakkı elde ettiler. Atatürk 5 Aralık 1934 günü Türk kadınına yaptığı seslenişte bu haklarını selahiyet ve liyakatla kullanması gerektiğini söylemiştir. Ne yazık ki 84 yıl önce verilen bu hak çoğu kez kağıt üzerinde kalmış ve kadınımız ailesinin seçtiğini seçmiş, kendisi ise seçilememiştir” dedi.

 

KADININ SADECE VARLIĞI BİLE BULUNDUĞU YERE DEĞER KATAR

 

24 Haziran 2018 genel seçiminde seçilen 600 milletvekilinden 103’ünün kadın olup mecliste kadın temsil oranı yüzde  17 olduğunu kaydeden Savaş, “Birçok batılı ülkeden daha önce Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu seçme ve seçilme hakları ile birlikte siyasette “eşitlik” ilkesiyle tanışan ve nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın, ekonomik ve sosyal hayatta aktif rol almadıkları sürece toplumsal refaha ulaşılabilmesi ve sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması mümkün değildir. Kadının sadece varlığı bile bulunduğu yere değer katar ve etrafını yüceltir” dedi.

 

KONUMLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ TEMEL HEDEFİMİZ

 

Savaş açıklamasında kadın haklarında iyileştirmeye gidilmesinin gerektiğini ifade ederek;  “Ülkemizde kadınlara yönelik ayrımcılık içeren her türlü uygulamanın ortadan kaldırılması, fırsat eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemeler dahil olmak üzere tüm önlemlerin alınması, kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda konumlarının iyileştirilmesi temel hedefimizdir” dedi.

 

TÜM KADINLARI TEŞVİK EDİP DESTEKLEYECEĞİZ

 

 

İYİ Parti’nin kadının toplumda eşit haklara sahip olmasını sınırlayan tüm engelleri ortadan kaldıracağını, kadının sosyal hayata katılımını engelleyen ağır bakım yükünü hafifleterek her alanda kendisini ifade etme ve güçlü temsil imkanı sunacağını kaydeden Savaş; “Siyasette, devlet kurumlarında ve yerel yönetim kadrolarında kadın taban kotası getirilerek kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsili arttırılacaktır. 84 yıl önce Ata’mızın verdiği bu haktan asla vazgeçmeyeceğiz ve 2019 yerel seçimlerinde muhtarlık, belediye meclis üyeliği ve belediye başkanlığı adayı olacak tüm kadınları teşvik edip destekleyeceğiz” dedi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10