İntihar ile baş edebilme yolları anlatıldı

Namık Kemal Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu ile Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde "Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı" konulu panel düzenlendi.

Tekirdağ 7.12.2018 16:13:00 0
İntihar ile baş edebilme yolları anlatıldı

İntiharı önleme konusunda farkındalık oluşturulması ve intiharın azaltılması’ hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla yapılan panelin açılış konuşmasını Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin yaptı.

 

KONUŞMACI OLARAK KATILDILAR

 

Panele konuşmacı olarak Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Kıran, Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Set, Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Elmas Beyazyüz katıldı.

 

İNTİHAR HIZI VERİLERİNE GÖRE 2001 YILINDA HIZLI YÜKSELİŞ OLDU

 

Sunumunda“Toplumsal Sebep ve Sonuçlarıyla İntihar” konusunu ele alan Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Kıran, 1974-2016 yılları arası TUİK Kaba İntihar Hızı verilerine göre 2001 yılında hızlı yükseliş olduğunu söyleyerek Türkiye’deki tüm intihar girişimlerinin yaklaşık yüzde 30’unun 14-15 yaş grubu arasında görüldüğüne dikkat çekti. İntihar girişiminde bulunan hastaların yüzde 40-60’ının bu girişimden önceki ay içerisinde bir hekime başvurduğunu ve pek çoğunun psikiyatri uzmanı yerine pratisyen hekimi tercih ettiklerini belirtti.

 

“İNTİHAR İLE BAŞ EDEBİLME”

 

Panelde “İntihar ile Baş Edebilme” konusu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaşan Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Set, intihar ile ilgili düşünceler ve intihar girişimleri kişinin travmatik bir olay ile karşılaştığında ve bu olay ile baş edemediği durumlarda gerçekleştiğini kaydederek bir intihar girişiminin en az 6 kişinin hayatını etkilediğine dikkat çekti. “Bireylerin olayın olumsuz yönlerinden çok olumlu yönlerini görmelerini sağlamak da bireyi umutsuzluktan kurtarmaktadır” diyen Zeynep Set, problem odaklı baş etme yolları intiharı azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

 

“DEĞİŞEN DÜNYADA GENÇLERDE RUH SAĞLIĞI VE İNTİHAR”

 

“Değişen Dünyada Gençlerde Ruh Sağlığı ve İntihar” konusuna değinen Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Elmas Beyazyüz, Yetişkinlik döneminin ilk yıllarında birçok psikososyal değişimin yaşandığına dikkat çekerek özellikle bu dönemin insan gelişiminde ruh sağlığı açısından çok sayıda riski de beraberinde getirdiğini söyledi.  Dr. Beyazyüz, gençlerin yaşadığı hızlı psikolojik, biyolojik ve sosyal değişikliklerin gençleri strese daha duyarlı hale getirdiğini aktarırken intihar girişiminde bulunanların yüzde 80’inde psikiyatrik bozukluk tanımlandığını belirtti. Panel, konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10