Martılar, Çerkezköy'ü mesken tuttu

Genelde sahil bölgelerinde bulunan ve yaşamlarını bu bölgelerde sürdüren martılar, denizi olmayan Çerkezköy'ü mesken tuttu. Çerkezköy dışından kente gelen vatandaşlar martıları görünc

Çerkezköy 7.12.2018 16:20:00 0
Martılar, Çerkezköy

Çerkezköylü balıkçılar çarşısına İstanbul, Kırklareli Kıyıköy ve Tekirdağ’dan getirilen balık kasalarından düşen  balıklar  Çerkezköylü balıkçılar tarafından  ilçeyi mesken tutan martılara  veriliyor. Çerkezköylü Yaşar Balıkçılık Satış Sorumlusu Dursun Akkurt,  "Denizi olmayan kentimizi yaklaşık üç dört yıldır mesken tutan Martılar ilçemizin balıkçı çarşısından ayrılmıyor. Çerkezköylü balıkçılar olarak bizler de onların yaşamını sürdürmeleri ve aç kalmamaları için her gün onlara bir kasa hamsi veriyoruz. Martılar genellikle hamsiyi çok seviyor. Halden bize balık geldiğinde bile bir üşüşüyorlar ki onları balık kasalarından zor uzaklaştırıyoruz. Uzaklaştıramamış olsak onca balığı anında yerler. Balık sezonu sona ermiş olsa bile martılar Çerkezköy’den yazın bile ayrılmıyor. Aslında 40 kilometre uzakta Marmara Denizi 40 kilometre uzakta da Karadeniz olmasına rağmen Çerkezköy’den bir türlü gitmiyorlar. Bizde balık sezonu sonunda ithal balık satışı yapıyoruz ve onları beslemeye özen gösteriyoruz. Ama bize çok masraflı oluyorlar. Martılar buraya geldiğinde kimi çok küçük kime ise yarım kiloluk idi şimdi nereden bakarsanız bakın her biri bir kilo ile bir buçuk hatta iki kilo olan bile var. Her biri bir tavuk büyüklüğünde.”dedi.

 

BİZLERE ZARARLARI YOK

 

Karadeniz Balıkçılık Satış Sorumlusu Volkan Biber de, “Martıların bize zararı yok. Bizlere sahil kentindeymişiz gibi balıkçılık yaptığımız hissini veriyorlar. Yalnız balık tezgahlarını boş bırakmamak gerekiyor. Eğer tezgahların başında insan olmadığını gördükleri an hemen hücum ediyorlar. Martılar genellikle hamsi, sardalya cinsi balıkları çok sever, bunların dışındaki balık cinslerini pek sevmezler ama yinede azda olsa yerler. Martılar bir yerde de denizi olmayan kentimize deniz kokusu getiriyor, yaklaşık üç dört yıldır burayı mesken tutan martılar burada bir yerde evcilleşti. Benim tahminim son yıllarda deniz sahillerinin kirlenmesi martıları bu buralara göç etmesine yol açmıştır. Yoksa bol balık olan deniz sahillerinden neden uzaklara gitmek zorunluluğunda olsunlar diye düşünüyorum. Biz balıkçılar olduğu gibi kent insanımızda artık martıları çok benimsedi. Balık almaya gelen bazı vatandaşlar ise bir ya da yarım kilo hamsi alıp martılara veriyor. Dolayısıyla onlar da burada sevildiklerini ve besleyenleri olduğunu bildikleri için burayı terk etmiyorlar ve terk etmeye de niyetleri yok” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10