"Sağlıksız yapılaşma can ve mal kayıplarına sebep oluyor"

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetimsiz yerleşme ve yapılaşmalar hakkında açıklama yapıldı.  Türkiye'de yaşanan depremlerde sağlıksız yapılaşman?

Tekirdağ 14.12.2018 16:02:00 0

Tekirdağ’da belgelendirilmiş 31 adet yapı denetim kuruluşu ile 3 adet laboratuvar kuruluşunun faal olarak görev yaptığı belirtilen açıklamada “Ayrıca Müdürlüğümüz 2018 yılı içerisinde 164 adet şantiye ve 43 büro denetimi gerçekleştirilmiştir. Yapıların daha objektif denetlenmesine ve ara teknik elemanlara istihdam sağlanmasına yönelik reform niteliğinde Kanun değişiklikleri yapılmıştır. 4708 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yapıların denetimi için görevlendirilecek yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesi suretiyle kuruluşların denetim görevini her türlü baskıdan ve suistimalden uzak ve daha objektif olarak yerine getirecekleri bir yapı denetim sistemi oluşturulmuştur” denildi.

 

UYGULAMANIN ÜLKE GENELİNE YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENMEKTEDİR

 

Yapı güvenliğinin sağlanması önceliğinden hareketle yapılarda kullanılan betonun denetiminin büyük önem arz ettiğini kaydedilen açıklamada; “Bu kapsamda, inşa edilecek yapılardaki beton imalatlarından alınan numunelerin “çip sistemi” ile etiketlenerek izlenmesi ve beton deney sonuçlarının laboratuvar ortamından anlık olarak alınabilmesine yönelik pilot çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen veriler ışığında uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir” denildi.

 

DÜNYA’DA İLK 10 ÜLKE ARASINDAYIZ

 

Tekirdağ’da 2018 yılı içerisinde Yapı Malzemeleri kapsamında farklı ürün gruplarından 78 adet PGD denetimi ve 66 adet hazır beton denetimi gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada; “Bu denetimler sonucu uygunsuzluğu tespit edilen 5 yapı malzemesi üreticisi ile 22 hazır beton üreticisine idari para cezası uygulanmıştır. Üretim kapasitesi olarak Dünya’da ilk 10 ülke arasında olduğumuz yapı malzemelerinin denetim faaliyetlerinin daha etkin ve verimli gerçekleştirilmesi amacıyla Mobil Piyasa Gözetim ve Denetimi uygulamasını tüm illere yaygınlaşması sağlanmıştır. Yıllar itibarı ile piyasa gözetim denetimi faaliyetleri sonucu inşaatlarda kullanılan güvenli ürün oranı 2018 yılında yüzde 97’ye ulaşmıştır” denildi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10