Balkan Odalar Birliği Genel Kurulu yapıldı

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay'ın da katıldığı Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu, Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipl

Tekirdağ 20.12.2018 13:39:00 0
Balkan Odalar Birliği Genel Kurulu yapıldı

Yaptığı konuşmada Berlin sürecinin önemine değinen TOBB Başkanı ve ABC Dönem Başkanı, Eurochambres Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Bölge barışına da önemli katkılar sağlayan bu yaklaşımın, çatışma risklerini de azaltacağını belirterek Eurochambers olarak da, bu girişime destek vermeye devam edeceklerini anlattı. Son 15 yılda, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin, 3,5 milyar dolardan, 20 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Üstelik bunu, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yaptık. Evet, bu bir başarı. Ama yeterli değil. Bu masada oturan ülkeler olarak, daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor. Hep birlikte zenginleşmek için, karşılıklı ticaretimizi ve yatırımları artırmalıyız. ABC olarak temel misyonumuz bu olmalı” dedi.

 

BUNA HEPİMİZİN İHTİYACI VAR

 

Hisarcıklıoğlu, huzur ve zenginleşmek isteyenlerin, önce birbirleriyle daha çok ticaret yapması gerektiğine dikkat çekerek, “Böylece daha güçlü hale gelip, küresel sisteme entegre olmalıyız. Balkan Odalar Birliği kulübü içinde olup da, AB’ye üyelik sürecini tamamlayan ülkeleri de, ayrıca takdir ediyoruz. Aynı şekilde, henüz AB üyelik sürecini tamamlayamayan ülkelerin de, bu süreci başarıyla tamamlayabilmeleri için, gerekli işbirliği, dayanışma ve yardımlaşmanın gösterilmesini diliyoruz. Evet, Birleşik Krallık’ın ayrılmasıyla, AB’nin başarısızlığının daha da belirgin hale geleceğini ifade eden çevreler var. Daha da ileri giderek, BREXIT’in, AB için sonun başlangıcı olduğunu söyleyenler var. Ancak, biz bu yönde düşünenlerden değiliz. Biz, AB’nin daha güçlü olmasını, cazibe merkezi olmayı sürdürmesini arzu ediyoruz. Daha da önemlisi, Balkanlar başta olmak üzere, tüm Bölge için dönüştürücü bir güç olmaya devam etmesini istiyoruz. Zira buna hepimizin ihtiyacı var” dedi.

 

DAHA ÜST SEVİYELERE ÇIKMASINI BEKLEMEKTEYİZ

 

Balkanların Türkiye için coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da önem taşıdığını vurgulayan Pekcan, Balkan Odalar Birliği'nin, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli payı olduğunu kaydeden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da "Bildiğiniz üzere, Balkan Odalar Birliği'nde AB üyesi olan ülkeler olduğu gibi, AB’ye aday ve potansiyel aday ülkeler de bulunuyor. Bu yılın kasım ayı itibarıyla Balkan Odalar Birliği’ne üye ülkelerle ticaret hacmimiz yüzde 9 artarak doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. İş hacmimizin, kıymetli iş insanlarımızın kuracakları yeni bağlantılarla daha üst seviyelere çıkmasını beklemekteyiz" dedi.

 

Haber: Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10