Kaplan: Türkiye dış finansa bağlı geldi

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, ülke ekonomisine dair değerlendirmede bulundu. AKP hükümetinin, yıllardır uyguladığı yanlış ekonomik politikalar sonucunda cari açık vererek büyüdüğÃ

Tekirdağ 24.12.2018 16:05:00 0
Kaplan: Türkiye dış finansa bağlı geldi

Türkiye’nin ihracatta katma değer yaratamadığını ileri süren Kaplan, “170 milyar dolar ihracatın katma değerinin 10 milyar doların altında olduğuna ilişkin iddialar bulunmaktadır. Bunun aksini ispat eden bir bilimsel çalışma yok yahut Bakanlıkça açıklanan bir veri söz konusu değil. Dolayısıyla, hâlihazırda 157 milyar olan ve yıl sonunda 170 dolara çıkması beklenen ihracatın, katma değer üretme kabiliyetinden yoksun olduğu açıkça ortada” ifadelerini kullandı.

 

“YAKLAŞIK 8 MİLYAR CARİ AÇIK ARTTI”

 

2016 yılı itibarıyla, Türk lirası kısa, orta ve uzun vadeli devlet borcunun 468,6 milyar iken, 2017 yılında bu borcun 535,5 milyar olduğunu, yaklaşık 67 milyar lira cari açığın arttığını ileri süren Kaplan, “Yine, 2016 yılı itibarıyla Türk lirası devlet dış borcu 290,5 milyar lira iken, 2017 yılında 343 milyar lira olmuş, yaklaşık 53 milyar cari açık artmıştır ve 2016 yılı sonu itibarıyla Türk lirası Hazine garantili borcu 60,7 milyar iken, 2017 yıl sonu itibarıyla 68,4 milyar lira olmuş, yaklaşık 8 milyar cari açık arttı” dedi. Kaplan,  24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra yasalarda yapılan değişiklikler sonucunda, kamu adına hükümetin faaliyetlerini denetleyen kurumların, Sayıştay üzerinde idari ve politik baskıların artmasıyla, kamu hizmetlerindeki aksayan yönlerinin giderilmesinin de önlendiğini ifade etti.

 

“BU BÜTÇE İNSANLARIMIZIN YAŞADIĞI GELECEK ENDİŞESİNİ ORTADAN KALDIRABİLECEK Mİ?”

 

Kaplan, “Türkiye ekonomisinin üretimden çok tüketim ekonomisi. Bu bütçe yerli araba üretebilecek mi? Bu bütçe tren yollarını ıslah edip ölümlü tren kazalarını engelleyebilecek mi? Bu bütçeyle dolar Türk lirası karşısında değer kaybetmeye devam edecek mi? Yine bu bütçe, çiftçimizi, memurumuzu, emeklimizi, sanayicimizi, esnafımızı, işçimizi mutlu edebilecek mi? Bu bütçe genellikle geçim sıkıntısından kaynaklanan boşanma sayılarını azaltabilecek mi? Bu bütçe üniversitelerde diplomalı işsizler yaratan genç işsizlerimize iş imkânı sağlayacak mı? Bu bütçe çeliğini Almanya'dan aldığımız millî tankımıza, sanayimize çelik üretebilecek mi? Bu bütçe EYT ve staj mağdurlarının yüzünü güldürebilecek mi? En önemlisi, bu bütçe insanlarımızın yaşadığı gelecek endişesini ortadan kaldırabilecek mi? Ekonomi kötü durumda, firmalar arka arkaya konkordato ilan ediyor. Özel sektörde işten çıkarmalar artmış, işsizlik almış başını gidiyor. İflaslar ve kredi yapılandırmaları art arda geliyor. Yanlış ekonomi politikaları sonucu inşaat sektörü durma noktasına gelmiştir. Türkiye ekonomisi üretimden çok tüketime ve borçlanmaya dayalıdır. Ekonomi halkın yaşamda etkisini hissettiği ciddi bir darboğazın eşiğinde. Papaz gitmesine gitti ama döviz gittiği yerden hâlâ geri gelmedi” dedi.

 

“İNSANLARIMIZIN MUTLULUK HAYALLERİNİ BETONLAŞTIRDINIZ”

 

2017 yılında bin 500 lira olan gübrenin bugün 2 bin 530 lira olduğunu ifade eden Kaplan; “Yine 2017'de bin 300 lira olan üre gübresi bugün 2 bin 350 lira. Tarımda yaşanacak olan maliyet artışlarından kaynaklı ürünlerdeki fiyat artışı, enflasyon beklentilerinizi hayal kırıklığına uğratacak. Eğitimde beceremediğiniz planlamanın bugün oluşturduğu işsizler ordusunun, yatırım ve teşviklerin doğru yerlere aktarılmamasından kaynaklanan istihdam yoksunluğunun, tarımda plansız üretim neticesinde soğan depolarını basan kamu idarecilerinin, sosyal anlamda yaşanan huzursuzlukların da mimarı sizsiniz.  Siyaseti ötekileştirme becerinizle on altı yıldır bu milleti ayrıştırdınız ama topyekûn bu millet et ile tırnak gibidir, bu durum sizin için üzücü olabilir. Her yeri binalarla, AVM'lerle, yollarla, tünellerle, köprülerle donatmış olabilirsiniz, bu eserlerle yaşayacak ve bu eserlerinizi yaşatacak olan insanlarımızın mutluluk hayallerini, gelecek beklentilerini de köprülerle, yollarla, tünellerle, AVM'lerle betonlaştırdınız” şeklinde konuştu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10