"Tüm Yönleriyle Namık Kemal"

Namık Kemal Üniversitesi tarafından Hürriyet ve Vatan Şairi Namık Kemal'in doğumunun 178.Yıl dönümü nedeniyle "Tüm Yönleriyle Namık Kemal" Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferan

Tekirdağ 26.12.2018 15:38:00 0

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa NKÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdür V. Abdullah Barut, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

 

İLK DEFA İŞLEYEN EDEBİYATÇILARIMIZDANDIR

 

“Tüm Yönleriyle Namık Kemal” konulu konferans veren NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tevfik Sütçü Namık Kemal’in hayatı ve edebi bahsederek; “Namık Kemal, “vatan”, “millet”, “hürriyet”, “eşitlik” gibi toplumsal konuları ilk defa işleyen edebiyatçılarımızdandır. “Hürriyet” ve “istiklal” kelimelerini bugün kullanıldığı anlamıyla dilimize kazandıran Namık Kemal’dir. Türk Edebiyatına tarihinin en anlamlı, en manidar mısralarını kazandıran Namık Kemal pek çok önemli şair, yazar ve aydına da yön vermiştir. Namık Kemal’in bütün yazıları gelişim, vatanseverlik, hürriyet, meşrutiyet, siyasi bağımsızlık, Osmanlı, İslam, maarif, iktisat, kahramanlık konuları etrafında döner. Bunlar felsefi değil sosyal fikirlerdir Hepsi de toplumdaki aksaklıkları gidermek için buluşmuş çözüm yollarıdır.” dedi.

 

TİYATRO ESERLERİ SAHNELENDİ

 

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencileri Gülben Bulut, Namık Kemal’in en “Hürriyet Kasidesi”ni; ve Sevcan Delice’nin  “Murabba” şiirini okumasının ardından NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı verdiği mini konserde Namık Kemal’in Türk Musiki alanında bestelenen iki şiirini seslendirirken; NKÜ Tiyatro Topluluğu tarafından Yurtseverlik ve kahramanlık duygularını işleyen “Vatan Yahut Silistre”, görücü usulü ile evlenmeyi eleştiren “Zavallı Çocuk”, otorite eksikliğinin yol açtığı zaafları anlatan “Gülnihal” ve ahlakın önemine vurgu yapan “Akif Bey” gibi Namık Kemal’in önemli tiyatro eserlerini sahnelendi.  Program günün anısına teşekkür belgelerinin verilmesiyle ile son buldu.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10