Çıraklık eğitimi verildi

Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Çıraklık – Kalfalık – Ustalık Genel Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi MüdÃ

Çerkezköy 26.12.2018 16:29:00 0
Çıraklık eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda dün 14.00-15.00 saatleri arasında düzenlenen eğitime konuşmacı olarak Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun ve Müdür Yardımcısı Suat Aslan katıldı. Verilen eğitimde çıraklık eğitim sistemi, sistemin öğrenciye sağladığı faydalar, sistemin işyerine sağladığı faydalar, Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitimler, Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilen belgeler, belge sahibi olmanın faydaları, belgeli çalıştırmanın faydaları konularında katılımcılara bilgi verildi.

 

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNDE AMAÇ NEDİR?

 

Programda konuşan Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun  konuşmasının başında çıraklık eğitiminin amacının ne olduğunu dile getirdi. Uzun, “Çıraklık eğitiminin amacı; 14-18 yaş grubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışan gençlere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek,   iş hayatı içinde bulunup 14-18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak, ülke genelinde çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek, işyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuar ve atölyelerde öğretmek, kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla, mesleklerinde gelişmelerini sağlamak, ustaların, işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla “Usta Öğreticilik” kurslarıyla gelişmelerini sağlamak, iş hayatında çalışma disiplinini sağlamak, eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliğini geliştirmek, yapılan işlerin teknolojisinin, kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamak” dedi.

 

ÇIRAKLIK EĞİTİMİLERİNDE VERİLEN BELGELER

 

Ali Uzun Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi tarafından kalfalık belgesi, ustalık belgesi, usta öğreticilik belgesi, denklik belgesi ve kurs sertifikası verildiğini belirterek, “Ustalık belgesi ülke genelinde geçerli olan bir belgedir. Usta öğreticilik belgesi almak için de bu eğitimlere ön lisans gibi eğitim almış olanlar katılabilmektedir. Denklik belgesi almak için de kişilerin çalıştıkları işyerlerinde kalfa olarak ve ustalık belgesi ile çalışanlar bu kurslara katılabilirler” dedi.

 

BELGE SAHİBİ OLMANIN FAYDALARI

 

Ali uzun belge sahibi olmanın faydalarından da söz ederek, “3308 Sayılı Kanuna göre çıraklık eğitimi kapsamında kurslara katılmak için mesleklerde çalışabilmek için belge sahibi olmak zorunluluğu vardır. Bu nedenle hangi meslekte çalışıyor olsanız mutlaka kalfalık ve ustalık belgesi alınması zorunluluğu vardır. Özellikle meslek elemanlarını belgeli çalıştırmanın hem çalıştıran hem de çalışan açısından faydaları var. Yapılacak denetimlerde çalışanlar da bulunması gereken mesleki belgeleri bulundurmak zorunluluğundadır” dedi.

 

KURSLARA KATILIM SAĞLAMAK İÇİN NE YAPILMALI?

 

Uzun, “Çıraklık eğitiminin tercih edilebilirliliği arttırmaya yönelik yapılan öneri ve çalışmalar kapsamında  ortaokullarda ve  genel liselerde tanıtım yapılırken, el broşürü ve gazete ilanı iletişim gibi alanlardan  faydalanarak mesleki eğitim kurslarına katılımlar sağlanıyor.  Önemli işletmelere çırak öğrenci alınmasına yönelik talep edilmesi halinde öğrenciler ilgi ve istihdamlarına göre mesleklere yönlendiriliyor. Liselerde istihdama göre öğrenci seçimi yapılmalı. Dolayısıyla her meslek grubunda çalışanların belgesi bulunması zorunludur. Bu nedenle bu eğitimlerin alınması önem taşımaktadır” dedi. Ali Uzun konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10