Evde çiçek bakımı nasıl olmalı?

Çerkezköy Ata Tarım Firması Sahibi Ziraatçı Ulaş Cesur kış aylarında evde çiçek bakımı ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. Cesur,"Her çiçek mevsiminde daha güzeldir. Yaz

Çerkezköy 2.01.2019 14:30:00 0
Evde çiçek bakımı nasıl olmalı?

Ulaş Cesur,  “Çiçek bakımı sevdiğiniz çiçek türünü saksıya dikip onu sulamakla bitmiyor, evde yetiştirerek baktığınız çiçeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını istiyorsanız aralıksız bir şekilde bakımları yapılmalıdır.  Haftada bir  su verilmelidir. Dolayısıyla evde bakımını yaptığımız çiçekler için mutlaka zaman ayırmamız gerekiyor. Her ne kadar saksı çiçekleriniz için bir sehpa ya da çiçek masası üzerine koymuş  olsanız da çiçekler sizinle aynı fikirde olmayabilir. İnsanlar gibi onlarda birer canlıdır ve her bir çiçeğin kendine özel istek ve ihtiyaçları vardır ve bunlar unutulmamalı. Bu nedenle kendileri için belli başlı koşulların meydana gelmesini istiyor” dedi.

 

ÇİÇEKLERİ SEVDİKLERİ YERLERDE YETİŞTİRİN

 

Cesur,  “Çiçek bakımı esnasında doğru lokasyonu seçerken çiçeğin türü üzerinde araştırma yapılmalı. Bu yönde yapacak araştırma çiçeğin hangi ışık ve güneş açısı koşullarında en iyi yetişme şartlarına uygun olacaktır.  Bir örnek vermek gerekirse, orkideler doğrudan güneş ışığı almaktan asla hoşlanmayan bir çiçek türüdür, ama kesinlikle gün ışığının bol olduğu ortamlarda barınmayı severler. Normal ışıklı yer onlar için yeterlidir. Ayrıca ateş çiçeği, adından da anlaşılacağı gibi güneşi çok seven bir çiçek olması dolayısıyla sıcağa fazlasıyla dayanıklıdır ve doğrudan güneş almadığı ortamlarda ise birkaç gün içinde solarak harap olur gider. Bu nedenle bu durumlara dikkat edilmesi önemlidir” dedi. Cesur, evde çiçek bakımında sulamalarının da ayrı bir önemi olduğunu belirterek, “Çiçek bakımında yanlış sulama, çiçeklerin bir numaralı ölüm sebebi oluyor. Yetersiz ya da gereğinden fazla su alan çiçekler ihtiyaç duydukları nem ve hidrasyon oranlarına erişemeden can veriyor. Tıpkı güneşi seven ve sevmeyen çiçekler gibi. Sulamalar çiçek türüne göre ve çiçeklerin sulama alışkanlıklarına göre sulama zamanı tespit edilmeli ve ona göre sulamaları yapılmalıdır. Sulama sırasında salon çiçeklerine özel bir bakım da gerekmez. Bulunduğu toprağın daima nemli olmasını sağlamak yeterlidir. Toprağın kırıntılara bölünecek kadar kurumasına ve sertleşmesine izin vermeyiniz eğer verirseniz çiçek kısa bir süre içinde ölür. Çok fazlada sulanmamalı toprağı ıslak kalsın ona yeterlidir. Ayrıca etli yaprakları olan ve kaktüs ailesinden gelen çiçek türleri de 15 günde bir sulama yapılması yeterlidir ve bunların bakımı da kolaydır. Bazı çiçek türleri ise genellikle sık yapraklı olanlar günlük su ihtiyaçlarının karşılanmasını beklerler. Eğer hava kuru ise onların yapraklarını spreyle su sıkarak canlı olmaları da sağlanabilir” dedi.

 

 YAPRAK VE DALLARINI TEMİZ TUTUN 

 

Çiçek temizliğine de değinen Ulaş Cesur, “Evde bakımı yapılan çiçeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerini yaşamlarını sürdürmeleri istiyorsa, çiçek bakımı rutininize düzenli temizliği de yapraklar, filizler ve dallar üzerinde biriken kir ve oluşan toz sonucunda zaman içerisinde hastalıklı ve soluk görünebilir. Bu görüntünün daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmasını önlemek içinde onları organik sabunlu ılık suya batırılmış mikrofiber nemli bir bezle temizlenmelidir ve bu önemlidir. Eğer ki yapılan temizliğe rağmen çiçeğin soluk görüntüsü ortadan kaybolmuyorsa o zaman yerlerinin değiştirilmesi gerekmektedir” dedi.  

 

SUNİ GÜBRE KULLANILMASI FAYDALIDIR

 

Bazı durumlarda salon çiçekleri bakımı ve çoğaltılmasında ise çiçek sağlığı için faydalı bir hamle olması gerektiğini de kaydeden Ulaş Cesur, “Suda çözünen suni gübre satın alarak sulama esnasında çiçeklerinize yedirebileceğiniz çoğaltıcılar sayesinde solgun çiçeğin canlanmasına ön ayak olunabilinir.  Bu konuda da bir uyarıda bulunuyorum, Suni gübre seçimi beslediğiniz çiçeğin türüne ve familyasına göre değişebilir. Eğer yapay malzemeler kullanmayı tercih etmiyorsanız çiçeğin farklı toprakların minerallerinden organik yollarla yararlanabilmesi için düzenli aralıklarla toprağı yenilenerek  tazelenebilir  ve saksısı değiştirilebilir. Bu da suni gübreleme işlemi ile aşağı yukarı aynı etkiyi vermektedir” dedi.   

 

ÇİÇEK SAKSILARINA ÇAY VE KAHVE DÖKMEYİN  

 

 Cesur, “Evde çiçek bakımı yapanların birçoğunun çiçek saksılarına çay ve kahvenin iyi geldiği varsayımı ile çay ve kahve döktüğünü ve bunun tamamen yanlış olduğunu da hatırlatarak, “Özellikle ülkemizde evlerinde çiçek yetiştirenler arasında çok yaygın olduğunu gördüğümüz durum ise çiçek saksılarına çay ve kahve dökülmesidir. Aslında bu çok yalnız bir durum yapılan bu hata, maalesef uzun vadede çiçeğe ciddi zararlar vermektedir. Özelliklede bunların içinde şeker varsa bu, toprakta böcek oluşumu için zemin oluşturur.”diye bilgi verdi

 

Haber/Seyit SÜREN  


0282 726 91 91
0282 747 65 10