15 Temmuz Türkiye için bir ayıp olarak tarihe geçmiştir

Saadet Partisi Gençlik Kolları Tekirdağ İl Başkanı Muhammed Yaman 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan süreci değerlendirdi. 15 Temmuz'da yaşanan darbe kalkışmasını kınadıklarını ifade

Çorlu 2.01.2019 14:38:00 0
15 Temmuz Türkiye için bir ayıp olarak tarihe geçmiştir

Çorlu Belediye Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Murat Vakitçi, Saadet Partisi Çorlu ilçe Başkanı Aytuğ Aslan, Çerkezköy İlçe Başkanı Mehmet Kalyon, partililer ve vatandaşlar katıldı.

 

“KINIYORUZ”

 

15 Temmuz’da yaşanan darbe kalkışmasını kınadıklarını ve Saadet Partisi olarak 50 yıllık mücadele tarihlerinde olduğu gibi bugün de her türlü vesayet uygulamasının karşısında olduklarını ifade eden Yaman; “15 Temmuz tarihi bize her şeyden çok daha fazla olarak hukuka, adalete, insan haklarına karşı duyarlılığa olan ihtiyacımızı göstermiştir. Bu olay, birlik içinde, barış içinde bir arada yaşama irademizin de hakka ve hukuka dayanması gerektiğini bize göstermiştir. Ne var ki 15 Temmuz’dan sonra yaşanan süreç, aynı zamanda Türkiye için bir ayıp olarak da tarihe geçmiştir” dedi.

 

“HUKUK KAT BE KAT ÇİĞNENMİŞTİR”

 

İki yıl süreyle devam eden OHAL uygulaması aracılığıyla hukukun ve temel insan haklarının askıya alındığını ileri süren Yaman; “ Ve bu iki yıllık süre içinde adeta seçimlere OHAL koşulları altında girilmiştir. Yargıya güvenin yüzde 20’lere düştüğü, meclis yanı sıra yargının da iktidara bağlandığı bu günlerde Türkiye bir hukuk devleti olmaktan giderek uzaklaşmaktadır. Bunun bir göstergesi olan Kanun Hükmünde Kararnamelerle insanların temel hak ve hürriyetlerini kısıtlamaktadır.  Çıkarılan KHK’lar ile ihraç edilen yaklaşık 100 binin üzerinde kişi bulunmaktadır. Bu insanların bir kısmı somut delil olmaksızın şüphe gibi öznel yargılarla, bir kısmı sosyal medya paylaşımları nedeniyle, bir kısmı sadece hükümete muhalif insanlar olmaları nedeniyle ihraç edilmişlerdir. Üstelik bu ihraçlara karşı etkin bir itiraz yolu da açılmayarak hukuk kat be kat çiğnenmiştir” ifadelerine yer verdi.

 

125 BİN 800 KAMU GÖREVLİSİ MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ

 

OHAL kapsamında bugüne kadar yayımlanan 32 KHK ile 125 bin 800 kamu görevlisinin meslekten ihraç edildiğini kaydeden Yaman; “Soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 446 bin kişi hakkında işlem yapıldı. Halen 100 bin 661 soruşturma, 48 bin 390 dava bulunmaktadır. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu adı altında kurulan komisyon bir yılı aşkın bir süredir yapılan 125 bin ihracı incelemekteyse de şu ana kadar daha 50 bin dosyayı bile görmüş değildir. Adeta bir onay makamı gibi çalışan Komisyon, inceleme için bir zamanla da sınırlandırılmış değildir. Ne yazık ki dosyaların tamamının incelenip mahkemeye gitmesi için öngörülen süre beş yıldır. Cezai soruşturmaya uğrayan mağdurların yüzde 46’sı hakkında henüz iddianame bile düzenlenmiş değildir. Bunca insanın hukuki, ekonomik ve sosyal haklardan mahrum bırakılmaları, pasaportlarını kullanamadan, bir işe girip çalışamadan, toplumdan dışlanarak yaşamaları beklenmektedir” dedi.

 

“DEVLET ZULÜM İLE AYAKTA DURAMAZ”

 

Türkiye’de normalleştirilmek istenen, “önce cezalandırıp sonra gerekçe bulma” uygulamasının artık son bulması gerektiğini ifade eden Yaman; “ Şayet bir hukuk devleti olabilmek istiyorsak artık OHAL uygulamasına son verildiği gibi OHAL aracılığıyla işlenen insan hakları ihlallerini, hukuksuzluğu ve her türlü yanlış uygulamayı da sonlandırmak zorundayız. Binlerce yılın bilgeliği bize şunu öğretti ki; adalet devletin temeli ve özüdür. Adaletten ve hukuktan saptığımız ölçüde kendimizi bir belirsizliğe ve karanlığa mahkûm ediyoruz demektir. Bizler; adaletin ve haklının yanında olmaya devam edeceğiz. Her nerede bir mazlum varsa -dili, rengi ve inancı ne olursa olsun- biz orada saf tutacağız”dedi.

 

Haber: Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10