Kaplan: Hükümet Tekirdağ'ı cezalandırıyor

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enes Kaplan Çerkezköy İlçe Teşkilatı'na ziyaret gerçekleştirerek Tekirdağ'da 2018 yılında yapılan eğitim, sağlık, tarım ve sanayi çalışmalarÄ

Çerkezköy 3.01.2019 16:00:00 0
Kaplan: Hükümet Tekirdağ

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, parti binasında yaptığı açıklamada 2018 yılını basın mensuplarına değerlendirdi. Basın toplantısına İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İYİ Parti Çerkezköy Belediye Başkan aday adayı Ali Çolak ve partililer katıldı.

 

“3.9 MİLYON HEKTAR KÜÇÜLDÜ”

 

Tekirdağlıların yeni yılını kutlayan Kaplan Tekirdağ’daki eğitim, sağlık, tarım ve sanayi çalışmaları ile ilgili değerlendirme yaptı. Tekirdağ’ın Türkiye´nin tarım ve hayvancılık alanında en önemli illerinden biri olduğunu kaydeden Kaplan “ Trakya’daki bizim en büyük problemimiz bu kadar değerli olan tarım topraklarının yok edilmesidir. Trakya’daki tarım alanlarının yüzde 82’si tarımsal faaliyetlerde kullanılabilir durumdayken bu alanları adeta talan ediliyor. Trakya’nın tarım alanlarının son zamanlarda sanayi, ulusal projeler, kara yolları, demir yolları, doğal gaz boru hatları ve özellikle kum ocakları gibi sebeplerle amaç dışı kullanılması nedeniyle; tarım toprakları tamamen tehdit altındadır. Ergene’nin kirliliği, sağlıklı gıda üretiminde de bir tehdittir. Türkiye’de buğday ve arpa rekoltesinde mevsim şartlarından dolayı yüzde 25 ile yüzde 35 arasında düşüş yaşanmıştır. İklim şartlarındaki değişim, gübre ve mazot gibi girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiştir, elindeki toprakları satmaya başlamıştır. Satılan arazileri, rantçılar havada kapmaktadır. Bu nedenle; Tarım sektöründe toplam işlenen alan 2002 yılında 23,9 milyon hektardan 2017 yılında 20 milyon hektara toplam 3,9 milyon hektar küçüldü” dedi.

 

“ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA”

 

Tekirdağ’daki çiftçilerin yaşadığı zorluklara değinen Kaplan, tarımın 2002 yılından bu yana çöküş içerisinde olduğunu ifade etti. DAP gübresinin kilosunun 2017 yılında 1,34 TL iken, 2018 yılında 3,265 TL olduğunu kaydeden Kaplan “ Buğday, arpa, mısır ve Ayçiçek te gübre desteği 2017 ve 2018 yılları için dekar başına 4 TL’dir. Çiftçi nasıl üretim yapsın? Bir süt üreticisinin geçinebilmesi için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerekmektedir Şu anda üretici, sütü litresi 1.60 liradan satmaktadır. Bu durumda, çiftçimizin 1 kilo yem almak için, 1.063 litre süt satması gerekmektedir. Buğday alım fiyatları uzun yıllardır 1 TL ve altındadır.  Çiftçi 3,2 buğday satacak, 1 kilogram DAP gübresi alacaktır. Çiftçi 2,1 kilogram buğday satacak, ama 1 kilogram 20 x20 gübre alacaktır. Çiftçi 6,27 kilogram buğday satacak ama 1 litre mazot alacaktır” dedi.

 

VERGİDE 8. ALMADA 41. SIRADAYIZ

 

Tekirdağ´da yaklaşık olarak bin 540 sanayi kuruluşu 13 organize sanayi bölgesine, bir de Avrupa Serbest Bölgesi olduğunu söyleyen Kaplan, “Sanayi alanındaki gelişme bakımından Marmara Bölgesi’nde 4, Türkiye genelinde ise 10´uncu sıradayız. Buna rağmen; 2014 yılında bizim merkezi hükümetten aldığımız yatırım 154 milyon TL olup Türkiye’de 32. sıradaymışız. 2017 yılına geldiğimiz zaman 182 milyon la 41. Sıradayız.2018 yılında da durum farklı değil. Buna rağmen vergi ödemede hiçbir zaman ilk 10’un altına düşmemişiz. Ya dokuz yada sekizinci sıradayız. Vergi vermede sekizinci sırada olup yatırımda 40’lı sıralarda olunca; eğitimde, sağlıkta daha birçok alanda yatırım açığı ortaya çıkmaktadır. İlimiz alması gereken yatırımları yeterince alamamaktadır. Yüzlerce cana ve mal kaybına yol açan Hayrabolu yolu hızlı ihale edildi ama yavaş ilerliyor. Planlandığı gibi 2021 de zor biter gibi görünüyor. Şarköy yolu için henüz hiçbir gelişme yok. Sahil yolu içinde hükümetin hiçbir desteği yok gibi. Büyükşehir binasının ödeneğinin kesilme gerekçesi Tekirdağlılar için inandırıcı olmadı. Bütün bunlar da gösteriyor ki, hükümet Tekirdağ’ı adeta cezalandırıyor” sözlerini kaydetti.

 

 EĞİTİMDE TEKİRDAĞ DÖKÜLÜYOR

 

Tekirdağ’ın eğitimdeki verilerini de paylaşan Kaplan “2018’de yapılan merkez sınav sonuçları incelendiğinde; Tekirdağ 81 il arasında 45’inci sırada yer aldı. Türkçede 43’üncü sırada, Matematik 46.,Fen Bilgisi 44.,T:C İnkilap tarihi ve Atatürkçülük 59.,Din kültürü 58. Ve Yabancı dilde 37’inci sırada yer almıştır. Bu sonuçlar bulunduğu Coğrafya ve Veli ilgisi beraber düşünüldüğünde çok yetersizdir. Tüm bu başarısızlığın en temel sebebi başta okul yöneticilerine bizden olsun anlayışıyla getirilen ehliyetsiz ve liyakatsiz kişilerdedir. Her 20 öğrenciye bir derslik düşünüldüğünde her yıl 300 civarında yeni dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da 30 yeni kurumun açılmasını gerektirmektedir. 2019 da okullarımızın hükümet programında bahsedildiği gibi normal eğitime geçmesi için ikili öğretim yapan 39 kurumumuza ilave olarak artan nüfusa da 30 yeni kurumun açılması gereklidir” dedi.

 

“HER YIL İKİ OKUL YAPMALARI GEREKİYOR”

 

Hükümetin illerdeki okul açığını kapatmak için dershaneleri özel okullara çevirdiğini kaydeden Kaplan “Apartmanlara ve iş merkezlerine okul yaptılar. Bu okulların bahçesi yok ve aklı sıra açığı kapatmaya çalışıyorlar. Tekirdağ’ın 2019 yılında ikili eğitime geçeceğini düşünmüyorum. Çünkü imkansız. Bu açığı kapatmaları için her yıl ilçelere iki okul yapmaları gerekiyor” dedi.

 

“18 SORU ÖNERGESİ VERDİM” 

 

Kaplan “ Mecliste Tekirdağ’ın sorunlarının çözümü için var gücümle çalışıyorum. Bugüne kadar bakanların cevaplaması istemiyle 18 soru önergesi verdim. Bunlardan sadece sekizine cevap verildi.2018’de çalışmalarımız devam etti. 2019 yılında da mecliste şehrimizle ilgili çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.

 

“11 İLÇEDE ADAY ÇIKARTMAK İSTİYORUZ”

 

İttifak ile ilgili konuşan Kaplan “ Büyükşehirde ittifak genel başkanlar nezdinde yapıldı. 21 büyükşehirde 11 CHP’li 10’da İYİ Partili başkan ile yola çıkılacak. Tekirdağ Büyükşehir’de CHP’li adayı destekleyeceğiz. İlçe bazında görüşmeler devam ediyor. Biz her ilçenin kendi adayı ile girmesi taraftarıyız. 11 ilçede de adayımız mevcuttur. Resmi müracaat yapan meclis üyesi aday adaylığı müracaatlarımız da var. İl ve İlçe başkanlarının arzu ve istekleri budur. Şahsi ve teşkilat görüşüm ise her bölgede aday belirlememiz gerekiyor. İYİ Parti olarak Tekirdağ’da iddialıyız. 24 Haziran’da 0 oylardan 80 bin oylara çıktık. Çıkacak adayımızla birlikte Çerkezköy Belediyesini de alacak güçteyiz” dedi.

 

“GENEL MERKEZ BU KARARI ALDI”

 

Çerkezköy İlçe Teşkilatının görevden alınmasıyla ilgili yöneltilen soruyu da cevaplayan Kaplan “ 24 Haziran seçimlerinin ardından genel merkezimiz tarafından ilçe yönetimlerinin yenilenmesi kararı çıktı. Toplantıda genelge doğrultusunda seçimlerde zayıf kaldık diye her ilçenin istifası istendi. Çerkezköy ve Muratlı İlçe Başkanı ve yönetimlerinin noksanlıkları genel merkezimizin vermiş olduğu rapor doğrultusunda kanuni şekilde kapatılıp açıldı. Görevden alınan ilçe başkanı kurucu başkanımızdır. Bugüne kadar da parti için gerekeni yapmıştır. Kısacası art niyet ve kötü düşünce gütmeden genel merkez bu işlemi yaptı” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10