Bütçe belirleme teknikleri anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler bu yıl da aralıksız devam ediyor. Yeni yılın ilk eğitimi"Bütçe Yönetimi ile İsraf Noktalarının Kontrolü Eğitimi" Ã?

Çerkezköy 4.01.2019 15:34:00 0
Bütçe belirleme teknikleri anlatıldı

Kurumların muhasebe, denetim, bütçe ve diğer yönetim alanlarında ve çeşitli yönetim kademelerinde çalışan kişilere yönelik verilen eğitimde;  planlama ve kontrol, bir kâr planlama ve kontrol aracı olarak bütçeleme, bütçeleme ile ilgili önemli maliyet kavramları, başarılı bir bütçeleme sisteminin koşulları ve bütçelemenin organizasyonu, maliyet kontrolü ve sapma analizleri konularında katılımcılar bilgilendirildi.

 

 BÜTÇE BELİRLENEN HEDEFE GÖRE YAPILMALI

 

Eğitime konuşmacı olarak katılan Bilirkişi, Eğitmen ve Mali Danışman Ekrem Dost, işletmelerin bütçe hazırlarken bütçe belirleme tekniklerinin önemli olduğunu belirterek, “Şirketin kaynaklarının en etkin biçimde kullanılmasını sağlayacak biçimde, geleceğin hedeflerini ve o hedeflere ulaşma yollarını belirlemek için bütçe yapılır.  Bu nedenle de bütçe önemlidir. Bütçenin ikinci amacı da şirketin ana planlarının neler olduğunu belirlemektir. Bütçenin üçüncü amacı ise yürütmenin denetiminde bir araç olarak kullanılmasıdır. Bütçede saptanan hedeflerle ilgili olarak ortaya çıkan edimsel (fiili) sonuçları bütçede konmuş hedeflere ulaştırmak olmalıdır” dedi.

 

BÜTÇENİN SAĞLAYACAĞI FAYDA

 

Ekrem Dost bütçenin işletmelere sağlayacağı faydasını da şu şekilde dile getirdi, “Bütçe şirketin ulaşacağı amaçları saptayacak temel politikaları buna göre oluşturulmasına olanak sağlar. Fon kaynak ve kullanımlarının zaman boyutundaki akışını düzenlemeye yarar sağlar. Yönetimde mantıklı ve dizgesel karar alma yeteneğini yerleştirir. Birimlerin amaçlarının uygulanmasına olanak sağlar. İşletme bütçeleri planlama suretiyle yöneticilerin sorumluluklarını şekillendirir. Performans değerlendirmesi için gerekli olan bilgileri sağlar. Yöneticilerin işletme amaçlarını ve bölümlerinin araçları arasında koordinasyonu sağlar. Ayrıca şirketlerde yukarıdan aşağı ve emredici bütçe ve de bütçelemede orta yol yer alır. En doğrusu ise bütçelemede orta yol dediğimiz karma bütçedir. Bu da işletmenin tüm birimlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için yapılması gereken bütçedir. Eğer her birim ayrı bir bütçe ortaya koyar ise o zaman bütçe yapılmasında farklılık ortaya çıkar. Bu nedenle birimler ihtiyaçlarını bütçe yapılmadan önce bildirmeli ve buna göre bir bütçe yapılmalı”

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10