"Türk-Macar dostluğunu geliştirmemiz için büyük bir fırsat"

Macaristan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen yeni yıl yemeğine katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Macaristan Parlamentosu'nun 2019 yılını Rakoczi Yılı ilan etmiş ol

Tekirdağ 13.01.2019 15:34:00 0

Macaristan Dostluk Derneği tarafından yeni yıl yemeği düzenlendi. Süleymanpaşa İlçesindeki Ramada Otel'de düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrıch, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe ve Tekirdağ Macaristan Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Güneş Gürseler ve davetliler katıldı.

 

"TEKİRDAĞ'IN TÜRKİYE MACARİSTAN ARASINDA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR"

 

Gece davetlilerin Macaristan ve Tekirdağ'a ait eski fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisi ile başlarken,  Av. Güneş Gürseler ve Başkan Kadir Albayrak'ın yaptıkları konuşmalar ile devam etti.Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yaptığı konuşmada; "Yeni umutlar ve yeni hedeflerle girdiğimiz 2019 yılının Macaristan Parlamentosu'nun aldığı karar ile Rakoczi Yılı ilan edilmesini Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Tekirdağ'ın, Türkiye ve Macaristan arasındaki tarihsel ve kültürel ilişkilerde çok özel bir yeri var” dedi.

 

“ŞEHRİN KÜLTÜR VE TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

 

Rakoczi Yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde Tekirdağ’ın önemli bir merkez olacağını kaydeden Başkan Albayrak; “Macar Sokağı'nın bulunduğu alanda Miras Atölyesi 1 Projesi ile belediyemiz tarafından bir dizi restorasyon çalışmasına başlanmıştır. Bu evlerden günümüzde 319 ada 13-14 parsellerde bulunan Prens II. Ferenc Rakoczi generallerinden Kont Simon Forgach'ın evidir. Öncesinde vatandaş mülkiyetinde bulunan yapı, Büyükşehir Belediyemiz tarafından kamulaştırılmış, temel kazı çalışmaları yapılmış, projeleri hazırlatılmıştır. Projemiz kapsamında restorasyonuna başlanacak olan yapı Macar Kültür Enstitüsü fonksiyonunda hizmete açılacaktır. Yine aynı sokakta yer alan diğer ev ise; günümüzde 318 ada 10 parselde bulunan Prens II. Ferenc Rakoczi generallerinden Kont Mihaly Csaky'nin evidir. 1722 yılından itibaren Tekirdağ'da yaşamaya başlayan Csaky 1757 yılında Tekirdağ'da hayatını kaybetmiştir. Czaky Bey'in Evi, yine projemiz kapsamında kamulaştırılmış, projeleri hazırlatılmış ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Restorasyonu tamamlandıktan sonra bu ev Anı Evi olarak düzenlenip, şehrin kültür ve turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.  

 

“TÜRK -MACAR DOSTLUĞUNUN DAHA DA GÜÇLENDİĞİ BİR YIL OLMASINI DİLİYORUM”

 

Albayrak; “2019 yılının Rakoczi Yılı ilan etmiş olması, Macar Kültür Günleri'ni daha geniş kapsamlı olarak düzenlememiz ve aynı zamanda Türk ' Macar dostluğunu geliştirip güçlendirmeye yönelik daha pek çok önemli faaliyeti gerçekleştirmemiz için büyük bir fırsattır. 2019 yılını Rakoczi Yılı ilan eden Macaristan Parlamentosu'nu da kutluyor ve yeni umutlarla girdiğimiz bu yılın Türk ' Macar dostluğunun daha da güçlendiği bir yıl olmasını diliyorum." dedi.

 

MÜZİK DİNLETİSİ SUNULDU

 

Tekirdağ Macaristan Dostluğu adına düzenlenen yeni yıl yemeği konuşmaların ardından müzik dinletisi ile son buldu.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10