Tekirdağ'ın ev sahipliğinde yapıldı

Tekirdağ'ın tarihsel ve kültürel mirası hakkında değerlendirmelerde bulunulduğu Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yapıldı.  

Çerkezköy 20.01.2019 14:12:00 0
Tekirdağ

Süleymanpaşa'da faaliyet gösteren bir otelde 18-19 ocak tarihlerinde yapılan Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı'na, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şanlıurfa Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Nihat Çiftçi, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, çok sayıda ilçe ve belde belediye başkanı, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve davetliler katıldı.

 

KÜÇÜMSENEMEYECEK KADAR KIYMETLİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet, yatırım ve projelerinin tanıtıldığı bir tanıtım filminin gösterimi ile başlayan toplantıda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tarihi Kentler Birliği ve Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftci konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada tarihin herkesin sevdiği bir süreç olduğunu ifade eden Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “ Gelecek ancak tarihe sahip çıkmakla şekillenecektir. Mutlaka bu topraklarda yaşayan bizden önce medeniyet kurmuş insanlar vardır ve o medeniyetlerin hisleri bu günlere kadar gelebilmişse bunu koruma sayesinde oldu. Bizden sonraki nesle bırakacağımız en güzel miras tarihimizde yer alan değerlerimizin koruyabilmektir. Bunların bir kısmı belki somut olarak ortada, bir kısmı ise somut olmayan daha soyut nitelikli olanlardır. Bir yerleşim yerine gittiğimizde ilginizi en çok modern binalardan daha fazla tarihi yapılar çekiyor Tarihi Kentler Birliği'nin Çekül Vakfı'nın yaptığı çalışmalar hem takdire şayan hem de hiçbir şekilde küçümsenemeyecek kadar kıymetli" dedi. Açılış programı dolayısıyla düzenlenen yemek halk oyunları gösterisi ve fasıl müziğinin ardından sona erdi.

 

BUNLARIN İZLERİ BUGÜNE KADAR ULAŞMIŞTIR

 

Toplantı 2. günde de  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin kültür varlıklarıyla ilgili restorasyon çalışmalarını konu alan filmin gösterimi ile başladı. Film gösteriminin ardından programın açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tekirdağ, birçok medeniyetin merkezi, yüzlerce kültür varlığının günümüze yansıyan izi, yaşadığımız eşsiz bir coğrafyanın önemli bir şehridir. Tekirdağ'ın tarihi Trakya'daki diğer illerle paralellik göstermektedir. Trak, Makedon, Pers, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan kentimiz, 1357'de 1. Murat tarafından fethedilerek Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Farklı uygarlıkların kültür mirasına sahip olan kentimiz, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Bursa, Edirne ve İstanbul illerinin oluşturduğu üçgenin merkezinde yer almakta, günümüze ulaşan görkemli kültür varlıklarına sahip olma bakımından üç payitaht şehrinin gölgesinde kalmaktadır. Tekirdağ'da bir Ulu Cami, bir Selimiye, bir Süleymaniye, bir Ayasofya yoktur. Ancak kentimiz, geçmiş çağlardan bugüne jeopolitik konumumuz gereği, önemli ticaret ve ordu yolları üzerinde kaldığından birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış ve bunların izleri bugüne kadar ulaşmıştır" dedi.

 

TEKİRDAĞ, TÜRKİYE'NİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK

 

Tekirdağ'da bin 53 adet tescilli kültür varlığı bulunduğunu dile getiren Başkan Albayrak, "Bunlardan 107 adetinin projesi, 26 adetinin restorasyonu gerçekleştirilmiştir. Tekirdağ, tarihine ve kent kimliğine saygılı bir model ile büyümektedir. Kentimiz stratejik konumu, İstanbul'a yakınlığı, ulaşım ağı, hava alanı, limanları, lojistik yatırımları ile her geçen yıl daha da gelişmekte, iki denize de kıyısı olan 6 ilden biri olması ise Tekirdağ'ı daha özel ve ayrıcalıklı hale getirmektedir. Tekirdağ bir bütün olarak değerlendirildiğinde 11 ilçenin de kendine has özelliklerinin olduğu görülmektedir. 135 kilometrelik Marmara sahili boyunca uzanan Marmaraereğlisi, Süleymanpaşa ve Şarköy ilçeleri doğal, tarihsel güzellikleri ve turizm yatırımları ile öne çıkmaktadır. Öte yandan Malkara, Hayrabolu ve Muratlı ilçelerimiz, ülkemizin tarım ve hayvancılık alanındaki üretimde önemli bir paya sahiptir. Çorlu, Ergene, Çerkezköy ve Kapaklı ise yerli ve yabancı sermayeli dev sanayi tesisleri ile ülke ekonomisi için önemli bir katma değer ortaya koymaktadır. Karadeniz'e kıyısı bulunan Saray ilçemiz ise doğal güzellikleri, tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri ile ayrı bir yere sahiptir. Marmaraereğlisi'nin Marmara Denizine kıyısı bulunur ve Perinthos Antik Kentine ev sahipliği yapar. Süleymanpaşa ilçemiz, kültür varlıklarımızın en yoğun görüldüğü ilçe olmasının yanında, limanları ile Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktadır. Çorlu ilçemiz, ilimizin en büyük ilçesi olmakla birlikte, sanayinin oldukça yoğun olduğu görülmektedir. Süleymaniye Camii, Fatih Camii ve Eski Belediye Binası, kültür varlıkları arasındadır. Şarköy ilçemiz, kültür varlıklarının ikinci yoğun olduğu ilçemizdir. Mavi bayraklı plajlarımız ve Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy gibi tarih kokan mahalleleri ile turizmin göz bebeğidir. Ergene ilçemiz aramıza yeni katılan 2 ilçeden biridir. Gelişmiş sanayisi ve tarım faaliyetleri ile ayrı bir önemi vardır. Gelişmiş sanayinin ev sahipliğini yapan ve artan nüfusu ile hız kesmeden büyüyen bir ilçemiz de Kapaklı'dır. Çerkezköy, uzun yıllardır organize sanayinin can damarı olan bir ilçemizdir. Sadece Tekirdağ değil, yakın bölgelere de istihdam sağlayan bir ilçemizdir. Muratlı ilçesini ortasından geçen demir yolu ikiye ayırır. Devam eden sanayi, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ilçeye önem katmaktadır. Hayrabolu ilçemiz, tarım ve hayvancılıkta önemli bir yer tutar. Hacılar Köprüsü günümüze kadar korunarak gelmiş kültür varlıkları arasındadır. Malkara gerek tarım ve hayvancılık, gerekse kültür varlıkları açısından zenginliğini korumuş bir ilçemizdir. Şuna yürekten inanıyorum ki, Büyükşehir Belediyemizin hizmetleri ve ortaya koyduğu vizyon ile Tekirdağ, Türkiye'nin parlayan yıldızı olacaktır" sözlerine yer verdi.

 

SUNUM YAPILDI

 

Başkan Albayrak'ın konuşmasının ardından söz alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel mirası korumak adına yürüttüğü çalışmalar hakkında sunum yaparak bilgi verdi. Arkeolog Prof. Dr. Neşe Atik de Trakya'nın tarihsel geçmişi ve günümüzü değerlendirerek katılımcılara konu hakkında bilgiler verdi. Programın değerlendirme konuşmasını ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptı. Toplantının kapanış konuşmasını ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Nihat Çiftçi yaptı. Tarihi Kentler Birliği Toplantısı'nda Tekirdağ'ın Miras Atölyesi I ve II projelerini konu alan serginin açılışı düzenlendi. Tanıtım ve inceleme gezisi yapılmasının ardından toplantı sona erdi.

 

Haber: Mayil SEYMEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10