Gazeteci Uğur Mumcu törenle anıldı

Çorlu'da Adalet ve Demokrasi Haftası anma etkinlikleri kapsamında 24 Ocak 1993 tarihinde aracına konulan bombanın infilak ettirilmesi sonucu katledilen  Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu düzenlenen törenle anıldı.

Çorlu 24.01.2019 16:50:00 0
Gazeteci Uğur Mumcu törenle anıldı

Anma töreni ilk olarak Uğur Mumcu’yu Anma Yürüyüşü ile başlarken, Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’nde düzenlenen törenlerle devam etti. Atatürk Meydanı’ndan kortej eşliğinde başlayan yürüyüşe, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Çorlu İlçe Başkanı Tolga Kerem Dönmezer, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sendika ve oda başkanları ile üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

 

 

 

 

TÖREN DÜZENLENDİ

 

Tören Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan CHP Çorlu İlçe Başkanı Tolga Kerem Dönmezer’in ardından konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Bugün burada Türk milletinin aydınlanması adına canı pahasına mücadele eden, her daim laik, demokratik ve hukuk devleti çerçevesinde tam bağımsız bir Türkiye’den yana olduğunu haykıran aydınımız Uğur Mumcu’nun katledilişinin 26. yıl dönümünde O’nu anmak ve anlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.

 

“UĞUR MUMCU, ARAŞTIRAN, SORGULAYAN BİR AYDIN”

 

Uğur Mumcu’nun, araştıran, sorgulayan, okurlarına her daim hayata ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı öğreten bir aydın olduğunu kaydeden Başkan Sarıkurt, “24 Ocak 1993 tarihinde onu katleden karanlık eller sadece Uğur Mumcu'nun şahsını değil, onun savunduğu değerleri, toplumla paylaştığı düşünceleri ve daha nice aydınlarımızın aydınlanma ülküsünü hedef almışlardı. Ne diyordu Uğur Mumcu: “Ben Atatürkçüyüm. Ben Cumhuriyetçiyim. Ben Laikim. Ben anti-emperyalistim. Ben bağımsız Türkiye'den yanayım. Ben özgürlükçüyüm. Ben insan hakları savunucusuyum Ben terörün karşısındayım. Ben yobazların, vurguncuların, hırsızların, çıkarcıların düşmanıyım” dedi.

 

“CESUR BİR KEZ, KORKAK BİN KEZ ÖLÜR”

 

Uğur Mumcu’nun, Ulusal Kurtuluş Savaşı’yla kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine bağlı olduğunu dile getiren Başkan Sarıkurt, “Emperyalizme, sömürüye, vurguna, yobazlığa, gericiliğe, bölücülüğe karşı verdiği mücadelesinde gücünü Kuva-yi Milliye anlayışından almıştır. Uğur Mumcu'ya yönelik suikast; onun kişiliğinde Türkiye Cumhuriyetinin varlığına, ulusal bağımsızlığımıza, çağdaşlığa, Atatürk'ün manevi mirasına yönelik yapılmıştır. "Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda 'mezar taşı' gibi susmamasıdır." diyen Uğur Mumcu, işte bu söylediklerinden ötürü karanlık odakların hedefi hâline gelmişti. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hazmedemeyenler onu katlederek düşüncelerini, fikirlerini ve ideallerini de yok edeceklerini sandılar. Aradan geçen yıllar bize bir kez daha göstermiştir ki, Uğur Mumcu fikirleriyle, eserleriyle hâlâ aramızda yaşamaktadır. Ancak vahim olan onun aracına bomba koyanların ve azmettirenlerin kim olduğunun tespit edilememiş olmasıdır. Bunu yapanlar her kim olursa olsun, şiddet ve nefretle kınıyoruz. Onu katledenler her zaman lanetle anılacak ve tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacaktır” dedi.

 

“BİR GÜN SESİMİZ, HEPİNİZİN KULAKLARINDA YANKILANACAK”

 

Başkan Sarıkurt, "Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar da ölü!" diyen Uğur Mumcu, tıpkı bu sözlerinde olduğu gibi sanki yaşıyormuşçasına aramızdadır. Onu hain bir terör eylemiyle katledenler ise bizim nazarımızda ölüdür. Bizim bu süreç içerisinde en önemli görevimiz Uğur Mumcu’yu ve onun fikirlerini yaşatmak, gelecek nesillere iletmek olmalı diye düşünüyorum. Bu mücadele anlayışımız, dayanışma ruhumuz 2019 yılında da çoğalarak, büyüyerek, birbirimizi severek, sayarak devam etmelidir. Aklımızı cesaretimizle, cesaretimizi dayanışmamızla birleştirirsek başarılı oluruz ve Uğur Mumcu’yu unutmamış oluruz. Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi." dedi.  Anma töreni CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in ardından Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’ne karanfil sunulmasıyla sona erdi.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10